Őserdőből való a karácsonyi kaktusz


A karácsonyi kaktusz nem a Hókirálynő palotakertjében, nem a lappföldi Mikulás udvarán nem virul, hanem a Brazil őserdőben, annak is a hegyvidéki lejtőin. Ezért inkább a hűvös környezetet kedveli, és, mivel a többi trópusi növényhez hasonlóan rövidnappalos növény, esetenként éppen karácsonykor, de mindenképpen a téli időszakban virulnak. sokszor a hagyományos karácsonyi piros színben pompáznak virágai. Szép karácsonyi változat a fehér karácsony – ‘white Christmas’.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

fehér virágú karácsony kaktusz

A karácsonyi kaktusz eredete és botanikája

A karácsonyi kaktusz máskor karácsonykaktusz (Schlumbergera sp.) hazájában, Dél-Nyugat Brazília hegyein élő, fán lakó (epifiton) növény. Lapos szártagú kaktuszfaj, amelynek szárrészei egymáshoz ízsülnek. A déli féltekén május virágának hívjál, ezzel is jelezve virágzási idejét. Esőerdei fákon és cserjéken, ritkábban árnyékos helyeken, sziklák között nő. A nemzetség szinonim neve, a Zygocactus még gyakran használatos. A ma termesztett karácsonyikaktuszok legtöbbje a Sch. truncata és a Sch. russelliana hibridje. Hosszú virágzási ideje és a nagyszámú változatos virágszínű hibridje miatt a Sch. truncata népszerűbb a virágpiacon.

rózsaszín virágú karácsony kaktusz

A karácsonyi kaktusz virágoztatása

A karácsonyikaktusz virágrügyei késő nyáron vagy kora ősszel alakulnak ki, amikor a nappalok hosszúsága csökkenni kezd. Ebben az időszakban a dús virágzás érdekében hűvös és száraz helyen kell tartani. Ha valami hiba csúszik a növény nevelésébe, akkor a várva várt rózsaszínű, lilás, csüngő virágok nyílása elmarad. Ennek oka, hogy a virágok kifejlődéséhez szükséges pihenési időről nem gondoskodtunk. A karácsonyikaktuszt tanácsos nyáron is szobában, esetleg erkélyen, világos helyen tartani.

Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

Augusztus végéig, szeptember elejéig bőven öntözzük és tápoldatozzuk. Különösen a kálium- és foszfortartalmú tápanyagot hálálja meg. Szeptembertől hűvösebb, körülbelül 15 Celsius fokos helyiségben, szárazabban tartsuk, hogy a hajtásvégek tökéletesen beérjenek, és a bimbókezdemények kifejlődjenek. Mivel a karácsonyikaktusz rövidnappalos növény ezért a virágzáshoz 3-4 hétig szüksége van a napi 14-16 órás elsötétítésre is. Az idősebb tövek rövidebb rövidnappallal is virágoztathatóak. November közepén a pihenési időnek a fokozottabb öntözéssel és a hőmérséklet 18 fokra emelésével vetünk véget. Erre az időpontra már kialakultak a növények bimbói, amelyek a tövek bolygatása, elforgatása hatására könnyen lehullhatnak. A bimbók leesését a kálium- és a foszforhiány is okozhatja. A bimbós töveket ajánlatos – száraz levegőjű helyiségben – időnként langyos vízzel permetezni.

karácsonyi kaktusz

Mi a teendőnk a virágzás után?

A helyesen tartott növény akár januárig is virágozni fog. A virágzást februárig is elnyújthatjuk, ha a karácsonyikaktuszt hűvös helyre állítjuk. A virágzás befejeződése után, márciusban jelennek meg az új hajtások, ha szükséges ekkor ültessük át.

Szaporítás és oltás

Tavasszal könnyen szaporíthatjuk a 1-2 részből álló szártagok dugványozásával. Ennél több szártagból nem érdemes dugvány nevelnünk, mert a nagyobb dugványok a későbbiekben rosszabbul fognak fejlődni. Nevelhetünk belőle 20-30 cm magas törzsű fácskát is. Ilyen esetben egy gyökeres levélkaktuszt (Phyllocactus) vagy egy lomboskaktusz fajt (Pereskia) , a kívánt magasságban visszavágjuk, majd felül – 1-2 cm-re – hosszirányban behasítjuk. Ide illesztjük be az alul kissé laposra vágott, 3-4 szártagból álló karácsonyikaktusz-részt, majd két kaktusztövissel vagy más hagyományos módon egymáshoz rögzítjük a két növényt.

A dán Rosa Danica kertészet új karácsonykaktusz fajtája, a Novembro Brasil, virága hófehér. A részletek itt olvashatók: Novembro Brasil

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner