Karácsonyfa karácsonyra

Karácsonyfa állítás a történelem tükrében Magyarországon. Nem csak karácsonyfa, szaloncukor sem volt a 19. század elején. Karácsonyfa ötletek-ötletes karácsonyfák.

Érdekes információkat tartalmaz Podmaniczky Frigyes, neves politikus naplója és úti beszámolói. Podmaniczky báró német származású édesanyja az elsők között honosította meg a karácsonyfa-állítás szokását hazánkban. 1828-at írtunk ekkor. Egyik első “karácsonyfás” ünnepségére így emlékezik Podmaniczky: “Hat órakor háromszoros csengés hirdette a mi karácsonyfáink megérkeztét. Ekkor megnyílt atyánk nappali terme, s mi gyermekek – öten voltunk – egy, a szoba közepén elhelyezett nagy asztalon mindegyikünk külön megtalálta a karácsonyfáját s az a körül csoportosított különféle ajándékokat…”

19. század közepétől a haladó gondolkodású földbirtokosok hatalmas karácsonyfát állítottak kastélyuk elé, a családtagjaik mellett a parasztjaikat, béreseiket is megajándékozták. A 19. század utolsó felében a karácsonyfára diót, aszalt gyümölcsöket, mézeskalácsot, papírból kivágott díszeket akasztottak. A karácsonyfán elhelyezett apró viaszgyertyák szokása is ebből az időből származik.

főúri karácsonyfa

November végén elkezdődik a karácsonyfák kivágása – neked milyen lesz?

Ugyancsak a XIX. század végén terjedt el, hogy szaloncukorral díszítik a karácsonyfákat. Jókai visszaemlékezése szerint családjában az 1870-es évektől díszítették szaloncukorral a karácsonyfát. Kezdetben cukorkákat, csokoládé golyócskákat csomagoltak selyempapírba, vagy színes sztaniolba. A szaloncukrot cukrászok készítették. Az egyik régi papírrojtozó és sztaniolvágó gépet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum őrzi. Közel ezer fajta sztaniolpapírt gyártottak a díszítéshez! A szaloncukrot mintakönyv alapján készítették a kívánt ízűre, majd csomagolópapírt választottak hozzá. A kiszállítást a cukrászinasok végezték, némi borravaló fejében. A századfordulón megindult a cukorka- és csokoládégyárak tömegtermelése. A háziasszonyok eleinte idegenkedtek a gyári készítményektől, de a fokozatosan javuló minőség, az egyre elegánsabb csomagolás, a széles körű választék népszerűvé tette a gyárilag készült szaloncukrokat. A cukrászdák az egyedi, különleges (marcipános, zselés, gyümölcskocsonyás stb.) szaloncukrokat kezdték árusítani. Manapság divat a jellegzetes kék, bíbor, fehér, arany színvilágú karácsonyfa készítése. A fára hasonló színű díszek, gyöngyök, és hozzáillő, csillogó csomagolású szaloncukrok, gyertya helyett színes izzók kerülnek. A feldíszített karácsonyfa alatt hunyjuk le a szemünket egy pillanatra, és gondoljunk arra: “jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

karácsonyfa

Milyen karácsonyfát válasszunk?

– Kérdeztük Dr Fekete Szabolcsot, a hobbikertész virágkötő tanfolyamának oktatóját, kertészmérnököt:

ízlések és pofonok… Nem lehet egyértelműen a voksot semelyik választás mellett sem lerakni. Úgy gondolom, inkább örülni kell annak, hogy ma több lehetőségünk van, mint évekkel ezelőtt.

Eshetőség 1.: vágott fenyő. Kifejezetten erre a célra telepített karácsonyfa-ültetvényekből származnak. Hazánkban luc, ezüstfenyő, feketefenyő és Nordmann-fenyő a többségük. Az első és utolsó a legnagyobb mennyiségben fogy, az utóbbi kettő tőlevelei nem szúrnak. A Nordmann-fenyő levelei csak igen ritka esetben potyognak le, többnyire ennél a fajnál rászáradnak az ágakra, így kevésbé szemetel.

karácsonyfa konténerben

Eshetőség 2.: földlabdás fenyő. Ezek a fenyők is karácsonyfa-ültetvényről származnak, de fiatalon gyökérlabdával kiemelik a földből a növényeket. Vagy cserépbe ültetik, vagy fémhálóba és jutaszövetbe csomagolják őket. Mivel a növénynek gyökerei vannak, öntözni kell, hogy életben maradjon. Vannak kertészetek, melyek visszaveszik újévben ezeket a növényeket, de mi is kiültethetjük a kertbe – fagymentes időben akár télen is. Mindenesetre a kiültetés utáni évben érdemes gyengén árnyékolni őket, nehogy a kevesebb gyökérmennyiség miatt napsütéses időben megégjenek. A gyökérlabdás fenyőket ne tartsuk sokáig fűtött helyiségben, mert hajtani kezdenek, és így már csak tavasszal ültethetők a kertbe.

műfenyő

Eshetőség 3. A műfenyő hosszú évekig, évtizedekig ugyanolyan marad. Ma már teljesen élethű műfákat is lehet vásárolni, igaz viszonylag borsos áron. Hosszú távon így is olcsóbbak, mint évente vásárolni egy vágott fenyőt. Ha emellett döntünk, akkor érdemes egy számunkra tetszetős, természetes zöld színű, a kijelölt szobának megfelelő magasságú és szélességű terméket választani. A fenyőillatról egy fenyőággal, vagy karácsonyi dísszel gondoskodhatunk.

alternativ-karácsonyfa

Nekem a legszebb megoldás az, ha a kültérben egy szép fenyőt feldíszítek, esetleg natúr, sárgás színű égőkkel is, melyek folyamatosan – játék nélkül világítanak. A karácsonyi hangulatot ezzel meg lehet teremteni, a szobában egy szép karácsonyi tűzött dísz, a bejárati ajtón pedig egy kopogtató képviseli a fenyőt és az illatát.

Cikk ajánlat:Szobafenyő az élő karácsonyfa

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa