Karácsony 2023. – a Kertlap karácsonyi különszáma

Ajándékozz kertészeti tanfolyamot karácsonyra!

Extravagáns karácsonyi ajándékot keresel? Ez valóban különleges ajándék!
Az ajándékutalvány letölthető az aktuális programsorozat oldaláról, és kinyomtatható – így ezt adhatod át vagy teheted akár a karácsonyfa alá is.

ajándékozz tanfolyamot banner ajándékozz tanfolyamot banner ajándékozz tanfolyamot banner ajándékozz tanfolyamot banner

Olvasnivalók – teleltetés, téli védelem

Kaktuszok teleltetése

A kevés fénytől, a teleltetés hiányától sápadt, megnyúlt növények jellemzik a lakásban tartott kaktuszokat. A családi házakban tartott kaktuszoknak talán jobb sors jutott, de a telet szakszerűtlen tartás miatt ők is megsínylik. Igen, a teleltetésen nagyon sok minden múlik, a virágzás egyik alapfeltétele!

Tovább!

kaktuszok

Hogyan teleltesd sikeresen a muskátlit

Bár sokan a muskátlit egynyáriként tartják, valójában évelő. Ez számunkra annyit jelent, hogy egy kis gondoskodással átvészeli a telet. Jó hír, hogy ennek csínja-bínja könnyen elsajátítható.

Tovább!

felfüggesztett muskátli

Cserepes növények téli védelme

Október derekán, végén, legkésőbb a fagyos éjszakák beköszöntekor, ha eddig jó idő is volt, költöztessük be a cserepes növényeinket beköltöztessük a kertből, teraszról.

Tovább!

növények teleltetése

Fagyálló dézsás örökzöldek téli védelme

Egyes fagyálló dézsás növények télen is kültéren tarthatók. Azonban dézsában több odafigyelésre van szükségük, mint a kert lágy ölén. Igaz ez a téli hónapokra is. Néhány fagyálló és kevésbé fagyálló örökzöld ajánlásával.

Tovább!

cserepe örökzöldek téli védelme

Indiánsátor télire fagyérzékeny fáknak

Információk a füge, káki (datolyaszilva), gránátalma, selyemmirtusz, kivi, indián banán és más fagyérzékeny fák szakszerű téli takarásáról. Ha cudar hideg jönne a tél folyamán, komolyan fontold meg a takarási lehetőségeket annak érdekében, hogy fagyérzékenyebb fáid átvészeljék a telet.

Tovább!

takarás hungarocellel

Rózsák téli védelme

Sok rózsa fajta nem teljesen télálló, fagyérzékeny, ezért az erősebb fagyok előtt szükséges a takarásukról gondoskodni.

Tovább!

rózsatövek kupacolása

Meszelj fát!

Biztos láttál már olyan fát, melynek törzse fehérre volt meszelve. A meszezés leginkább a hidegebb időjárásra érzékeny csonthéjas gyümölcsfajok (kajszi, őszibarack) esetében alkalmazott eljárás, extrém téli hőingadozás esetén hatásos.

Tovább!

bemeszelt fák

Ha megcsúnyulnak télen az örökzöldek

Legjobb a megelőző védekezés, ami a megfelelő fajtaválasztással kezdődik, a megfelelő helyre történő ültetéssel folytatódik, és a megfelelő őszi-téli gondozással fejeződik be.

Tovább!

nap okozta égés fenyőn

A tuják télen is szomjasak

A tuják télen is szomjasak, itatni és a fagyoktól is védeni kell őket, de nem mindegy, hogy hogyan! A tuják téli gondozásáról itt olvashatsz:

Tovább!

tobozos keleti tuja

Szerves talajtakarók télre

Télen lassabban lebomló, durvább szerkezetű szerves anyagot, például szalmát, avart, faaprítékot és fenyőkérget teríts szét a fák, cserjék és évelők körül. A következő növények igényelnek különös figyelmet: hortenzia, az újonnan telepített gyümölcsfák, gyümölcstermő bokrok, csemete fák és cserjék, frissen ültetett tuják, borókák, hamisciprusok.

Tovább!

őszi mulcs

A téli szobanövénygondozás hét főbűne

A szobanövények a téli időszakban speciális törődést igényelnek. Most a leggyakoribb hét gondozási hibára hívjuk fel a figyelmet.

Tovább!

Olvasnivalók – karácsonyi növények

Amarillisz

Közeleg a tél, elfogynak körülöttünk a virágok. Szerencsére a szobanövényekben télen is gyönyörködhetünk, gondoljunk csak a karácsonykaktuszra, a mikulásvirágra vagy az amarilliszre. Az amarillisz programozható dísznövény. Csak akkor hoz virágot, ha ősszel abbahagyjuk az öntözést, majd ha a növény visszahúzódott, a földet óvatosan leszedjük a gyökerekről, és száraz, fagymentes helyen pihentetjük legalább 2 hónapig, a következő hajtatásig. Másik lehetőségünk, hogy októberben megvesszük a virághagymát, amely már készen áll arra, hogy helyes gondozást követően megörvendeztessen virágaival.

Tovább!

amarillisz

Azálea

A tél slágernövénye az azálea. Ezt mutatja az is, hogy egyedül Európában közel 45 millió darabot állítanak elő belőle. Bár Magyarország részesedése ebből csak mintegy százezer növény évente, mégis hazánkban az első tíz legkeresettebb szobanövény közé tartozik. Még, ha kudarcot is vallanánk tartásával a karácsonyi, újévi szezont biztos kibírja. Akkor marad szép, ha hűvösben tartjuk! A képen a Suttons ajánlata látható a karácsonyi asztalra.

Tovább!

azalea

Chilipaprika karácsonyra

Bár a paprika hagyományos növényünk, őshazája Dél-Amerika. Karácsonykor sem mi, hanem inkább a déli országokban díszítenek paprikafüzérrel, koszorúval, ajándékoznak karácsonyra cserepes díszpaprikát.

Tovább!

chili-koszorú

Ciklámen

A cserepes ciklámen szintén elsőrendű ünnepi dísz. Nem csak virágaival, hanem leveleivel is díszít. Tartós és bőséges virágzásra számíthatunk, ha hűvös, félárnyékos-árnyékos helyen tartjuk a növényt. Ajánlott helyek a világos lépcsőház, a fűtetlen veranda, esetleg egy ablakköz. Mind a hideg víz, mind a túl tömény tápoldatozás kedvez a gyökérelhalás nevű, szintén gombás eredetű betegség kialakulásának.

Tovább!

cserepes ciklámenek

Csónakorchidea

A csónakorchidea bár fagyérzékeny, de virágzásához őszi hideg hatásra van szükség! Hosszan tartó virágaiban akár 10 hétig is gyönyörködhetsz.

Tovább!

csónakorchidea

Fekete hunyor

Hűvös, világos, de nem napos helyen gyönyörű karácsonyi virágot nevelhetünk. A kertészetekben már most kaphatók a fekete hunyor novembertől tavaszig virágzó karácsonyi fajtái, nem hiába hívják az angolok karácsonyi rózsának.

Tovább!

fekete hunyor az Alpokban

Flamingóvirág

A flamingóvirág hibridek az egész világon kaphatók vágott virágként, szobanövényként illetve megfelelő éghajlaton kerti növényként. Szintén gyönyörű téli dísze a lakásnak, és ajándéknak sem utolsó. Bár általánosságban elmondhatjuk, hogy a flamingóvirág könnyen gondozható, ajánlott végig gondolni, hogy mit tegyünk vele. Teleltetni a növényt nem kell, de annyit tudjunk, hogy meleg nyári napokon több vizet igényel.

Tovább!

piros flamingóvirág

Guzmán bromélia

A guzmán bromélia télvíz idején kápráztat el színes fellevelekkel nyíló virágzataival.  Bár tartása sokak szerint nehéz, a gondoskodást meghálálja. Nálunk szobanövényként télen virágzik. Tartós virága, a broméliákra gyakran jellemző tüskék hiánya miatt közkedvelt. A növény középpontjában fejlődő virág színes murvalevelei hónapokon keresztül leggyakrabban a vörös szín valamelyik árnyalatában pompáznak. Sötétzöld, ragyogó színű, ép szélű levelei is dekoratívak, méretük elérheti a 45 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet is. Vannak zöld-fehér levélmintázatot viselő növények is.

Tovább!

guzmán bromélia

Karácsonyi kaktusz

Aztán itt van a karácsonyi kaktusz, amely valódi kaktusz. Levelük nincs, de a tüskék is hiányoznak. Amit levélnek látunk nem, más, mint módosult szár. A karácsonyikaktusz virágrügyei késő nyáron vagy kora ősszel alakulnak ki, amikor a nappalok hosszúsága csökkenni kezd. Ebben az időszakban a dús virágzás érdekében hűvös és száraz helyen kell tartani.Ha ügyesek voltunk karácsonykor éppen teljes pompájában találjuk.

Tovább!

rózsaszín virágú karácsony kaktusz

Klívia

A klívia viszonylag egyszerűen tartva csokorban nyíló, nagy virágokkal örvendezteti meg gazdáját. A növény leveleivel is dísze lehet a télikertnek, szobának. Nyáron kiültethető, vagy dézsás növényként az erkélyen is tartható.

Tovább!

klivia virága, termése

Korallbogyó

Most is kapható a kertészetekben az ünnepekre is termésdíszbe öltöző korallbogyó, amely egyébként enyhe klímán élő hegyvidéki örökzöld. Nálunk télen inkább teleltetésre szorul, míg a nyári meleget, tűző napot és főleg szárazságot nem viseli. Mindent összevéve tartási nehézségek miatt, a bogyók lehullását követően leggyakrabban elpusztul, ennek ellenére kedvelt szobai dísznövény.

Tovább!

korallbogyó Astrid

Korallvirág

A korallvirág angol nevében szerepel a karácsony szó is, utalva arra, hogy télen van elemében, és dús virágzására is ilyenkor számíthatunk, ha télen legalább 10-16 °C között tartjuk világos helyen. 10 °C alatt leveleit elhullatja. Öntözzük rendszeresen, két öntözés között várjuk, amíg a földje egy kicsit megszikkad. Ezt tapintással ellenőrizhetjük. Virágzás idején tápozható. A pajzstetvek és a levéltetvek károsíthatják.

Tovább!

korallviragok

Kúszó fajdbogyó

Szomorú, szürke, ködös az idő? Vidítsd fel tűzpiros , netán fehér termésű fajdbogyóval. Azonban számíts rá, hogy inkább védett ablakládában fog virulni, fűtött szobában egy idő múlva tönkre megy. Viszont alkalmi ünnepi dísznek kiváló.

Tovább!

fajdbogyó

Magyal

Angliában és más nyugati országokban is a magyal a karácsony egyik jelképe, amelyet piros bogyóinak és sötétzöld, fényes, mutatós leveleinek köszönheti. A remény és az élet szimbólumának tekintik, amely a legsötétebb és leghidegebb napokon is kitart.

Tovább!

magyal karácsonyi díszítés

Mikulásvirág

Ez a szobanövény nálunk így mikulás, karácsony táján a legkeresettebb. Már csak azért is, mert rövid nappalos lévén ilyenkor virágzik. Ne feledjünk, hogy bő a választék, és nem kell ragaszkodni a piros fellevél színhez!  A virágzati fellevelek, amelyek majd két hónapig megmaradnak, jellegzetes díszei a téli lakásnak. Bár önmagukban is tökéletesek, szépségüket kiemeli, ha borostyánok, páfrányok társaságába helyezzük őket. Egyszerű, olcsó, mutatós ajándék, ha vendégségbe megyünk. Cserepét vegyük körbe mártott dekorációs papírral, kössük át masnival.

Tovább!

mikulásvirág piros-tarka

Mirtuszhanga

A mirtuszhanga őszi-téli balkonod gyöngye lehet! Nem kell tavaszig kopaszon hagyni a balkonod! Télen is üde színfoltja lehet balkonodnak a mirtuszhanga.

Tovább!

mirtuszhanga kertészetben

A bizarr megjelenésű párnacserje

A párnacserje vidámságot csempészik a szürke téli napokba. Az árudákban ősztől tél végéig kapható. Sokan nem is gondolják, hogy ez a keszekuszán ágas-bogas növény optimális körülmények között gömbformát ölt.

Tovább!

színezett párnacserjék

színezett párnacserjék

Szakállbroméliák a karácsonyi dekorációban

A Tillandsiakkal, szakállbroméliákkal, másik közismert nevén levegő növényekkel karácsonykor díszítve egyedi és természetes hatást adhatsz az ünnepi dekorációhoz. Felhasználás előtt áztasd vízbe őket. A Tillandsiák sokoldalúak, és kreatív módon felhasználhatók. Íme néhány ötlet a Tillandsia karácsonyi díszítéshez:

Tovább!

Tillandsia karácsonyi koszorúban

Karácsonyi növények Ausztráliában

Ausztráliában sok bennszülött növény nevében szerepel a karácsony szó. Ezek a növények ilyenkor borulnak virágba. Többjük kedvelt kerti dísznövény. Sokan éppen most jelennek meg a virágpiacon. Némelyek tartásával itthon is meg lehetne próbálkozni.

Tovább!

Nuytsia floribunda - fagyöngyféle

Nuytsia floribunda – fagyöngyféle

Olvasnivalók – karácsonyi gasztro

Bejgli, ami bevált

Klasszikus bejgli recept egy kis bejgli-történelemmel fűszerezve.

Tovább!

bejglik

Csillagánizs

A csillagánizs termése igazi három az egyben fűszer: díszítésre, fogyasztásra, gyógyításra használhatjuk. Leggyakrabban a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó fűszerként és dekorációs elemként kerül a látókörünkbe. Fűszerként vannak rajongói és elutasítói egyaránt. A mézeskalács fűszerkeverékek egyik alkotórésze.

Tovább!

csillagánizs

Fahéj

A karácsonyi időszak egyik meghatározó illata a fahéjé.  Fűszeres, meleg illatát, italba téve, süteménybe sütve szinte mindenki kedveli.  De ne feledkezzünk meg gyógyhatásairól sem. A fahéjról már az Ótestamentum is említést tesz. A fahéjak közül a ceyloni fahéj a legaromásabb, a Nyugati piacon a legelterjedtebb.

Tovább!

fahéj dekor

Gyömbér

A gyömbér sokoldalú fűszer, amely melegséget és plusz ízt adhat az őszi ételekhez. Íme néhány módszer és recept a gyömbér használatára az őszi szezonban.

Tovább!

konyhakész gyömbér

Kardamom

A kardamom nálunk csak az ínyencek körében divatos. Ízesíthetünk vele gyümölcskenyeret, mézeskalácsot. A skandinávok kedvelt karácsonyi fűszere, amellyel süteményt ízesítenek. Az arabok mézédes feketekávét ízesítenek vele. Régóta használt gyógynövény.

Tovább!

kardamom

Szegfűszeg

A szárított szegfűszeg virágbimbó, egy hasonló nevű, maximum 9 méter magasra növő trópusi örökzöld fáról származik, amely Sri Lankán, Brazíliában, Tanzániában honos. Manapság Tanzánia adja a világ szegfűszegtermelésének 80 %-át. A szegfűszeget mind egészben, mint őrleményként használják. Az egész szegfűszeget húsok, savanyított gyümölcsök, szirupok, italok ízesítésére használják, az őröltet a parfümipar, és az gyógyászat alkalmazza. Tipikus karácsonyi fűszer, karácsonyi narancsdekorációhoz használják, a mézeskalács egyik jellegzetes fűszere.

Tovább!

szegfűszeg

Vanília

A vanília a karácsonyi kellékeke, elmaradhatatlan fűszere az édességeknek, nem is beszélve a vanília illatú gyertyákról, a vaníliakrém színét idéző gömbdíszekről. A sáfrány után a vanília a legdrágább fűszer a világon. A Vanilla nemzetség az Orchideák népes családjába tartozik. (Orchidaceae, 20.000 faj.) A földön él, de fatörzsekre kapaszkodik léggyökereivel. Megfelelő körülmények között szobanövény.

Tovább!
vanilia-fuszer

Karácsonyi asztalra vörös dió dukál

Karácsonyi asztalra vörös dió dukál. A vörösbélű dió vagy vérbélű dió, hogy csak néhány nevét említsük, nem GMO, nem is photoshop eredménye, hanem a közismert perzsa avagy másként angol dió, a köznyelvben simán dió (Juglans regia) természetes változata. Amerikában előfordul éppúgy, mint Európában vagy Ausztráliában.

Tovább!

kaliforniai dió 'Robert Livermore'

Mi fán terem a csokoládé?

A csokoládéhegy belsejében egy boszorkány vezényletével készülnek a csokoládés édességek, egyik gyerekkori mesém szerint. Mindig vágytam, hogy a nyelvem a csokoládéhegyre tapasszam. Később kiderült, hogy a csokoládéhegy nem létezik, és a csokoládé fán terem. Majdnem! A kakaófa termésében található kakaóbabból nyerik a kakaót, a kakaóvajat, ebből készül a csokoládé. Bár lehet, hogy ez is csak mese…

Tovább!

kakaó cserje

Teaválogatás a nagyvilágból

A teacserje levelének forrázatával készített tea Kínától Nagy Britanniáig nagy népszerűségnek örvend. A világ leggyakrabban fogyasztott alkoholmentes itala. A teaültetvényeken nevelt cserjék leveleit többféle módon dolgozzák fel, így születnek a különféle teák. Karácsonyi tearecepttel.

Tovább!

indiai teaszüret

Finom, illatos és szép – karácsonyi fűszerek

A természetes, mégis ünnepi karácsonyi hangulat megteremtését fokozhatod, ha konyhai gyógynövényeket és fűszereket használsz ételeidbe és dekorációidba egyaránt. Néhány fűszer, amivel fokozhatod a karácsonyi hangulatot.

Tovább!

karácsonyi fűszerek

Olvasnivalók – karácsonyi ajándékok házilag

A floráriumok beépítése

Ha már tisztában vagyunk vele, hogy mi is az a florárium, és a fejünkbe vettük hogy mindenképpen készítünk akár magunknak, akár azért, hogy megajándékozzuk vele növénykedvelő barátainkat, rokonainkat, szerezzük be a kellékeket, és máris nekiláthatunk az florárium építésének. A belevaló növényekről következő cikkünkben írunk.

Tovább!

zárt florárium edények

Illatgyertyák házilag akár karácsonyi ajándéknak

Készítsünk illatos gyertyákat. Különösen azoknak ajánlott, akik az ünnepi hangulatot aromaterápiával párosítanák. Hiszen a készen vásárolt illatos gyertyák mesterséges aromákat tartalmaznak. A gyertyaöntés teret nyit a kreativitásnak. Hiszen se szeri, se száma a formáknak, méretnek, színeknek. Még ezer és egy okot lehet felsorolni, hogy miért készítsünk gyertyát mi magunk.

Tovább!

illatgyertya házliag

Kézműves ajándékok házilag

Olcsó kézműves ajándékok gyógynövényekkel. Ha karácsonyra szánod, legkésőbb karácsony előtt 10 nappal állj neki! Gyakorlást is igényel az elkészítés. Elképzelhető néhány kísérleti darab, mielőtt az ajándékra való elkészül: Fűszerolaj; Fűszerecet, Illatgyertya; Aroma szappan

Tovább!

szappan

Potpourri – természetes illatosítók

Potpourrit magunk is készíthetünk. Sok olyan virág van, amely tartós illatú, ezek egyvelegét pedig fűszer és gyógynövényekkel párosítva a legváltozatosabb illatvariációkat varázsolhatjuk elő. Potpourri receptek.

Tovább!

potpourriKarácsonyi potpourri

Saját száraz karácsonyi potpourri elkészítése csodálatos módja annak, hogy kényeztesd az orrod a karácsony ünnepi illatával. Itt egy egyszerű recept:

Tovább!

karácsonyi potpourri zacskóban

Olvasnivalók – karácsonyfák

November végén elkezdődik a karácsonyfák kivágása – neked milyen lesz?

November végén kezdik meg a karácsonyfák kivágását. Itt az ideje, hogy elgondolkodj rajta, te milyent szeretnél.

Tovább!

kivágott karácsonyfa

Karácsonyfa

Karácsonyfa állítás a történelem tükrében Magyarországon. Nem csak karácsonyfa, szaloncukor sem volt a 19. század elején. Karácsonyfa ötletek-ötletes karácsonyfák. A19. század közepétől a haladó gondolkodású földbirtokosok hatalmas karácsonyfát állítottak kastélyuk elé, a családtagjaik mellett a parasztjaikat, béreseiket is megajándékozták. A 19. század utolsó felében a karácsonyfára diót, aszalt gyümölcsöket, mézeskalácsot, papírból kivágott díszeket akasztottak. A karácsonyfán elhelyezett apró viaszgyertyák szokása is ebből az időből származik.

Tovább!

karácsonyfa

Népszerű karácsonyfák

Amerikában és Európában a karácsonyfa értékesítőknek meg kell küzdeniük a vásárlók kegyeiért, mert környezetvédelmi és egyéb, leggyakrabban üzleti okokból a karácsonyfa állítás kevésbé divat, mint nálunk. Íme Amerika és Európa három igen népszerű karácsonyfája.

Tovább!

karácsonyfák

Nemes fenyők

Nincs karácsony fenyő nélkül. De nemcsak karácsonykor, hanem egész évben gyönyörködhetünk bennük.Ismerjük meg néhányukat, köztük olyanokat is, amelyek kedvelt karácsonyfák.

Tovább!

jegenyefenyő

jegenyefenyő

Mire figyelj gyökeres karácsonyfa vásárlásakor?

Sokan vásárolnak élő, gyökeres, konténeres fenyőfát karácsonyra azzal a céllal, hogy az ünnepek után kertjükbe kiültessék. Ha ez utóbbi a cél, előbb érdemes utána járni, hogy a kiválasztott fenyő faj milyen méretűre nő, mennyi helyet igényel majd kifejlett korában, rendelkezésre áll-e akkora szabad terület a kertben. Későbbiekben nélkülözhetetlen lesz egész évi folyamatos öntözési feltételek biztosítása is.

Tovább!

gyökeres karácsonyfa

Cukorsüvegfenyő

A cukorsüveg fenyő (Picea glauca ‘Conica’) a szürke luc rokona, egy cuki mini karácsonyfa, ajánlják karácsonyi asztaldísznek, a nagy karácsonyfa mellett egy másik helységben kiskarácsonyfának. Egyik előnye, hogy viszonylag olcsón és sok helyen beszerezhető.

Tovább!

cukorsüveg fenyő karácsonyfa

Gondold át, mielőtt mini hamisciprust választasz karácsonyfának

Karácsonyi kompozíciókban, vagy önálló cserepesként, műhóval futtatva ajánlják az Oregoni Hamisciprus ‘Ellwoodii’-t. Hazai klímán csak bizonyos körülmények között, nagy odafigyeléssel tartható sikerrel, ezért gondold át, mielőtt mini hamisciprust választasz karácsonyfának.

Tovább!

Lucfenyő

Azt ne higgyük, hogy csak karácsonykor van itt a fenyők ideje! A lucfenyő-hajtás gyűjtési ideje április, május. Többféle kertészeti fajtáinak köszönhetően kiskertekbe is ültethetjük, ha vízellátását biztosítani tudjuk. A lucfenyő 30-50 méter magas fa, koronája hegyes kúp alakú, ágai vízszintesen állnak vagy ívesen lefelé, a csúcsnál felemelkedve.

Tovább!

lucfenyő

Szobafenyő az élő karácsonyfa

Ez a déli féltekén (Óceánia, Norfolk szigetek, Kelet-Ausztrália) elterjedt trópusi örökzöld (Araucaria heterophylla) a triász korban jelent meg, a dinoszauruszok világában. Karácsonykor díszíthető, mint alternatív karácsonyfa. Angliában sok helyen karácsonykor bedíszítve árulják a piacokon. Csak arra vigyázzunk, hogy ne hagyjuk rajta a díszeket hetekig. Ha mis ilyesmire adjuk a fejünket, és karácsonykor égőkkel is díszítenénk, gondoskodjunk megfelelő páratartalomról. Egyébként is jó, ha karácsonyfaként naponta permetezzük.

Tovább!

szobafenyő karácsonyfa

Grincs, aki gúzsba kötötte a karácsonyt

Miért ne díszítenél grinccsel? Vannak, akik rémülten borzonganak a grincs nevének hallatán, pláné a grincsfa láttán. Szögezzük le, a grincsfa nem anti karácsonyfa, nem a pokolba mutató utat mutatja a csúcsa, és nincs negatív kisugárzása, sőt… Ismerd meg az igazi Grincset! Magad is elkészítheted!

Tovább!

grincsfa kínálat

Boldog, békés karácsonyt kívánunk!

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás