Cserepes ciklámen

A ciklámen gyakori cserepes ajándék. Mondani sem kell, hogy vásárláskor ragyogó virágaival hívja fel magára a figyelmet. Ha bevásárlóközpontokban szerezzük be növényt, és nem tudunk semmit a fajtáról, arra figyeljünk, hogy a nagyvirágú, feltűnően szép növényeknél jóval életképesebbek az apróbb virágú, egyszerű fajták.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható, teleltetéshez és virágoztatáshoz  virágzásserkentő LED lámpáinkat , öntözéshez önöntözőinket!

A kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó ciklámen (Cyclamen) nemzetség 19 fajt számlál. Lombhullató évelők tartoznak ide. Sok illatos virágú faja ismert. Az év minden szakában találhatók
virágzó fajok. Óriási elterjedési területtel rendelkező növénycsoport. Őshazája Európa, Nyugat-Ázsia át Észak-Afrika. Sokan élnek a tengerszint felett, és a hegyvidéki régiókban is. Az árasztásos területeket azonban egyikük sem kedveli. Valamilyen mértékben mind árnyékkedvelő, fák, cserjék alatt bújnak meg. A szeles helyeket nem kedvelik. A Magyarországon őshonos erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) védett, így gyűjtése is tilos!

cserepes ciklámen

Ciklámen díszcsomagolásban, kertészeti kínálatban.

Szobaciklámen

A szobaciklámen keresztezéssel létrehozott hibrid. A termesztésben lévő fajták kis ázsiai eredetűek (Cyclamen Persicum). Virága fehér, rózsaszín vagy lila árnyalatú. Fagyérzékeny.

A C. persicum gyöktörzse mérgező szaponinokat tartalmaz. A tünetek bőrrel történő érintkezés esetén ekcémás jellegűek. Nagy mennyiségben fogyasztva hányást, hasmenést, idegbénulást okoz. Régen kiváló sertésétekként szolgált. Sőt sütve, miután a mérgező hatása így nem érvényesül, afrodiziákumként fogyasztották. Terhes asszonyokra nézvést igen veszélyesnek tartották, még rálépni is tilos volt.

A XIX. század közepén kezdtek Angliában majd Francia- és Németországban nemesítésével foglalkozni. Először a spontán nagyvirágú (triploid) változatok tűntek fel.

ciklámen

Cserepes ciklámenek kertészeti kínálatban.

A szobaciklámen életciklusa és ápolása

A növény a nyári időszakban jellegtelen megjelenésű, sőt leveleit is eldobálja. Mivel rövid nappalos, szeptembernél hamarabb nem tér magához. Először levelei jelennek meg, és amikor a zöldje már kellően megerősödött, sokszor nagy, zöld-fehér mintázatú levéllemezeket fejlesztve, akkor indul virágzásnak. Ha valóban jól érzi magát, ami központi fűtés mellet igencsak ritka, akkor egész télen megörvendeztet virágaival, és a virágzást csak március végén hagyja abba. Még ezt követően is megmaradnak díszítő levelei, és csak a nyári kánikula idején szabadul meg tőlük. Ám a talajba visszahúzódva még nagyon is életben van. Ritkán öntözve, de ügyelve, hogy, főleg, ha tőzeg alapú virágföldben van, a tőzeg ne veszítse el véglegesen nedvszívó képességét, szépen túlél.

Sajnos gyakori jelenség, hogy az ajándékba kapott, vagy mutatós virágai miatt otthoni dísznek megvásárolt ciklámen levelei a túlfűtött szobában sárgulni kezdenek. Ha ajándékoznánk virágot, és a gazdajelölt nem növénygondozó típus, esetleg közismerten ötletszerűen öntöz, mielőtt elmegy otthonról, lecsavarja a fűtést, ám, ha hazaérkezik, jól bedurrant, annak véletlenül se ajándékozzunk cikláment, hanem szerezzünk be számára valami hosszan tűrő, sivatagi eredetű szobanövényt. Az ilyen körülmények között tartott ciklámen ugyanis kínjában kevés, sőt gyakorta torz virágokat hoz, amelyeknek a virágszára sem fejlődik ki.

cserepes ciklámenek

Cserepes ciklámenek kertészeti kínálatban.

Ellenben tartós és bőséges virágzásra számíthatunk, ha hűvös, 18 oC körüli, félárnyékos-árnyékos helyen tartjuk a növényt. Ajánlott helyek a világos lépcsőház, a fűtetlen veranda, esetleg egy ablakköz. Semmiképpen ne öntözzük csapvízzel, mert az öntözővíz illetve a talaj sótartalmára is érzékeny. Alulról öntözve elkerülhetjük a gumó rothadását. Virágzás idején tápoldatozható, de nem történik baja akkor sem, ha első virágzásakor csak a virágföldben már meglévő, az öntözővízzel kioldott tápanyagokhoz jut hozzá. A következő évben azonban kb. kéthetente tápozhatjuk. Olyan tápot használjunk, amely foszforban és káliumban gazdag. A nitrogén túladagolás egyrészt a virágzás rovására megy, másrészt különböző betegségekre érzékenyíti a növényt. Két- három év múlva jó, ha a nyári, visszahúzódott időszakban átültetjük. Ilyenkor szaporíthatjuk is. Ügyeljünk rá, hogy raktározó képletként működő gyökérgumójuk fele látszódjék ki az ültetőközegből.

Ciklámen Betegségei, kártevői

Otthon tartott ciklámen esetében, ritkán, de néha előfordul, hogy túl magas páratartalom közé kerül, főleg, ha még jó meleg is van, például egy növényekkel zsúfolt télikertbe költöztetjük. Ilyenkor felütheti a fejét a botritisz, amit azonnal konstatálhatunk a penészes kinézetű, rothadó virágkezdemények láttán. Az idősebb levelek is kihajolhatnak a cserépből, és közelebbről megvizsgálva feltűnik, hogy a levélnyél már odavan, és megjelenik a penész szerű bevonat is. Sokszor elkerülhetetlenné válik a növény cserepestől történő kidobása. Ha nem ezt a sorsot szánjuk neki, fókuszáljunk a megelőzésre. Kerüljük a növények összezsúfolását. Gondoskodjunk a már említett optimális körülményekről, és távolítsunk el minden elhalt levelet, virágot. Szintén káros a túlzottan hideg öntözővíz. Általában is télen kézmeleg öntözővíz dukál, nem csupán a hidegsokk elkerülésére, hanem mert a tápanyagok oldatba vitelét is elősegíti. Mind a hideg víz, mind a túl tömény tápoldatozás kedvez a gyökérelhalás nevű, szintén gombás eredetű betegség kialakulásának. Ilyenkor is a megelőzésen van a fő hangsúly. Rovarok okozta károsodás a szobanövény esetében ritka. Esetenként megjelenhet a levéltetű.

telt virágú ciklámen

Telt virágú cserepes ciklámenek kertészeti kínálatban.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner