Vanília

A vanília a karácsonyi kellékeke, elmaradhatatlan fűszere az édességeknek, nem is beszélve a vanília illatú gyertyákról, a vaníliakrém színét idéző gömbdíszekről. A sáfrány után a vanília a legdrágább fűszer a világon. A Vanilla nemzetség az Orchideák népes családjába tartozik. (Orchidaceae, 20.000 faj.) A földön él, de fatörzsekre kapaszkodik léggyökereivel. Megfelelő körülmények között szobanövény.

Manapság a vanília illat és a fűszer szintetikus. A valódi vanília a trópusi Amerikában honos, fákon kúszó vanília orchidea hüvelytermése, amelyet napon szárítanak.

A vanília az orchidea félék családjába (Orchidaceae) , a vaniliaflék ( Vanilloideae) alcsaládjába tartozik. A vanília nemzetség (Vanilla) kb. 65 miliió éves. Illatosd termésű, mintegy 100 fajának zöme a Karib szigetekről származik. Közülük csak 3 fajjal kereskednek.

Hallottál már a büdös vaníliáról?

Vanilla atropogon

Vanilla atropogon

2013-ban eddig ismeretlen vaníliafajt (Vanilla atropogon) fedeztek fel Vietnamban. Az új vaníliafaj egy kúszónövény, 10-15 méter magasra nő az őserdőben, évente egyszer, januárban virágzik, meglehetősen nagy, sárgászöld és vörösbarna virággal. Latin nevét (atro-pogon) a virág sötét és szőrös ajkáról kapta. Vanilla atropogon virágjának szokatlan színe és büdös szaga miatt valószínűnek tartják a cseh szakemberek, hogy a növényt legyek porozzák be, szemben más vaníliafajok feltételezetten méhbeporzású többségével.(Forrás: Magyar Orchideatársaság). A fajt azóta megtalálták Kambodzsában is.

Ismerd meg a vanília fűszerként ismert vanília orchideát

A ma ismert fűszernövény (V. planifolia) évelő kúszónövény. A közép-Amerikai örökzöld erdőkkel borított karsztvidéke  él, 250-750 m tengerszint feletti magasságon, ahol az évi csapadékmennyiség  kb. 2500 mm.

A vanília története

A vanilia orchidea (Vanilla planifolia) történetét a mayák népéhez tartozó totokán indiánok legendájából ismerjük meg. E szerint a szép Xanath istennő, aki nem vetette meg a halandó férfiak társaságát, beleszeretett egy izmos fiatal harcosba. Az istenek tanácsa azonban úgy határozott, Xanathnak nem lehet viszonya halandóval, és megtiltották neki, hogy szerelmét újra lássa, emberrel kapcsolatba lépjen. Az istennőnek bánatában megszakadt a szíve. Isteni erejét felhasználva pedig csodálatos virággá változott, mely erőt adott és áldást hozott a totokán népre. Manapság az istennőt – egészen pontosan az orchideát, amivé változott – vaníliának nevezzük.

Modern kori története a 16. században kezdődik, amikor az aztékok rájöttek, hogy egy trópusi orchidea ehetetlen termése nedvesség és hő hatására mennyei aromájú lesz. El is nevezték “fekete virág”-nak, és a totokán indiánoktól, akik a termesztésével foglalkoztak, a legszebb terméseket szedték be adó gyanánt.

1518-ban Cortez megízlelte az azték uralkodó, Montezuma vaníliával ízesített csokoládéitalát, és annyira megkedvelte, hogy zsákszámra hozott Európába kakaót és vaníliát. Nem telt bele ötven év és a spanyol gyárakban megkezdték a vanília ízű csokoládé (kakaó) gyártását. Hosszú időre a kakaó és a vanília kombinációja kizárólagossá vált. Angliai Erzsébet udvarában azonban, Hugh Morgan gyógyszerész javaslatára önállóan kezdték használni, és háromszáz évvel Cortez után a vanília kelendőbb volt, mint a csokoládé.

Vanilla planifolia

Vanilla planifolia

Ettől kezdve évszázadokon át tartott a vanília diadalmenete, meghódította a konyhát, a szerelmesek szívét és a betegek lelkét. A vanília ugyanis afrodiziákumként és a betegterápiában is hódított. Kedélyjavító, emésztéssegítő, manapság a kemoterápiában étvágyjavítóként alkalmazzák. Sajátos felhasználási lehetősége az Alzheimer- kórban kialakuló szagláscsökkenés diagnosztizálása. Dél-Amerikában a férfiasság fokozására tequilába keverik.

Vanília orchidea több más orchideával együtt. 1820-ban kerültek gróf Forgách Ferenc birtokába,

Vaníliatermesztés

Termesztésével eleinte Mexikóban foglalkoztak. Bár több országban is próbálkoztak, a felnevelt növények sosem hozta termést. 1836-ban a belga botanikus, Charles Morren jött rá, hogy az orchidea virágát csak egy mexikói régióban élő, kistermetű méhfaj tudja megporozni. Miután ez a méhfaj kizárólag Mexikóban él, Morren kidolgozta a kézi megporzás módszerét. Ezt követően Franciaország, Hollandia és Anglia saját gyarmatain megkezdhette a termesztést. A Madagaszkár partjainál található Reunion szigeten Edmond Albius, hajdani rabszolga, a megporzás módszerét olyan sikeresen fejlesztette tovább, hogy még ma is ezt használják.

vanília kézi megporzása

vanília kézi megporzása

Vanília fajok

A Vanilla planifolia termését használják főként a kereskedelemben. De ismert az eltérő aromájú, Nyugat-Indiákról származó V. pompona, amelyet Guadeloupe vaníliának is hívnak, termése a felnyílt, nyúlós vanillon, és a V. tahitensis Tahitiból. A világ vaníliatermesztésének 25 %-a Madagaszkár környékére tehető. Fő termesztési területek még Tahiti, Mexikó, Tonga és Indonézia. Kézi megporzással egy növény évente 100-150 termést nevel, és 7-8 évig terem. Évente 1 kg termést hoz, amiből szárítás után 25 dkg fekete vanília lesz!

Vanília termés kezelése

A helytelenül babnak is nevezett toktermés 1 hónap alatt 20-25 cm hosszúságúra növekedik, de még 8-10 hónapig a növényen hagyják, majd leszüretelik a zöld vagy éppen csak sárguló-félben levő, félérett, kb. 8 mm vastag tokterméseket. Ilyenkor még a vanília egészen más ízű, a jellegzetes aromájú vanillin glikozidokhoz kötött, és csak fermentálás útján szabadul fel. A termés kezelésének egyik hagyományos módja, hogy a begyűjtött, félérett terméseket napon tálcára teregetik 2-3 órára, majd északára takaróba csavarják. A műveletet addig végzik, amíg a termés hajlékonnyá válik, és megbarnul. Ezután 2-3 hétig jó szellőzés mellet, sötét helységben szárítják. Napjainkban először erjesztik, majd szárítják, és végül érlelik a vanília termést.

A kézi megporzás és a termés kezelés teszik a vaníliát a világ egyik legdrágább fűszerévé.

vanília szárítása, Mianmar

Vanília szárítása, Mianmar.

Kémiai összetevők

A fermentált termés a termesztés helyétől függően kb. 2% vanillint tartalmaz (Mexikó 1.75%, Sri Lanka 1.5%, Indonézia 2.75%); A jó minőségű termés felületén jól látszanak a vanillin tűkristályai. További fontos aromakomponensek p-hidroxibenzaldehid (9%) and p-hidroxibenzil metil éter (1%). További 130 vegyületet izoláltak a termésből. Ezek a nyomokban előforduló összetevők is befolyásolják az aromát! (fenolok, fenol-éterek, alkoholok, sav észterek, laktonok, alifás- és aromás szénhidrátok, heterociklikus vegyületek) A termés cukortartalma 25%, zsírtartalma15%, cellulóz tartalma15-30% ásványi anyag tartalma 6%. Víztartalma szokatlanul magas, 35%.

Érdekességek

  • A vanília gyomornyugtató hatású. Antacid (gyomorsav közömbösítő), azaz képes a csípős és a savanyú ízek és hatások közömbösítésére a gyomorban.
  • A vanília távol tartja a pókokat.
  • A vanília idegnyugtató hatású.
  • A vanília elnyomja a kellemetlen illatokat.
  • Vanillin tartalma van a burgonyának is.
  • A mesterséges lignin vanillin a papírgyártás melléktermékéből kerül előállításra. Az etil vanillin a szénszármazék.
vanília kötegelése

Vanília kötegelése, Antalaha, Madagaszkár.

A vanília, mint szobanövény

A vanília nem a legkönnyebben tartható orchideák közé tartozik. De, ha tudunk számára meleget, és megfelelő páratartalmat, világosságot biztosítani, akkor sikerrel nevelhetjük. Magas szerves anyag tartalmú orchideaföldbe ültessük. Talaja sose száradjon ki, de ne is legyen túl nedves. Támasztékra vagy egy másik növényre van szüksége, hogy fölfuthasson. Bár szobanövényként mutatós levélzöld, de átlagos körülmények között csak ritkán virágzik, és nem hoz termést. Üvegházban, télikertben tartható a legsikeresebben. Nem árt a környezetét párásítani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa