Szerves talajtakarók télre

Amikor fagypont közelébe vagy az alá csökkent a hőmérséklet, védekezz talajtakarással!
Télen lassabban lebomló, durvább szerkezetű szerves anyagot, például szalmát, avart, faaprítékot és fenyőkérget teríts szét a fák, cserjék és évelők körül. A következő növények igényelnek különös figyelmet: hortenzia, az újonnan telepített gyümölcsfák, gyümölcstermő bokrok, csemete fák és cserjék, frissen ültetett tuják, borókák, hamisciprusok.

őszi mulcs

A mulcsozás előnye és hátránya

A talaj felszínét azért fedjük, hogy csökkentsük a párolgást, egyenletes hőmérsékletet biztosítsunk, és védekezzünk a gyomok ellen. A takarás télen csökkenti a fagyveszélyt, nyáron pedig óv a magas felmelegedéstől. A mulcsozott helyeken a víz és a hólé lassan hatol a talajba anélkül, hogy nagy részét elveszítenénk. Márpedig a csapadék minden cseppjére szükség van az ültetvények normális fejlődéséhez. Egyes talajtakarók kifejezetten talajjavító hatásúak: kedvezően befolyásolják a talajszerkezetet és a szerves anyag tartalmat. A talajtakarók anyaga és szerkezete tág határok közt változik. A talajtakarás hátránya, hogy egyes talajlakó mikroorganizmusok, kártevők ez alatt a védőháló alatt gyorsan elszaporodhatnak. Ezért ajánlott például a csigák elriasztása takarás előtt. Ugyanakkor védi a földigilisztákat, és a pókokat.

Így mulcsozz!

A régi mulcsot még a talaj átfagyása előtt be kell forgatni a talajba, ezzel javítod a talajszerkezetet, és szerves anyagokban gazdagítod a talajt. . A téli mulcs kijuttatására ne kerüljön sor hamarabb, csak az első komolyabb éjszakai mínuszok idején, amikor a növények már nyugalomba vonultak. Alkalmazása előtt jól be kell öntözni a talajt.

A szerves talajtakarók jellemzője a laza szerkezet. A mulcs hatását csak akkor fejti ki, ha minimum 5 cm vastagon borítod be vele a talaj felszínét. Anyagi okok miatt újságpapírral szokták a vékonyabb réteg hatékonyságát megtartani. A fák törzse körüli 10-15 cm-es részt szabadon kell hagyni.

A téli mulcsot az utolsó fagyok elmúltával, április elején bontsd el.

mulcsozásra kész aprított avar

Mulcsozásra kész aprított avar

Avar mulcs

Az avar a legegyszerűbb talajtakaró, de a levelek rétegesen összeállnak, és az avarréteg mintegy szivacsszerűen magába szívja a vizet. Ezért bár megakadályozza a talajból a víz elpárolgását, de meggátoljak a csapadék talajba szivárgását is, továbbá a levegőtlen környezetben elszaporodhatnak a gombakártevők. A levélapríték azonban már megfelelő hatású, ha 6-8 cm vastag borításban alkalmazod. A további részleteket az Avar a kertben című cikkünkben olvashatsz.

Jótékony hatású az is, ha az összegereblyézett avart a bokrok tövébe teríted. A téli hideg ellen szigetel, és az állatoknak is búvóhelyül szolgál.

Szalma mulcs

A szalma talajtakarás környezetkímélő, megfelel a biotermesztésben kiemelt jelentőséggel bíró minimális talajművelés (minimum tillage) követelményeinek.

A nyers szalma legalább 10 cm vastag rétegére van szükség a takaráshoz. Fő előnye, hogy laza szerkezete miatt kíméli a takart növényt. Például szamóca ágyások takarására régóta alkalmazzák. A teljesen nyugalmi állapotban lévő töveket télen is ajánlott a kifagyás ellen takarni, a mulcs védi a lomkoronát a fagytól és a vízvesztéstől. Ennek akkor jön el az ideje, ha a talaj 10 cm-es mélységében 40C alá csökken a hőmérséklet legalább három egymás követő napon át. Ha melegebb időben mulcsozod a szamócát, nem edződik meg kellően, és hidegebb időben a tövek kifagyhatnak. Ne zavarjon, ha esetleg már hó fedi a növényeket, hiszen a hó is egy szigetelő réteg.

Gyomosító hatásának elkerülésére több megoldás is adódik: szerezz lucerna szalmát vagy kalászos szalmát, vagy használj komposztált kaszálékot, amit a szalmaréteg alá terítesz.

Téli fagyok ellen a növényekre kupacolva nyújt védelmet.

További részleteket olvashatsz a szalma takarásról  Szalma mulcs című cikkünkben.

Ismered a szalmabála ágyást, tudod, hogyan kell elkészíteni? Olvasd el Kert szalmabálán című cikkünket.

ÉS hogy mire jó még a szalma? Fölös szalma nedves erjesztésével készült az 1930 évek óta a szalmatrágya. Az agraroldal.hu receptje szerint 10 t szalmához 40 t vizet és 100 kg N-hatóanyagú műtrágyát adagolnak. Többek közt a szalmatrágyáról is olvashatsz Talajjavítás című cikkünkben.

szalmamulcs

Szamóca takarása szalmamulccsal.

Fenyőtű mulcs

Elővigyázattal alkalmazz fenyőtű mulcsot. Savanyítja a talajt, de nem olyan mértékben, mint hinnéd. Magyarország talajai meszesek, erősen meszes talajra alkalmazása kimondottan előnyös, különösen akkor, ha savanyú talajt  igénylő növényeid (pl. áfonya, hortenzia, hanga, rododendron stb.) köré használod. Hosszasan bomlik le.

Faapríték- és kéreg mulcs

Fűrésztelepeken, ipari melléktermékként szerezhető be a kemény- illetve puhafa mulcs, amely nem kéreg alapú, hanem faaprítékból áll. A talajt kissé lúgosítja, és gyorsabban bomlik le, mint a puhafa mulcs. A lúgos hatást kén tartalmú műtrágyák adásával ellensúlyozhatjuk.

A fakéreg jól tartja a nedvességet, súlya miatt nehezebben fújja el a szél, ezért közkedvelt takaróközeg. A fakérgek közül is a leghatékonyabb a fenyőkéreg. Alkalmazásának leginkább az ára szab határt. Jellemzője, hogy kissé savanyítja a talajt, és viszonylag lassan bomlik le. Legjobb 8-10 cm vastagon teríteni. Az apróbb kéregdarabok ideálisak, hiszen könnyeben áthalad rajtuk a víz, és könnyebben is bomlanak le.

A kéreg gyomelnyomó hatásán túl lebomlás után a talaj humusztartalmát gazdagítja. A talajban azonban eltolja az optimális szén/nitrogén arányt, ezért a talaj nitrogén tartalmát egyéb módon növelni kell. Így a növények tápanyagellátása is megfelelően fog alakulni. Ezért takarás előtt pétisóval, mész-ammon-salétrommal műtrágyázni kell a talajt.

A kéreg többek közt rózsaágyásokra, bokorszegélyekre javasolt.

kéregmulcs

Kéregmulcs

Kartondoboz újrahasznosítás

Kiskert tulajdonosok kísérletezhetnek egyes üres ágyások kartonpapírral történő takarásával. A kartonlapokat minél nagyobb dobozok széthajtásával nyerhetsz. A késsel, ollóval levágott nagy lapokat átfedéssel fektesd vegymás mell. Vigyázat! Növényeidet ne fedd le, csak a környéküket, így biztosítva a téli védelmet. Tetejükre szórj szerves talajtakarót, majd alaposan öntözd be. Így megindítod a szerves anyagok bomlását, segíted a talaj vízmegtartását. Tavaszig a természet megteszi a magáét. A felpuhult kartonlapot csak át kell vágni késsel, a késsel kivágott, majd kiásott lyukakba ültetheted tavasszal növényeinket. Hagymák, magvak ültetéséhez elég, ha két keresztvágást csinálsz x alakban, és közepébe beszúrod a hagymákat vagy beszórod a magvakat. Ha szükséges, újabb réteg mulcsot hordj föl. A következő őszre a keménypapír már teljesen lebomlik, gazdagítva a talajt szerves anyaggal. Erre a szezonra pát inthetsz a gyomoknak, és a jövő évben támadó gyommagvaknak is.

Figyelem! Kötött, nyirkos talajra nem való, mert tovább csökkenti a talaj levegőtlenségét és a párolgás. A gyökerek nem nőnek mélyre, hanem a felszín közelében maradnak, így a növények könnyen kifordulhatnak a talajból. További hátránya, hogy búvóhelyül szolgálnak rágcsálóknak, és a talajban telelő gombák is védelmet kapnak!

Ennek szofisztikáltabb változata a lasagne kert, amely rossz, használhatatlan talajú kertekbe, vagy éppen talaj nélküli helyekre ajánlott.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák