Csillagánizs három az egyben

A csillagánizs termése igazi három az egyben fűszer: díszítésre, fogyasztásra, gyógyításra használhatjuk. Leggyakrabban a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó fűszerként és dekorációs elemként kerül a látókörünkbe. Fűszerként vannak rajongói és elutasítói egyaránt. A mézeskalács fűszerkeverékek egyik alkotórésze.

Csillagánizs bemutatása

csillagánizs virág

A csillagánizs (Illicium verum) a Schisandraceae családba tartozó örökzöld fa. Az ánizshoz (Pimpinella anisum) nincs köze, de illat- és hatóanyagai hasonlóak. Dél-Kínában és Észak-Kelet Vietnamban honos. Időszámításunk előtt 2000 óta termesztik a Fülöp szigeteken, Japánban, Kínában, Koreában, Laoszban, Tajvanon, Vietnamban. A 15 méteres, fehér kérgű fa törzsátmérője 25 cm. Ánizs illatú levelei bőrneműek, fényesek. Virágai kicsik, sokszirmúak, zöldes-sárgák, magányosan állnak. Kínában augusztustól októberig, másutt márciustól májusig virágzik.

Összetett termésére jellemző, hogy a sugarasan elhelyezkedő, leggyakrabban 8 csónak alakú, csontkemény és sötét-vöröses barna színű tüszők egy központi oszlophoz kapcsolódnak. A tüszők kívül érdesek, belül simák, bennük 1-1 világosbarna, lapos, tojás alakú, 3-4 mm hosszú és 1-2 mm széles mag fejlődik. Az egész termés ánizs ízű és illatú. A termés eleinte húsos, de az érés folyamán fokozatos szárad és zsugorodik. Szeptembertől októberig érik, Kínában márciustól áprilisig.

csillagánizs termés

Csillagánizs termés

Csillagánizs termesztése

A csillagánizst frissen szedett, három napnál nem régebbi terméseit októberben-novemberben  vetik Kínában. Az egymástól 25 cm-re vetett magvakat három éves korukig nevelik együtt, majd egymástól 5-7 méterre szétültetik őket. Nyár elején szerves trágyázzák, és nitrogén trágyázzák. Az ültetvény 6-10 éves korára fordul termőre. Fontos feladat a gyomok eltávolítása, így csökkentve a begyulladás veszélyét, és megkönnyítve a szüretelést. A magvakat akkor szedik, amikor még érésben vannak, és a legnagyobb az illóolaj tartalmuk. 20-45 kg szárított termés nyerhető egy 25 éves fáról. (James A. Duke: CRC Handbook of Alternative Cash Crops)

csillagánizs kézi begyüjtése

Csillagánizs kézi begyűjtése Vietnamban. Legfontosabb termesztési körzete A Kínai határhoz közel eső Lang Son tartomány.

Csillagánizs gyógyhatásai

A drogot tüszőtermése szolgáltatja (Ph.Hg.VIII.). Jellemző vegyületei részben a maghéjban, részben a magban előforduló illóolajában találhatók. Nem véletlen, hogy illata és íze az ánizséra hasonlít, hiszen hatóanyagainak főbb komponensei megegyeznek az ánizséval. Illóolajának jellemző vegyülete a transz-anetol. Egyéb hatóanyagai cserzőanyagok, flavonoidok és zsíros olajok.

Símaizom görcsoldó, köptető és antibakteriális, vírusölő hatású. Napi adagja 3 g drog, 300 mg illóolaj, illetve azzal egyenértékű készítmény. Teáját hurutoldóként és influenza ellen használjuk. A tea elkészítésé: két dl még forró fekete teához adjunk egy db. porrá őrölt csillagánizst. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük meg és adjunk hozzá 1-2 kávéskanál mézet.

Kozmetikai készítmények (pl. fogápolószerek), valamint parfümök illatösszetevőjeként.

10-15%-os vizes kivonatát rovarölő hatású, Kínában gabonaféléknél, raktári károsító rovarok ellen használják. További kísérletek folynak széles körű alkalmazása érdekében. (J Insect Sci. 2014; 14: 80.  doi:  10.1673/031.014.80)

Csillagánizs fűszerként

Kínában több ezer éve használt fűszer. Például a kínai öt fűszer keverék ((2 rész édeskömény, 2 rész csillagánizs, 1 rész szecsuáni bors, 1 rész fahéj és 1 rész szegfűszeg) alkotórésze. Az Origo így tesz említést róla: A 16. században, Sir Thomas Cavendish által került a Fülöp-szigetekről Angliába, A kínai csillagánizst italok (likőrök), kompótok, dzsemek ízesítésére alkalmazzák. Az abszint betiltása után terjedt el használata. A francia pastis, az olasz sambuca vagy a galliano tartalmazza. Magvait levesek, halételek, sertés-, marha- és baromfi húsok ízesítésére használják. A mézeskalács fűszerkeverékek egyik alkotórésze. Vigyázat, a japán csillagánizs (Illicium anisatum) mérgező anizatint tartalmaz, ne fogyasszuk. Hívja fel a figyelmet erre Babulka Péter. Markáns aromája miatt kis mennyiséget használjunk belőle.

csillagánizs tányéron

Dekoráció csillagánizzsal

A japán csillagánizs fogyasztásra ugyan nem ajánlott, de dekorációs céllal használhatjuk, mert illatos dekorációs anyag. Az adventi koszorúk egyik elmaradhatatlan dísze. A legegyszerűbb díszítés, ha narancsba szúrjuk.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa