Meszelj fát!

Biztos láttál már olyan fát, melynek törzse fehérre volt meszelve. A meszezés leginkább a hidegebb időjárásra érzékeny csonthéjas gyümölcsfajok (kajszi, őszibarack) esetében alkalmazott eljárás, extrém téli hőingadozás esetén hatásos. Amikor télen, derült az idő, nappal a hő hatására (napégés) a törzsön kéregrepedések, úgynevezett fagylécek keletkeznek, ez ellen véd elsősorban a meszezés. Védelem nélkül a fák törzsének napos oldala felmelegszik, kitágul, éjszaka pedig hirtelen lehűl, a kéreg összehúzódik. Ez a hőingadozás függőleges irányú kéregrepedést okozhat, amely a következő növekedési szezonban egyre markánsabban jelenik meg. A kéregrepedés nem csupán esztétikai probléma, hanem a repedéseken behatolhatnak a kártevők, kórokozók. Súlyos esetben a fa ki is pusztulhat. Mindez meszezéssel kivédhető.

bemeszelt fák

A meszezés előnyei

A fehérre festett fás részek a napsugarat visszaverik, így azok a legmelegebb déli órákban sem melegednek fel túlságosan.

Tavasszal, egy hirtelen felmelegedés beindíthatja a nedvkeringést, a meszezés azonban hűvösebben tartja a fa kérgét, ezáltal lassítja az anyagcserét, késlelteti a virágzás beindulását, így a fa jobban ellenáll a korai fagyoknak, csökkenhet a korai fagy okozta terméskiesés.

A fák törzsének meszezése fertőtlenítő hatású is, és a repedésekbe hatolva gyéríti a kártevőket, pusztítja a kórokozókat.

Mikor, mivel, hogyan végezd a kéreg meszezését?

Bár előre nem tudhatod, hogyan alakul télen az időjárás, nem árthat a fatörzs meszezése. Időpontja a lemosó permetezést követő késő őszi időszak, végezd november-december táján, fagymentes, napos délután. Bár a fatörzs déli, keleti oldala igényli a védelmet, a fesd körbe a fatörzset. Két évesnél idősebb fáknál alkalmazd.

A művelethez használj védőruhát a bőrirritáció elkerülése céljából, védd a kezedet, szemedet, arcodat!

Használj 2-3 órát pihentetett, kb. 8%-os mésztejet, amely egy rész mész nyolc rész víz hígítással készül. A teljes mennyiséget használd fel, ne tedd el másnapra!

A mésztejet legjobb, ha gyökérkefével viszed fel a fatörzsre, kb. 50 cm magasságig. A lejjebb elágazó fák ágait is fesd le kb. 30 cm magasságig. Gyökérkefével egyúttal a kéregtisztítást is elvégzed, tovább gyérítve a megbújt kártevők számát. Lehet pemzlit, rongyot, szivacsot is alkalmazni, esetleg permetezni, de így túl vékony lesz a védőréteg.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa