Potpourri – természetes illatosítók

Potpourrit magunk is készíthetünk. Sok olyan virág van, amely tartós illatú, ezek egyvelegét pedig fűszer és gyógynövényekkel párosítva a legváltozatosabb illatvariációkat varázsolhatjuk elő.

rózsa és levendula potpourri

Ösztönösen vonzódunk a kellemes illatokhoz. Élvezzük a frissen szedett virágok illatát. Sőt szeretnénk sokáig élvezni, hálószobánk, nappalink falai között tartani a természet illatait. A szárított virágok nem csak a virágokat teszik otthonunk tartós díszeivé, hanem hosszan illatozva további élvezetet nyújtanak. Ilyenek a szárított rózsaszirom, levendula- és narancsvirág.

A fűszerek, virágok illatosításra történt használata legalább 6.000 éves múltra tekint vissza. Eredetileg vallási szertartásokkor használták őket. Az ókorban illatosított termékekként használták őket sporteseményeken, temetéseken is. A római fürdőkultusszal együtt hódított az illóolajok használata. A legmódosabbak alabástrom edényekben használtak különböző illatos főzeteket otthonokban légfrissítőként.

A középkorban a fürdőkultusz alábbhagyott, az egyház erkölcstelennek tartotta a közfürdők használatát. A rosszul szellőzött otthonok levegőjének frissítésére gyógynövényeket, illatos virágokat szárítottak meg, és zsákba helyezve őket felaggatták fesztiválok, közös összejövetelek, ceremóniák idején. Később kisebb zacskókba helyezve bekerültek az asztalfiókokba, ruhásszekrényekbe, párna alá. A legkedveltebb illatosító növények voltak a bazsalikom, zsálya, baradicskóró, izsóp. Apró csokrokat is hordtak maguknál, és, ha szükségét érezték, csak előkapták, és beleszippantottak.

A szobák frissítésére divat volt rózsaszirmot gyűjteni. A félig kiszárított szirmokat sóréteg közé fektették, lezárható edényben és kissé megrothasztották. Innen származik a potpourri elnevezés, amely franciául nagyjából annyit jelent, mint rothadó edényt jelent. Amikor az edény fedelét levették a rózsaillat megtöltötte a levegőt. Bár az illata kellemes volt a rothadó, sótól kifakult rózsaszirmok látványa kevésbé volt vonzó. Ezért később szárított növényeket, gyümölcsöket, gyümölcshéjat, gyógynövényeket kezdtek használni, amelyhez illattartósítónak pl. nőszirom gyökeret adtak. Ezek hosszan megtartják ragyogó színüket.

Potpourrit magunk is készíthetünk!

Sok olyan virág van, amely tartós illatú, ezek egyvelegét pedig fűszer és gyógynövényekkel párosítva a legváltozatosabb illatvariációkat varázsolhatjuk elő. A virágok gyűjtésekor figyeljünk arra, hogy éppen kinyílt, a lehető legfrissebb virágokat használjuk, gyűjtsük őket reggel, amikor a harmat már felszáradt.

Elkészítésének legegyszerűbb módja, ha az összetevőket több hétig szárítjuk, és ezután keverjük a hozzá az illóolajakat, fűszereket. Az illatos potpourri titka a megfelelő szárítás. Minél kíméletesebben és minél gyorsabban szárítjuk meg a növényeket, annál intenzívebb lesz azok színe, annál erősebb lesz az illatuk. A szárítást árnyékos helyen végezzük. Erre megfelelő a padlás, ahol nyáron elég meleg van a megfelelő szárításhoz.

Végül keverjünk a keverékhez őrölt nőszirom gyöktörzset, hogy megtartsuk az illatokat, esetleg tonkababot (Dipteryx odorata), amelynek Jellegzetes illatát annak kumarin tartalma adja. Két evőkanál porított gyökeret adjunk egy bögre keverékhez. Továbbá fűszereket, illóolajokat. Az így nyert keveréket jól záródó edényben hat hétig, naponta átforgatva érleljük.

Amikor elkészült tegyük tálkába, díszítsük nagy szirmú, szárított virágokkal. Illóolajakkal újra frissíthetjük.

Receptek:

Édes és fűszeres rózsa
2 bögre szárított cédrus hajtáscsúcs, 2 csésze rózsaszirom, 12 db 2,5 cm hosszú fahéj, 1 bögre csillagánizs, fél bögre borókabogyó, 10 ml rózsaolaj, 10 ml fahéjolaj

Fűszeres keverék
negyed bögre szárított narancshéj, negyed bögre őrölt fahéj, negyed bögre szegfűbors, negyed bögre citrom verbéna, 10 összemorzsolt babérlevél.

Szerelem
3 bögre rózsaszirom, 2 bögre kamilla, 1 bögre koriander, 1 bögre morzsolt levendula, 2 evőkanál fahéj, két vanília rúd, 5 csepp citrom olaj.

Rózsa és levendula
120 g rózsaszirom, 60 g levendula, 30g rész citromverbena, 15 g majoránna, 15 g rozmaring, 4 evőkanál narancshéj, e evőkanál porított fahéj, 4 evőkanál orris gyökérpor, 5 csepp rózsaolaj, 3 csepp levendula olaj.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa