Lombhullás előtt tervezés, lombhullás után ültetés!

Lombhullás előtt tervezés, lombhullás után ültetés! Gyümölcsfák ültetésével évtizedekre meghatározod kerted képét, hisz évek múlva fordulnak csak termőre, s évtizedekig teremnek. Nem mindegy tehát, hogy milyen fát választasz!

galagonya csemete karózva

galagonya csemete karózva

Csak annyi fát, amennyi elfér!

Fontos, hogy csak annyi fát ültess a kertbe amennyi jól elfér a területen. Az összezsúfolt fák egymással versengenek, kevesebbet teremnek, a fertőzések jobban terjednek közöttük.

Általában 6 x 4 m-re ültessük őket egymástól, kivéve a cseresznyét, melyet 8 x 6 m-re, és a diót, melyet 10 x 8 m-re érdemes helyezni. A cserjék közül a mogyoró kb. 4 x 3 m-t, a bokros ribiszke és köszméte 1 x 1,5 m-t igényel, de célszerű a sortávolságot a kisgépes művelhetőséghez igazítani. A törzses ribiszkét és köszmétét kisebb tőtávolságra is ültethetjük. Néhány ribizli- és köszmétebokrot nagyobb gyümölcsfáid soraiba is tehetsz.

A térállás nagyban függ a talaj minőségétől és a gondozástól. Így sovány, öntözetlen, rendszeresen nem trágyázott talajon 30-40%-kal kisebb tenyészterület is elegendő, míg kedvező adottságú helyeken intenzív, rendszeres gondozással az ajánlott értékeknél kicsit nagyobbat válassz.

Ügyelj arra, hogy gyümölcsfát ne ültess kipusztult fa helyére, főleg ne hasonlót, tehát pl. alma helyébe körtét, cseresznye helyébe meggyet, mert előfordulhat, hogy a hasonló tápanyagigény, és a káros mikroorganizmusok, szervetlen anyagok feldúsulása miatt gyenge növekedést kaphatsz.

Cikk ajánlat: Helyszűkében lévő hobbikertészeknek is ajánlott az oszlopos alma

Önmeddő vagy öntermékeny?

A fajtakiválasztásnál ügyelj a megporzásra, ugyanis sok fajta csak porzópartnerrel terem jól (részben vagy teljesen önmeddők), míg mások önmagukban is teremnek (öntermékenyülők). Idegen fajok nem porozzák meg egymást, kivéve a cseresznye és a meggy, tehát ugyanazon faj más fajtáját kell ültetnünk a megporzandó fa közelébe. Ilyenkor az ültetési távolság ne legyen nagyobb 150 m-nél.

Porzópartnert kíván az alma, a körte és a mandula, jobban terem így a fekete ribiszke, a köszméte, a birs, a mogyoró, a dió és a gesztenye. A szilva, a cseresznye, a meggy és a kajszi esetében ön- és idegentermékenyülő fajták is szerepelnek a termesztésben. Az őszibarack, a piros ribiszke, a málna, a szeder és a szamóca öntermékenyülők.

A jó hír, hogy, akinek a szomszédjában, száz méteren belül található pollenadó fajta, megteheti, hogy nem ültet a kertjébe is pollenadót, hiszen a megporzást végző rovarok elég nagy területet barangolnak be ahhoz, hogy a gyümölcsfádat is megkínálják a szükséges virágporral.

csemete

Csemete védelme vadkár ellen.

Ültetés lombhullás után vagy kora tavasszal

Az ültetés legkedvezőbb ideje közvetlenül a lombhullás után – rendszerint október végén – van, de a faiskolák kézi vagy vegyszeres lelevelezéssel szokták siettetni a felszedést. Egészen a talaj felső szintjének átfagyásáig ültethetünk, hiszen gyökérmélységben ekkor még melegebb a talaj, bár ilyenkor már nem tud megindulni a gyökerek növekedése.

Ribiszkét és köszmétét már szeptemberben ültethetsz, mivel fájuk korán beérik.

Ha az ültetés tavaszra marad, azt minél korábban végezd el, de ne fagyott talajba.Ha olyan gyümölcsöst szeretnél telepíteni, mely kevés gondozást és időráfordítást kíván, válassz igénytelen fajtákat. Ne várd azonban, hogy minden évben odafigyelés nélkül is bőséges termésed lesz, mert az igénytelenebb fajták hajlamosabbak a termésingadozásra (alternaria) – amit a kevés gondozás tovább erősít -, emellett bármikor közbejöhet egy rendkívüli időjárás vagy kártevő, melyek ellen csak rendszeres odafigyelés mellett lehet eredményesen védekezni.

Jó képet kaphatsz a legkönnyebben tartható fajokról és fajtákról, ha széjjelnézel a környéken, megnézed, hogy mit termeszt a szomszéd és mások.

Általában kevesebb gondozás mellett is terem a kajszi, a meggy moníliára kevésbé érzékeny fajtái, a korai cseresznye, a naspolya, a birs, a korai nyári és a régebbi őszi körték, a mogyoró, a dió, a ribiszke, a köszméte, a josta és a szamóca.

Legnagyobb kockázattal az alma, az őszibarack, a szilva és a téli körte termesztése jár.

Cikk ajánlat: Gyümölcsfaültetési kisokos

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák