Hogyan teleltesd sikeresen a muskátlit

Bár sokan a muskátlit egynyáriként tartják, valójában évelő. Ez számunkra annyit jelent, hogy egy kis gondoskodással átvészeli a telet. Jó hír, hogy ennek csínja-bínja könnyen elsajátítható.

A teleltetésnek több módja is van, ismerkedjünk meg néhánnyal.

muskátli teleltetése cserépben

Muskátli teleltetése cserépben

A cserepes muskátlit nagymama jól bevált módszerével teleltethetjük.

Ha eredendően ki volt ültetve, vegyük fel, ügyelve, hogy a gyökérlabda ne sérüljön, majd helyezzük cserépbe. Vigyük őket, a már említett pincébe, garázsba, padlásra, 6-8 Celsius fokos helyiségbe. A fiatal növényeket hagyjuk metszetlenül, az idősebb töveket vágjuk vissza.

Vágjuk vissza a őket mintegy harmadára. A későbbiekben elég két-háromhetente öntöznünk, akkor, amikor a talaj már majdnem zörgősre száradt. Ha világosabb helyen, melegebb környezetben teleltetjük a muskátlit (lépcsőház), akkor több vizet igényel. Itt muskátli felnyurgulhat, de ezt csökkenthetjük, ha növényeket megvilágítjuk. Jövőre rendbe jön.

muskátli teleltetése

Muskátli teleltetése nyugalmi állapotban

A muskátli nyugalmi állapotában ugyanúgy tárolható, mint a hagymák, gumók. Azaz A növényt eredeti helyéről kiemelve óvatosan tisztítsuk le a földet a gyökerekről. Nem kell a gyökereket kisuvickolni, csak a nagyobb rögöket, rátapadt darabokat rázzuk le a gyökerekről.

Függesszük fel a növényeket, fejjel lefelé a garázsban, vagy nem nedves pincében. Havonta egyszer mártsuk vízbe a gyökereket, és szívassuk meg egy órán keresztül, majd vigyük őket vissza a helyükre. A muskátli le fogja dobni a leveleit, de a szára életben marad. Ha a következő évben kiültetjük, a növény feléled.

Muskátli teleltetése dugvánnyal

Bár ez nem szó szerinti teleltetés, de jó módja annak, hogy hogyan juthatunk a következő évben a legolcsóbban új muskátlikhoz. Ennek módjáról részletesen olvashat a Muskátli szaporítása című cikkünkben.

Mindenki válassza a szíve szerinti módszert, esetleg kísérletképpen mindet kipróbálhatja, és, ami nála beválik, azt alkalmazza a továbbiakban. A jó hír, hogy a következő szezonban az átteleltetett muskátli gyönyörű, bokros növénnyé fejlődik, amit a szomszédok is megirigyelnek.

Ha van valakinek jól bevált teleltetési módszere, írja meg a hozzászólásokban!

felfüggesztett muskátlik Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!