Csónakorchidea

A csónakorchidea bár fagyérzékeny, de virágzásához őszi hideg hatásra van szükség! Hosszan tartó virágaiban akár 10 hétig is gyönyörködhetsz.

Az Orchideafélék földünk legnépesebb növénycsaládja. Különböző méretű és életmódú fajaival a föld szinte minden részén találkozhatunk a mérsékelt övtől a trópusokig. A hazánkban is honos, 60 fajt számláló védett orchideák jellemzően talajlakók (terreszterek), a földben ikergumóikkal telelnek át. A trópusokról származó, hazánkban cserepes növényként vagy vágott virágként árusított fajok között szép számban találunk ún. epifita (fákon élő) növényeket is.

csónakorchidea

Orchideák botanikája

Ahhoz, hogy megértsük szükségleteiket, érdemes néhány morfológiai (alak-) és élettani tulajdonságokkal is megismerkednünk.

A trópusi orchideák hajtásrendszere alapvetően kétféle csoportra osztható. Az első csoportba tartozó fajok hatásnövekedése, kifejlődése után leáll, a továbbnövekedést a későbbiekben az egyik oldalrügy biztosítja (pl. csónakorchidea). A másik csoport hajtása függőlegesen hő és folyamatosan biztosítja a továbbnövekedést, míg a virágzati szárak a hajtás oldalrügyeiből fejlődnek (pl. pillekosbor)
Cymbidium gyökérzetA gyökérzetük életmódjuktól függően változatosan alakulhat. A talajlakó fajoké vastag, ritkás és törékeny; míg a fán élőké dúsak, vastagok, és szorosan az élőhelyül szolgáló fához tapadnak, végük zöld, jelezve hogy itt is folyik tápanyag-előállítás. Felületüket egy speciális szivacsos réteg fedi, amely elősegíti a tápanyagok és a víz felvételét a környezetéből.
Élőhelyükre jól következtethetünk levelükből is. A párologtatás csökkentése érdekében a magasban élő orchideák levelei merevek, bőrneműek, méretük kicsi, míg a talajon élőké puha és nagy méretű, mivel ott magasabb a páratartalom és több vízhez jutnak a növények.

Cymbidium

Csónakorchideák 

Talán a legnépszerűbb termesztett orchidea, amelyet főkén vágott virágként, ritkábban cserepes növényként forgalmaznak, a csónakorchidea (Cymbidium hibridek).

A legenda szerint a japán császár felesége hosszú idő óta meddőséggel küzdött. Egy napon a kertész néhány szál Cymbidium ensifoliumot tett a vázába, amely a császári pár hálószobájában állt. A császárné megcsodálta e szép növényt és mélyen beszippantotta finom illatát. Ettől a meddősége megszűnt, és 13 egészséges gyermeknek adott életet az évek során.

A Cymbidium nemzetség fajai Délkelet-Ázsia hegyeiben, 500-1500 méter magasságban élnek. Életmódjuk átmenetet képez a talajlakó és a fán élő orchideák között ún. félepifita növények. Levelei keskenyek, akár 3 méter hosszúak is lehetnek, hajtásuk növekedése kifejlődése után leáll. A virágzati száron fejlődő virágok száma elérheti a 20-at is. A cserepes növényként forgalmazott csónakorchideák rendszerint a leírtál kisebbek, cserébe a hőmérséklettel és egyéb tartási viszonyokkal szemben ellenállóbbak.

Nyáron ajánlott a kertben tartani.

Kifejezetten fényigényes növények, de az erős napsütést nem viselik el. A bőséges virágtömeg kifejlesztéséhez megfelelő mennyiségű tápanyagot igényelnek. A tápanyag-összetétel a növekedési időszakban inkább nitrogéntúlsúlyos legyen (általános tápoldatok, N:P:K = 2:1:1), a Szeptembertől inkább káliumban és foszforban bővelkedjen (virágzásindító, virágoztató tápoldatok, N:P:K = 1:2:2), az oldat töménysége 1 ezrelék körüli legyen. Legegyszerűbb, ha orchideák számára készült folyékony tápoldattal öntözöd a virágzás megindulásáig.

Cymbidium ensifolium

Cymbidium ensifolium

A virágzás indításához cserepes fajták esetében a növényeket szeptember elejétől 3-5 hétre hűvös környezetbe kell helyeznünk. Ebben az időszakban a hőmérséklet nem emelkedhet tartósan 16 Celsius fok fölé. 8-13 fok az ideális virágoztatáshoz. Ilyenkor érdemes a növényeket a szabadba helyezni és a nappali hőmérsékletet párásítással, árnyékolással csökkenteni. Mivel a csónakorchideák a -1-2 fokos fagyot is elviselik, még a hűvösebb estéken sem érdemes bevinnünk a növényeket a szobába. Szeptember végétől, október elejétől a virágzási idő kezdetétől leginkább télikertben tudjuk biztosítani az optimális viszonyokat a virágzáshoz. Itt lehetőség szerint tartsuk a hőmérsékletet 16-18 Celsius fok között, rendszeresen párásíts, tartsd a lehető legvilágosabb helyen. Viszont az öntözést a minimálisra kell csökkenteni, és a tápozást abba lehet hagyni.

A  Cymbidium mozaik vírusegy  végzetes betegség, ami vágóeszközzel, szaporító anyaggal terjed. Pajzstetű, gyapjas pajzstetű károsíthatja. Eredményesen csak vegyszeres kezeléssel tudsz ellenük védekezni. Kertben tartva csigák károsíthatják!

Érdekességek

A Cymbidium hookerianum Butánban, amely 369 orchideafajtával büszkélkedik,  igazi ínyencségnek számít. A kissé kesernyés ízvilágú orchideavirágokat hagyományosan fűszeres curriben párolják, illetve szaftos húsételeket ízesítenek vele. Így készül: A virágszárról leválasztott nyílt vagy bimbós virágokat megmossák és forró vízben puhára párolják. Majd a vizet elöntik, és fűszerezett curry-vel, sajttal megszórják. További öt perc együtt párolás után rizzsel fogyasztják.  Indiában a Cymbidium orchideák főtt, sózott gumóját  fogyasztják.

Cymbidium hookerianum

Cymbidium hookerianum

A Cymbidium aloifolium faj jelentős díszítőértékű fajtáit dísznövényként tartják, de Távol Keleten
a népgyógyászat a teljes növényt. Használták gyulladáscsökkentőként, szemerősítőként, lázcsillapítóként, hámsérülések gyógyítására is. Több kecsegetető eredményről számolnak be kutatók tumorellenes hatását illetően. Ausztrál bennszülöttek a Cymbidium madidum faj magvainak fogyasztották fogamzásgátlóként. A Cymbidium orchideák gumóit háziállatokkal etették a jobb kondíció reményében. (Forrás: Orchids in ethnobotany ISBN: 978-93-5067-867-1)

Ismerkedj meg a veszélyeztetett fajokkal: Veszélyeztetett csónakorchideák

 

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil