Korallvirág portré

A korallvirág sokféle színárnyalatban kapható, fényigényes, szárazságtűrő, hosszan virágzó növény. Ha az elvirágzott szárakat visszavágjuk, másodvirágzásra is számíthatunk. Újdonság a telt virágú fajtája.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat, teleltetéshez és virágoztatáshoz LED lámpáinkat , öntözéshez önöntözőinket!

korallvirágok

Korallvirágok kertészeti kínálatban

A nemzetség tagjai Afrika, az Indiai óceán, India és Malajzia területéről származó, gyakran pozsgás levelű félcserjék. A négyszirmú virágok csővé forrtak össze. Európa szerte közkedvelt a Madagaszkárról származó pozsgás korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana, Crassulaceae). 1927-ben került Párizsba, 1928-ban egy német virágkereskedő, Robert Blossfeld, szobanövényként nevelte, és 32-ben már értékesítette is. Nagy áttörés a 80-as években következett be, amikor kinemesítették mai, kompakt formáját, és megnövelték a virághozamot. Manapság megjelentek telt virágú változatai.

korallvirág bemutatása

Átellenesen álló fényes, zöld színű levelei húsosak, vastagok, enyhén fogazottak. Virágai rendszerint pirosak, de előállítanak narancssárga és rózsaszín hibridek is. Kompakt, kevés helyet foglal (30×30 cm), lassan fejlődik. A virágok magasan a levélzet fölé emelkednek. Vágott virágként is tartós.

korallvirág gondozás

Nagyon fényigényes növény, szereti a közvetlen napfényt is. Ha legalább 4 órán át kap fényt, biztosan megtartja kompakt formáját. A nyári, tűző naptól azonban óvni kell. 19-20 °C között tartva érzi a legjobban magát, télen legalább 10 °C-ot igényel. De 16 °C alatt tartva már nem számíthatunk virágzásra. 10 °C alatt leveleit elhullatja. Öntözzük rendszeresen, két öntözés között várjuk, amíg a földje egy kicsit megszikkad. Ezt tapintással ellenőrizhetjük. Virágzás idején tápozható. A pajzstetvek és a levéltetvek károsíthatják.

korallvirág

Ünnepi dekoráció korallvirággal. További élővirág dekorációs ötletek: Nyolc virágos karácsonyi növénydekoráció ajánlatunk

Korallvirág virágoztatása

Rövidnappalos növény. Minimum 6 héten keresztül 14 óra hosszan tartó sötétben tartva kezd virágozni. Természetes feltételek mellett tavasszal nyílik, de a fénymennyiség csökkentésével el lehet érni, hogy a tél közepén is virágozzon. Karácsonyra virágba borul, ha szeptembertől 30 napig 18 és 19 óra között sötétben tartjuk a növényt. A virágzás idején 2-3 hetente tápozhatjuk. Hosszan virágzik.

korallvirág metszése

Az elnyílt korallvirág virágszár maradványait vágjuk le. Ha egyidejűleg a hajtásaiból is levágunk, bokrosodását segítjük. Ilyen módon még alsó leveleinek az elvesztése miatti felkopaszodása is megszüntethető. Ugyanezért egészen rövidre, tő közelben is visszavághatjuk, legalábbis egyes hajtásait.

Korallvirág szaporítás

Az aktív növekedés időszakában levél- vagy hajtásdugványról szaporítható. Az 5-8 cm hosszú szárról távolítsuk el az alsó leveleket. Olyan mélyre ültessük, hogy az eltávolított levelek helye a talajba kerüljön. Valamivel kevesebb vizet kíván, mint a kifejlett növény. Könnyű talajba ültetve 2-3 hét alatt begyökeresedik, 14-21 napig tartsuk meleg, kissé árnyékos helyen. Ezután végleges helyére kerülhet.

korallvirág szaporítása

Más növényekkel ne ültessük össze. Mutatós, ha több cserepes növényt együtt tartunk. Hűvösebb, árnyékosabb terem növénye, hálószobában is tarthatjuk. Aki pénzügyi helyzetének javítására szorul, feltétlenül tartson otthon leveleivel pénzre emlékeztető korallvirágot. Alkalomadtán ne feledjük, hogy a Zsófia görög eredetű név, virága a korallvirág.

Telt virágú korallvirágok

A Calandiva a korall virág egyik telt virágú változata, amely szinte egész évben folyamatosan virágzik. A Fides holland kertészet dekoratív, dupla Calandiva 10 éve jelent meg a piacon, és ma is állják az egyre növekvő versenyt a piacon.

dupla virágú korallvirág

Dupla virágú korallvirág

Azzal a céllal állították elő, hogy egynyáriként kiültessék a sétautakat mentén. Ültethető lakásba erkélyre vagy teraszra, kertbe is.  Szinte minden színben kapható, piros, narancssárga, fehér sárga, rózsaszín és ezek árnyalataiban is vihetünk belőle otthonra. A Calandiva Birken élénk rózsaszín virágai rózsára emlékeztetnek. a húsvörös Calandiva Leonardo és a tűzpiros Calandiva Tylo a legismertebbek és legközkedveltebbek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák