Hogyan teleltesd sikeresen a muskátlit

Bár sokan a muskátlit egynyáriként tartják, valójában évelő. Ez számunkra annyit jelent, hogy egy kis gondoskodással átvészeli a telet. Jó hír, hogy ennek csínja-bínja könnyen elsajátítható.

A teleltetésnek több módja is van, ismerkedjünk meg néhánnyal.

muskátli teleltetése cserépben

Muskátli teleltetése cserépben

A cserepes muskátlit nagymama jól bevált módszerével teleltethetjük.

Ha eredendően ki volt ültetve, vegyük fel, ügyelve, hogy a gyökérlabda ne sérüljön, majd helyezd cserépbe. Vidd őket, a már említett pincébe, garázsba, padlásra, álló muskátli számára 4-10 Celsius fokos helyiségbe. A fiatal növényeket hagyd metszetlenül, az idősebb töveket vágd vissza. Ritkán, de öntözést igénylenek, különben a gyökérpusztulás miatt a növény nagyon lassan tér magához.

Az idősebb töveket Vágd vissza mintegy harmadára. A későbbiekben elég két-háromhetente öntöznünk, akkor, amikor a talaj már majdnem zörgősre száradt. Ha csak arra van mód, hogy világosabb helyen, melegebb környezetben teleltesd a muskátlit (lépcsőház), akkor több vizet igényel. a muskátli felnyurgulhat, de ezt csökkentheted, ha növényeket megvilágítod. Ugyanis ha a növény fényt kap, a nappalok hosszabbodásával a növények hajtani kezdenek, felnyurgulnak, mert még mindig kevés a fény. Ezért márciusban újra vissza kell metszeni őket. Majd kiültetés előtt, amikor elkezded növelni az vízadagját nagyon lassan, fokozatosan, az erősítéshez foszforban dús virágzást fokozó tápoldattal erősítheted, készítheted fel a szezonra.

muskátli tél végén

Tél végén, ha csak világos lépcsőházban vagy világos garázsban tudod teleltetni a muskátlit, a növény hajt és felnyurgul.

Muskátli teleltetése nyugalmi állapotban

Az álló vagy paraszt muskátli nyugalmi állapotában ugyanúgy tárolható, mint a hagymák, gumók. Azaz A növényt eredeti helyéről kiemelve óvatosan tisztítsd le a földet a gyökerekről. Nem kell a gyökereket kisuvickolni, csak a nagyobb rögöket, rátapadt darabokat rázd le a gyökerekről. Vágd vissza a hajtást, sőt még a gyökereket is.

Függeszd fel a növényeket, fejjel lefelé a garázsban, vagy nem nedves pincében, ahol a hőmérséklet 1-5 C fok között van. Havonta egyszer mártsd vízbe a gyökereket, és szivasd meg egy órán keresztül, majd vigyük őket vissza a helyükre. A muskátli le fogja dobni a leveleit, de a szára életben marad. Öntözni tilos! Ha a következő évben kiültetjük, a növény feléled. Ehhez a növényt ülted cserépbe, kezd el fokozatosan öntözni, majd elkezdheted tápoldatozni.

felfüggesztett muskátli

Muskátli teleltetése dugvánnyal

Bár ez nem szó szerinti teleltetés, de jó módja annak, hogy hogyan juthatunk a következő évben a legolcsóbban új muskátlikhoz. Ennek módjáról részletesen olvashat a Muskátli szaporítása című cikkünkben.

Mindenki válassza a szíve szerinti módszert, esetleg kísérletképpen mindet kipróbálhatja, és, ami nála beválik, azt alkalmazza a továbbiakban. A jó hír, hogy a következő szezonban az átteleltetett muskátli gyönyörű, bokros növénnyé fejlődik, amit a szomszédok is megirigyelnek.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa