A tuják télen is szomjasak

A tuják télen is szomjasak, itatni és a fagyoktól is védeni kell őket, de nem mindegy, hogy hogyan! A tuják téli gondozásáról itt olvashatsz:

Segítség, hullik és barnul a tujám levele!

Napos, szélvédett helyre ültetett tujáknál is előfordul, hogy hullik a levelük. Ne hidd, hogy amiért örökzöldnek hívják, nem is hullajtja a levelét! Az örökzöld nem örökéletűt jelent. A leveleknek meg van a maguk genetikailag meghatározott élettartama, erre még rájátszanak a környezeti tényezők, betegségek, kártevők károsítása.

Megjegyzendő, hogy a nyugalmi időszakban, a tuján élő fenyő takácsatka, boróka pajzstetű ellen javasoljuk a rézzel történő lemosó permetezést.

Ha a kártevőktől és betegségektől eltekintünk,  „normális” körülmények között is cserélődnek a levelek. Ahol pedig árnyékot kapnak, gyakran a sűrű növény önmagát is árnyékolja, ott a levélhullás fokozottabb. Ezért is fordulhat elő, hogy az ágak közé kukkantva felcsupaszodott részeket találsz.  A legtöbb pikkelylevelű örökzöld levele télire vizet veszít, és ez barnulással jár. Enyhe tél után, amikor megindul a nedvkeringés, a tuja újult erővel hajtani kezd, miközben régi lombjától gyorsan megszabadul.

Cikk ajánlat: Ha megcsúnyulnak télen az örökzöldek

tuja száradása

Tuják öntözése

Bár a tujának sok kártevője van, a vízzel és tápanyaggal jól ellátott tuja elegendő gyantát termel ahhoz, hogy belefulladjon a károsítók nagy része. Ha nem tudod a tujád folyamatosan öntözni, mondj le róla, mert a tuja vízigényes, és igaz ez a megeredés időszakára éppúgy, mint a nyári és a téli időszakra. Hiszen az örökzöldek télen is fotoszintetizálnak, élnek, ami víz nélkül nem megy. Nyáron a reggeli órákban, a legforróbb időszakokban párásító öntözéssel kell öntözni őket.

Télen a fő problémát az okozza, hogy a tuja számára a megfagyott víz nem érhető el, gyökere nem tudja felvenni. Száraz nyár és ősz után, az eső elől amúgy is a lombok takarásában lévő talaj kevés vizet tartalmaz a tő körül. Amikor beköszönt a fagy, végképp lecsökken a talajból felvehető víz mennyisége, ez a növény száradásához, és lombhulláshoz vezet.  A vízvesztést tovább fokozhatja a szél, ami vízpótlás nélkül további levélszáradáshoz és levélvesztéshez vezet. Ennek oka, hogy a gázcserenyílások a szél páracsökkentő hatása miatt kinyílnak, fokozódik a növényből a vízpárolgás, ez tovább növeli a vízszükségletet. A fagyok beállta előtt ajánlott egy kiadós, áztató öntözés! A téli, fagymentes napokon szintén öntözni kell, lehetőleg a déli órákban, így az esti fagyok beálltáig időt hagysz a növényeknek a vízfelvételre.

Cikk ajánlat: Kiszárad a tujám! Mit tegyek?

Platycladus orientalis Balaton

Fotó: Németh Imre

Fajtaválasztás

Mielőtt tujatelepítésre adnád a fejed, zárójelben megjegyezzük, hogy jelenleg a boróka tarka-díszbogár olyan inváziójával állunk szemben, hogy kétszer is meggondolandó a tujatelepítés. Ha mégis ragaszkodsz a tujához, megfelelő, lehetőleg hazai termesztésű, magyar keleti tuja fajtákat válassz! Amennyiben külföldi fajtát választasz, ajánljuk a kétszer, háromszor faiskolázott csemeték kiválasztását, ami azt jelenti, hogy kétszer, háromszor már a faiskolában teleltették, ami a külföldi fajtának is előnyére válik, erősebb, edzettebb, dúsabb gyökerű lesz. Az iskolázás azt jelenti, hogy télen, nyugalmi állapotában a növényt kiássák a földből, gyökereiket megkurtítják. Ha ez nincs feltüntetve a növényen, 2x vagy 3x jelzéssel, akkor érdeklődj utána. Bár az iskolázott növény drágább, megéri az árát! Érdeklődj a fajta eredetet iránt, ha faiskolában továbbnevelt külföldi fajtát ajánlanak, akkor nagyobb az esélye arra, hogy a magyar viszonyokat eltűrje, azonban, ha azt a választ kapod, hogy épp most érkezett az áru egyenesen, mondjuk, Olaszországból, akkor bármilyen jól hangzik is ez egy cipővásárlás esetében, itt más a helyzet. Nehogy megvedd!

Thuja occidentalis 'North Pole'

Thuja occidentalis ‘North Pole’ oszlopos tuja, fagytűrő, téli barnulásnak ellenáll. Fotó: provenwinners.com

Tujacsemeték, dézsás tuják téli védelme

Fontos a megfelelő helyválasztás. Ne ültess fagyzugos helyre, fehér kerítés elé, takard a frissen ültetett növények déli és nyugati oldalát kettős rétegű rachel-hálóval. A árnyékoló háló a szél párolgásfokozó hatását is mérsékli.

A csemeték különösen nagy odafigyelést igényelnek télen. Ha a talaj a fagyok beálltakor vízzel átitatott, a talaj átfagyása kisebb mértékű lesz, és a növények képesek lesznek a víz felvételére. A fagyok ellen  a tövek takarásával is védekezhetsz. Takarhatsz lombbal, fakéreggel, szalmával.

A csemeték mellett nagy odafigyelést kívánnak a dézsában élő tuják. Ugyanis a dézsa talaja gyorsan átfagyhat. Ez ellen úgy védekezhetsz, hogy télen fagymentes helyen tárolod őket, vagy az edényeket besüllyeszted a talajba. Ha egyikre sincs módod, akkor tekerd be az edényeket jutaszövettel, légpárnás fóliával. Az öntözésről se feledkezz meg!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa