Cserepes ciklámen

A ciklámen gyakori cserepes ajándék. Mondani sem kell, hogy vásárláskor ragyogó virágaival hívja fel magára a figyelmet. Ha bevásárlóközpontokban szerezzük be növényt, és nem tudunk semmit a fajtáról, arra figyeljünk, hogy a nagyvirágú, feltűnően szép növényeknél jóval életképesebbek az apróbb virágú, egyszerű fajták.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható, teleltetéshez és virágoztatáshoz  virágzásserkentő LED lámpáinkat , öntözéshez önöntözőinket!

A kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó ciklámen (Cyclamen) nemzetség 19 fajt számlál. Lombhullató évelők tartoznak ide. Sok illatos virágú faja ismert. Az év minden szakában találhatók
virágzó fajok. Óriási elterjedési területtel rendelkező növénycsoport. Őshazája Európa, Nyugat-Ázsia át Észak-Afrika. Sokan élnek a tengerszint felett, és a hegyvidéki régiókban is. Az árasztásos területeket azonban egyikük sem kedveli. Valamilyen mértékben mind árnyékkedvelő, fák, cserjék alatt bújnak meg. A szeles helyeket nem kedvelik. A Magyarországon őshonos erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) védett, így gyűjtése is tilos!

cserepes ciklámen

Ciklámen díszcsomagolásban, kertészeti kínálatban.

Szobaciklámen

A szobaciklámen keresztezéssel létrehozott hibrid. A termesztésben lévő fajták kis ázsiai eredetűek (Cyclamen Persicum). Virága fehér, rózsaszín vagy lila árnyalatú. Fagyérzékeny.

A C. persicum gyöktörzse mérgező szaponinokat tartalmaz. A tünetek bőrrel történő érintkezés esetén ekcémás jellegűek. Nagy mennyiségben fogyasztva hányást, hasmenést, idegbénulást okoz. Régen kiváló sertésétekként szolgált. Sőt sütve, miután a mérgező hatása így nem érvényesül, afrodiziákumként fogyasztották. Terhes asszonyokra nézvést igen veszélyesnek tartották, még rálépni is tilos volt.

A XIX. század közepén kezdtek Angliában majd Francia- és Németországban nemesítésével foglalkozni. Először a spontán nagyvirágú (triploid) változatok tűntek fel.

ciklámen

Cserepes ciklámenek kertészeti kínálatban.

A szobaciklámen életciklusa és ápolása

Ha ajándékoznánk virágot, és a gazdajelölt nem növénygondozó típus, esetleg közismerten ötletszerűen öntöz, mielőtt elmegy otthonról, lecsavarja a fűtést, ám, ha hazaérkezik, jól bedurrant, annak véletlenül se ajándékozzunk cikláment, hanem szerezzünk be számára valami hosszan tűrő, sivatagi eredetű szobanövényt. Az ilyen körülmények között tartott ciklámen ugyanis kínjában kevés, sőt gyakorta torz virágokat hoz, amelyeknek a virágszára sem fejlődik ki.

A növény a nyári időszakban jellegtelen megjelenésű, sőt leveleit is eldobálja. Mivel rövid nappalos, szeptembernél hamarabb nem tér magához. Először levelei jelennek meg, és amikor a zöldje már kellően megerősödött, sokszor nagy, zöld-fehér mintázatú levéllemezeket fejlesztve, akkor indul virágzásnak. Ha valóban jól érzi magát, ami központi fűtés mellet igencsak ritka, akkor egész télen megörvendeztet virágaival, és a virágzást csak március végén hagyja abba. Még ezt követően is megmaradnak díszítő levelei, és csak a nyári kánikula idején szabadul meg tőlük. Ám a talajba visszahúzódva még nagyon is életben van. Ritkán öntözve, de ügyelve, hogy, főleg, ha tőzeg alapú virágföldben van, a tőzeg ne veszítse el véglegesen nedvszívó képességét, szépen túlél.

cserepes ciklámenek

Cserepes ciklámenek kertészeti kínálatban.

 A ciklámen újra virágoztatása

Ősszel helyezd a cserepet világos helyre, és óvatosan, kis mennyiséggel kezdd el újra öntözni. Akkor ültesd át friss (A típusú) virágföldbe, amikor az új levelek megjelennek. Úgy ültesd el, hogy a gumójának felső harmada kiálljon a talajból. Az öntözés és a tápoldatozás mértékét a növény növekedésének ütemében növeld. Végül kb. kéthetente tápozd. Olyan tápot használjunk, amely foszforban és káliumban gazdag. A nitrogén túladagolás egyrészt a virágzás rovására megy, másrészt különböző betegségekre érzékenyíti a növényt. Nem történik baja akkor sem, ha első virágzásakor csak a virágföldben már meglévő, az öntözővízzel kioldott tápanyagokhoz jut hozzá.

Semmiképpen ne öntözd csapvízzel, mert az öntözővíz illetve a talaj sótartalmára is érzékeny. A legjobb, ha alulról öntözöl. Ügyelj rá, hogy a levelek és a bimbók közé ne kerüljön víz, mert attól kirothad a tő. és nem szabad túlöntözni, mert akkor is kirothadhat.  Legfeljebb 16 fokos, világos helyiségben tartsd. Ajánlott helyek számára a világos lépcsőház, a fűtetlen veranda, esetleg egy ablakköz.

Ciklámen Betegségei, kártevői

Otthon tartott ciklámen esetében, ritkán, de néha előfordul, hogy túl magas páratartalom közé kerül, főleg, ha még jó meleg is van, például egy növényekkel zsúfolt télikertbe költöztetjük. Ilyenkor felütheti a fejét a botritisz, amit azonnal konstatálhatunk a penészes kinézetű, rothadó virágkezdemények láttán. Az idősebb levelek is kihajolhatnak a cserépből, és közelebbről megvizsgálva feltűnik, hogy a levélnyél már odavan, és megjelenik a penész szerű bevonat is. Sokszor elkerülhetetlenné válik a növény cserepestől történő kidobása. Ha nem ezt a sorsot szánjuk neki, fókuszáljunk a megelőzésre. Kerüljük a növények összezsúfolását. Gondoskodjunk a már említett optimális körülményekről, és távolítsunk el minden elhalt levelet, virágot. Szintén káros a túlzottan hideg öntözővíz. Általában is télen kézmeleg öntözővíz dukál, nem csupán a hidegsokk elkerülésére, hanem mert a tápanyagok oldatba vitelét is elősegíti. Mind a hideg víz, mind a túl tömény tápoldatozás kedvez a gyökérelhalás nevű, szintén gombás eredetű betegség kialakulásának. Ilyenkor is a megelőzésen van a fő hangsúly. Rovarok okozta károsodás a szobanövény esetében ritka. Esetenként megjelenhet a levéltetű.

telt virágú ciklámen

Telt virágú cserepes ciklámenek kertészeti kínálatban.

A magról vetett cikláment hagyd fejlődni, és gumót hozni. Első 1-2 évben nem fog virágozni.

Sajnos gyakori jelenség, hogy az ajándékba kapott, vagy mutatós virágai miatt otthoni dísznek megvásárolt ciklámen levelei a túlfűtött szobában sárgulni kezdenek. Cikk ajánlat: Miért sárgul a ciklámen levele?

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil