November végén elkezdődik a karácsonyfák kivágása – neked milyen lesz?

November végén kezdik meg a karácsonyfák kivágását. Itt az ideje, hogy elgondolkodj rajta, te milyent szeretnél.

Őshonos fenyvesek, a Nyugat-Dunántúlon és a Bakony lábánál fordulnak elő. Sajnos a melegedő klíma egyre kevésbé kedvez a fenyőknek. A klimaváltozás rontja a fenyők kondícióját, egyre több gombabetegség és kártevő támadja meg őket. Ezt jól mutatja, hogy húsz év alatt ötödére csökkent a fenyvesek területe Magyarországon.

fenyőfői ősfenyves

Pusztul a fenyőfői ősfenyves /homoki erdeifenyves (Festuco vaginatae-Pinetum sylvestris)/. Fotó: Országos Erdészeti Egyesület

Ma Magyarországon az árusított fenyőfák nem az erdőből kerülnek ki, hanem termesztik őket. A karácsonyfa-termesztés fő régiói Somogy és Vas megyében tallhatók. Sokan nem tudják, de a karácsonyfák többsége a Zala megyei “fenyőfalvak” egyikéből, mégpedig Nemespátróról valók.

A fák kitermelése november végén kezdődik. A karácsonyfákat november végén kivágják, december elején csomagolják, majd elszállítják. Budapesten a nagybani piac a központi elosztóhely, innen viszik szét az árusok a különböző árusítóhelyekre.

Eladni 4-8 éves, 1-3 méter magas fenyőket szoktak, ennél magasabbakra ritkábban van igény.

kivágott karácsonyfa

Kivágott karácsonyfa, szállításara előkészített karácsonyfa.

A leggyakoribb karácsonyfák

A népes fenyőfélék (Pinaceae) családjában található a jegenyefenyő (Abies sp.) nemzetség egyik faja a Nordmann fenyő néven karácsonyfaként vásárolható kaukázusi jegenyefenyő (Abies nordmanniana), nincs köze sem a normannokhoz sem Normandiához, nevét a finn zoologus, Alexander von nordmann után kapta. A lucfenyő (Picea sp) nemzetségbe olyan régi karácsonyfák tartoznak, mint az ezüstfenyő (Picea Pungens), a közönséges lucfenyő (Picea abies). A mini fenyőket virágboltok, bevásárló központok, barkácsáruházak árulják, előszeretettel díszítik fel karácsonyra a cukorsüveg fenyőt (Picea Glauca Conica) . A duglászfenyő (Pseudotsuga sp.) nemzetségben található a karácsonyfaként igen kedvelt közönséges duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii), amelynek tűi megdörzsölve narancs illatúak. A legnépesebb hosszútűs fenyők nemzetségébe (Pinus sp.) tartozik a szintén, bár ritkábban karácsonyfaként is kapható feketefenyő (Pinus nigra).

Ha valakinek kedve támad földlabdás fenyőt venni karácsonyra, jól fontolja meg. Előnyeiről és hátrányairól itt olvashatsz: Földlabdás fenyők. Ha nem célod a kiültetés, akkor is választhatsz földlabdás fenyőt, hiszen tovább marad szép, mint a kivágott fa.

Ezekkel a fenyőkkel találkozhatsz a leggyakrabban az árudákban

Ezüst fenyő

ezüstfenyő

Talán a leggyakoribb termesztésű lucfenyő. Viszonylag jól tűri a lakáshőmérsékletet, ezért kevésbé hullatja tűleveleit. Klasszikus karácsonyfa. Sűrű ágrendszerű, hamvas tűjű, de rendkívül szúrós.

Kedvelt fajták

  • P.p.’Glauca’, Tűlevelei ezüstöskék színűek, és rövidek.
    Szállítási méret konténeres fa esetében: 150-175 cm
  • P.p.’Super Blue Seedling’ Tűlevelei ezüstöskék színűek, és rövidek.
    Szállítási méret konténeres fa esetében: 60-70 cm

Közönséges lucfenyő

lucfenyő

A legolcsóbb karácsonyfa. Hátránya, hogy ritkás ágrendszerű, szúrós, erősen hullatja tűleveleit. Sokan viszont az illata miatt ezt a fenyőfajtát tartják az igazi karácsonyfának.

Szállítási méret konténeres fa esetében: 125-150 cm

Normand fenyő

nordmann fenyő

Rendkívül népszerű karácsonyfa. Formája keskeny, kúp alakú. Ágrendszere sűrű, szabályos, nem szúr. Tűit nem hullajtja, a fán marad. Tűje puha, nemszúr! Sajnos nincs karácsonyfa illata.

Szállítási méret konténeres fa esetében: 80-100 cm

Cukorsüveg fenyő

cukorsüveg fenyő

Tömött, szimmetrikus, szabályos kúp alakú, konténeres asztali karácsonyi dísz. Az ünnepek után kiültethető. Lassan fejlődik. Hűvös, párás környezetet, nedves talajt igényel, csak ilyen körülmények között érzi jól magát!

Legkedveltebb fajta

P.g.’Conica’
Szállítási méret: 60-80 cm.

Milyen karácsonyfát válasszunk? – Megkérdeztük Dr Fekete Szabolcsot, a hobbikertész virágkötő tanfolyamának oktatóját, kertészmérnököt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa