Teaválogatás a nagyvilágból

A teacserje levelének forrázatával készített tea Kínától Nagy Britanniáig nagy népszerűségnek örvend. A világ leggyakrabban fogyasztott alkoholmentes itala. A teaültetvényeken nevelt cserjék leveleit többféle módon dolgozzák fel, így születnek a különféle teák. 

teacserje

Teacserje bemutatása

A teafélék családjába tartozó mintegy 30 nemzetség egyike a kamélia (Camellia). A nemzetséget 1735-ben Linné nevezte el George Kamel tiszteletére kaméliának. A jezsuita misszionárius a Fülöp-szigetek flóráját tanulmányozta, és 1706-ban hunyt el. A kamélia nemzetségbe tartozik a közönséges teacserje is (Camellia sinensis). Cikk ajánlat: A nemzetséghez tartozó Kamelia

Az örökzöld  kínai teacserje a trópusi és szubtrópusi vidékek szülötte. Hazájában 10-17 méter magasra is nőhet.  Levelei átellenesek, rövid nyelűek, bőrneműek, sötétzöldek, tojásdadok. A fiatal levelek fonáka szőrözött. A  rövid kocsányon fejlődő, fehér vagy világos rózsaszínű virágok egyesével vagy csoportokban fejlődnek. A növény termése elfásodó tok barna magokkal. A cserjéről hároméves korában szedhető először levél, a legjobb minőségű árut 7-8 éves koráig adja.

Az alapfaj könnyen kivadulhat. Tanzániában és a madagaszkári erdőségekben agresszív terjedéséről számoltak be, amely kiszorítja a lemúrok (veszélyeztetett makimajom faj) élőhelyéül szolgáló honos fafajokat. Kína déli és délkeleti részéről és a szomszédos India, Burma, Vietnam és Laosz területéről származik a C. sinensis var. assamica, míg a Kína délnyugati határánál húzódó Jünnan  tartomány a C. sinensis var. sinensis őshazája.  C. sinensis var. sinensis hidegtűrőbb, levelei keskenyebbek, az asszam teával összehasonlítva. Zöld tea és kínai fekete tea készül leveleiből. A C. sinensis var. assamica magasabb termetű, lazább koronájú. Levelei érzékenyek, és környezeti hatásokra könnyen hullanak. Belőlük készülnek az indiai fekete teák.

indiai teaszüret

Indiai teaszüret

Teák osztályozása

Metszéssel a teaültetvényeken a növényt 2 méter alatt tartják.  A teacserje levelét a növény 3 éves korától körülbelül 15 éves koráig  szedik. Általában tavasztól a nyár végéig, de egyes, különösen kedvező klímájú helyeken a tea ennél hosszabb ideig is, körülbelül 5-15 naponta szedhető. Egy-egy cserje évente körülbelül 250-800 gramm zsenge vagy még kellően fiatal levelet ad. A leveleket a szedők már szüretelés közben osztályozzák: a sorban legelöl haladó szedő a cserje csúcsán lévő leveleket szedi.

Néhány közismert típusról mindenki hallott már életében. Ilyenek az erjesztett majd aszalt tealevelekből (Camellia sinensis) készíthető fekete teák, a félideig erjesztett, majd aszalt sárga reák, az erjesztés nélkül, hőkezelt zöld teák családja, vagy éppen az orange pekoe. Vagy nem is annyira ismert az utóbbi fajta?

Az Orange Pekoe teák a teacserje fiatal hajtásának második, ki nem bomlott leveleiből készült fekete teák. Ezeknek a fiatal leveleknek alsó oldalán fehér pihe, azaz “Pekoe” van. A szó kínai eredetű. Az orange elnevezés nem a tea zamatára utal. Egyik feltételezés szerint a holland Kelet-indiai Társaság a Dutch royal House of Orange-Nassau központi szerepet játszott a tea európi importjában. Ők jelölhették így az általuk forgalmazott teát. A szárított tealevelek színe alapján is nevezhették így.

Milyen tea készül a többi levélpárból?

A legjobb tea a cserje fiatal hajtásának tetején levő levélpárból készül, Flower Orange Pekoe, a következő levélpárból készül, mint már tudjuk, az Orange Pekoe, a harmadik levélpárból a Pekoe tea. A negyedik levélpárból lesz a Pekoe Suchong, majd az ötödikból a Suchong tea készül. Az osztályozás a tealevelek mérete alapján történik.

A lapsang suchong igazi teakülönlegesség. A tealeveleket fenyő vagy ciprus füstjén szárítva füstölik. A kinai Fujian tartományból származik. A Wuyi hegyek lejtőin állítják elő a legjobb minőségű teákat. A tealevelek forrázata narancsvörös színű, az így készült tea erős, jellegzetesen füstös aromájú. A skót whisky és a finom szivarok kedvelőinek nagyra becsült itala. Sós, erősen fűszeres ételek mellé ajánlott.

teaszáritás

Teaszáritás

A fekete tea és a tea koffein tartalma

Reggeli ébresztőnek kimondottan a fekete teák valók. Sok ázsiai vagy afrikai teakeverék létezik magas koffeintartalommal (pl. English brekfeast ceyloni és asszámi teakeverék). A tea legfontosabb purin alkaloidja a koffein. A friss levél szárazanyagának 3-4 %-át adja. A feldolgozás során a koffeintartalom nem csökken jelentősen.

A tea koffeinje nagyrészt a csersavhoz kötött és a bélrendszerben fokozatosan szabadul fel. A csersavak adstringens (pórusösszehúzó) hatása miatt a nyálkahártyák felszíne ‘megedződik’ és a reszorpció (felszívódás) lelassul. Így a tea élénkítő hatása, összehasonlítva a kávééval, sokkal komplexebb és lassabb. A koffein érzékeny emberek jobban viselik a teát, mint a kávét.

A tea sokféle formában készíthető

Karácsonyi tea: Vegyünk alapul jó minőségű, sárga teát. Aztán vegyük számba a jellegzetes karácsonyi fűszereket: szegfűszeget, fahéjat, ánizst, vanília. Adjuk őket a forró teához, hagyjuk ázni egy keveset, adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, szűrjük le, és már fogyaszthatjuk is.

Próbáljuk ki a ‘csáj Massalát‘. 2 dl tejet, fél dl vizet 2 teáskanál ceyloni tealevelet, 1 kis darab fahéjat, 3 db szegfűszeget, 3 db kardamont, 2 szem feketeborsot, t teáskanál cukrot, kevéske gyömbért, egy csipet köménymagot tegyünk edénybe, keverjük össze az edény tartalmát, forraljuk fel, majd a tűzről levéve három percig hagyjuk állni, szűrjük le, és fogyasszuk el.

Természetesen készíthetünk alkoholos változatokat is. 1 citrom leve és héja, 7 dl fekete tea, 8 dkg cukor, 2,5 dl calvados, 2,5 dl rum, 2,5 dl száraz vörösbor. Készítsünk teát a szokásos módon. Tegyük a citromhéjat edénybe, öntsük rá a teát, fedjük le, és 15 percig hagyjuk állni. Majd vegyük ki a citromhéjat, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük, amíg a cukor feloldódik. Adjuk hozzá a calvadost, a rumot és a vörösbort. Vágjuk a citromot kis darabokra, és azt is tegyük az edénybe. Forrósítsuk fel gyakran kevergetve, szolgáljuk fel tűzálló poharakban.

Karácsonyi teakeverék házilag – ajándékba

11 és fél (csapott evőkanál) evőkanál nagy levelű fekete tea
5 evőkanál szárított borsmenta
5 teáskanál szárított narancsvirág
5 evőkanál rózsabors
2 evőkanál szegfűszeg
2 evőkanál csokoládépehely étcsokoládéból
3 evőkanál színes tortadara

A hozzávalókat keverd össze, tedd jól zárható csatos tárolóüvegbe. Csomagold be szépen, esetleg fess az üvegtárolóra karácsonyi dekorációt, vagy ragassz rá karácsonyi matricát.

Fogyasztási javaslat: 1 személy részére 2 teáskanál tea teaáztatóba. áztasd 1-2 percig. Tejjel vagy citrommal fogyasztható.

karácsonyi teakeverék

Teát termesztenél? A hollandok egy saját fajtával rukkoltak elő. Állítólag az erkélyen is megterem. Cikk ajánlat: Az én teám!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil