Cukorsüvegfenyő cukiság

A cukorsüvegfenyő (Picea glauca ‘Conica’) a szürke luc rokona, egy cuki mini karácsonyfa, ajánlják karácsonyi asztaldísznek, a nagy karácsonyfa mellett egy másik helységben kiskarácsonyfának. Egyik előnye, hogy viszonylag olcsón és sok helyen beszerezhető.

Őshazája Amerika, a szürke luc (Picea glauca) természetes mutánsa. Az Arnold arborétum botanikusai, Dr. A. Rehder és J. G. Jack fedezték fel Albertában, a Sziklás hegységben, 1904-ben, érdekességképp legyen mondva, hogy vonatjukra várva lettek figyelmesek egy törpe példányra, amit nyomban ki is ástak, és magukkal vittek Bosztonba, ahol elszaporították, és pár év múlva már értékesítették is (ma mindez bűntetendő cselekménynek számítana).

cukorsüveg fenyők

Idősebb cukorsüvegfenyő példányok.

Kúpos koronájú, lassú növekedésű, az idős 30 éves példányok magassága eléri a 2 métert. Levelei üde zöldek, szétdörzsölve illatosak, viasszal borítottak. Tobozt ritkán terem.

Lassú növekedése, kompakt formája miatt kiskertekbe, balkonra és sziklakertbe is kerülhet, kiváló konténer növény, metszéssel formára nyírható, bonsai-nak is nevelhető, ha megfelelő körülményeket tudsz biztosítani számára.

Ha karácsonyfaként használnád, karácsony előtt fokozatosan szoktasd a meleghez. Mielőtt betöltené szobai dekorációs szerepét tartsd hűvös, világos helyen, mindig távol a fűtőtesttől. Földjét ne hagyd kiszáradni. Azt tudni kell, hogy maximum 2 hetet bír ki beltéren, utána mindenképpen ki kell ültetni, fagymentes napon.

cukorsüveg fenyő karácsonyfa

Manapság a klímaváltozásnak is köszönhetően egyre kevésbé alkalmas a hazai éghajlat a fenyők számára, ez érvényes a cukorsüvegfenyőre is. Hűvös, párás környezetben világos, napos, félárnyékos helyen, savanyú talajban érzi jól magát, légszennyezésre érzékeny. A szükséges környezeti tényezőket csak nagy odafigyeléssel lehet biztosítani számára.

A tömött ágrendszerű növénynek folyamatos légmozgásra is szüksége van. Öntözésére már csak azért is oda kell figyelni, mert sekélyen gyökerezik, talaja könnyen kiszárad. Ha szomjas, alulról fölfelé elkezdenek száradni a törzshöz közeli tűlevelei, a hajtásvégek is elhalhatnak, így a fácska elformátlanodhat. A hirtelen fellépő erős mínuszok tűlevél sárgulást ill levélvesztést okozhatnak, mert a fagyott talajból a növény nem képes pótolni a párologtatásból adódó vízveszteséget. Mint az örökzöldek esetében általában, téli öntözéséről nem szabad megfeledkezni abban az esetben, ha a talaj fagymentes. Cikk ajánlat: A tuják télen is szomjasak

cukorsüeg fenyő bonsai

Száraz, napos időben atkafertőzéssel kell számolni. Májustól júniusig felszaporodhatnak rajta a takácsatkák. Ilyenkor a tűlevelek sárgulása mellett pókháló szerű szövedéket is meg lehet figyelni a növényen. A környezet párásítása az atkák számát gyéríti, mert rossz életkörülményeket teremt számukra, erős vízsugárral pedig fizikailag lehet lesöpörni őket a növényről. Erős fertőződés esetén nem szabad visszariadni a vegyszeres permetezéstől sem.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra