Őserdőből való a karácsonyi kaktusz


A karácsonyi kaktusz nem a Hókirálynő palotakertjében, nem a lappföldi Mikulás udvarán nem virul, hanem a Brazil őserdőben, annak is a hegyvidéki lejtőin. Ezért inkább a hűvös környezetet kedveli, és, mivel a többi trópusi növényhez hasonlóan rövidnappalos növény, esetenként éppen karácsonykor, de mindenképpen a téli időszakban virul. Sokszor a hagyományos karácsonyi piros színben pompázik. Persze csak, ha megfelelő körülményeket biztosítasz számára

fehér virágú karácsony kaktusz

Schlumbergera truncata cv.

A karácsonyi kaktusz eredete és botanikája

A karácsonyi kaktusz máskor karácsonykaktusz (Schlumbergera sp.) hazájában, Dél-Nyugat Brazília hegyein élő, fán lakó (epifiton) növény. Lapos szártagú kaktuszfaj, amelynek szárrészei egymáshoz ízsülnek. A déli féltekén május virágának hívjál, ezzel is jelezve virágzási idejét. Esőerdei fákon és cserjéken, ritkábban árnyékos helyeken, sziklák között nő. A nemzetség szinonim neve, a Zygocactus még gyakran használatos. A ma termesztett karácsonyikaktuszok legtöbbje a Sch. truncata és a Sch. russelliana hibridje. Hosszú virágzási ideje és a nagyszámú változatos virágszínű hibridje miatt a Sch. truncata népszerűbb a virágpiacon.

A karácsonyi kaktusz virágoztatása

A karácsonyi kaktusz virágrügyei késő nyáron vagy kora ősszel alakulnak ki, amikor a nappalok hosszúsága csökkenni kezd. Ebben az időszakban a dús virágzás érdekében hűvös és száraz helyen kell tartani. Ha valami hiba csúszik a növény nevelésébe, akkor a várva várt rózsaszínű, lilás, csüngő virágok nyílása elmarad. Ennek oka, hogy a virágok kifejlődéséhez szükséges pihenési időről nem gondoskodtunk. A karácsonyikaktuszt tanácsos nyáron is szobában, esetleg erkélyen, világos helyen tartani.

Karácsonyi kaktusz tápoldatozása

A karácsonyi kaktusz tápanyagigénye relatíve alacsony. Augusztus végéig, szeptember elejéig tápoldatozhatod hetente. Legjobban a  mikroelemeket is tartalmazó, kiegyensúlyozott N-P-K (1:2:1) tartalmú komplex lombtrágyát hasznosítja. Ősztől már ne kapjon növénytápot, virágzáskor nincs szüksége tápoldatra. Ilyenkor a két legfontosabb virágzást befolyásoló tényező a fény és a hőmérséklet.

rózsaszín virágú karácsony kaktusz

Schlumbergera truncata cv. A szártagok fogazott szélűek.

Karácsonyi kaktusz hőmérséklet igénye

  • Szeptembertől hűvösebb, körülbelül 15 Celsius fokos helyiségben, szárazabban tartsuk, hogy a hajtásvégek tökéletesen beérjenek, és a bimbókezdemények kifejlődjenek.
  • November közepétől, amikor megjelentek már a virágbimbók,  a hőmérsékletet emeld 18 fokra.
  • A virágzást februárig is elnyújthatjuk, ha a karácsonyikaktuszt hűvös helyre állítjuk. Ha a szoba hőmérséklete 22-23 fok feletti, a virágzási idő jelentősen lerövidülhet.

Karácsonyi kaktusz fényigénye

Mivel a karácsonyikaktusz rövidnappalos növény ezért a virágzáshoz 3-4 hétig szüksége van a napi 14-16 órás sötétre. Ezért ne tartsd olyan helyen, ahol lámpát gyújtasz, mert akkor a sötét periódust megszakítod.

Mindez bonyolultnak tűnik, de valójában, a hétköznapi nyelvre lefordítva, arról van szó, hogy tartsd  télen ablak közelében, hűvös szobában, ahol nem kapcsolsz villanyt este. Ha ezeket a körülményeket biztosítod, mégis bimbó elrúgást tapasztalsz, akkor a vízellátással lehetnek problémák.

Karácsonyi kaktusz öntözése

Szezonban pedig hetente 1 alkalommal öntözz, a túlöntözést kerülni kell.

Szeptember végétől már csak hetente, kéthetente öntözz, ezz el serkented a virágzást.

November közepe tájékén, illetve bimbós állapotban egészen a virágok elnyílásáig 2-3 naponta kis mennyiségű vízzel öntözz.  A bimbós töveket ajánlatos – száraz levegőjű helyiségben – időnként langyos vízzel permetezni.

A virágzás utáni nyugalmi időszakban (1-2 hónapig) megint elég hetente öntözni.

A növekedési időszakban (áprilistól júniusig), az aktív növekedés időszakában öntözz 2-3 naponta.

Nyáron (júliustól augusztusig) már kevesebb vízzel is beéri. Hagyd, hogy földje a két öntözés között kiszáradni.

karácsonyi kaktusz

Schlumbergera x buckley az “eredeti” karácsonyi kaktusz. A szártagok hullámos szélűek. 1840-ben nemesítette William Buckley (Anglia, Rollisson faiskola)

Mi a teendőnk a virágzás után?

A helyesen tartott növény akár januárig is virágozni fog. A virágzás befejeződése után, márciusban jelennek meg az új hajtások, ha szükséges ekkor ültessük át.

Szaporítás és oltás

Tavasszal könnyen szaporíthatjuk a 1-2 részből álló szártagok dugványozásával. Ennél több szártagból nem érdemes dugvány nevelnünk, mert a nagyobb dugványok a későbbiekben rosszabbul fognak fejlődni. Nevelhetünk belőle 20-30 cm magas törzsű fácskát is. Ilyen esetben egy gyökeres levélkaktuszt (Phyllocactus) vagy egy lomboskaktusz fajt (Pereskia) , a kívánt magasságban visszavágjuk, majd felül – 1-2 cm-re – hosszirányban behasítjuk. Ide illesztjük be az alul kissé laposra vágott, 3-4 szártagból álló karácsonyikaktusz-részt, majd két kaktusztövissel vagy más hagyományos módon egymáshoz rögzítjük a két növényt.

A dán Rosa Danica kertészet új karácsonykaktusz fajtája, a Novembro Brasil, virága hófehér. A részletek itt olvashatók: Novembro Brasil

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil