Szegfűszeg

Persányi Norina

A szárított szegfűszeg virágbimbó, egy hasonló nevű, maximum 9 méter magasra növő trópusi örökzöld fáról származik, amely Sri Lankán, Brazíliában, Tanzániában honos. Manapság Tanzánia adja a világ szegfűszegtermelésének 80 %-át. A szegfűszeget mind egészben, mint őrleményként használják. Az egész szegfűszeget húsok, savanyított gyümölcsök, szirupok, italok ízesítésére használják, az őröltet a parfümipar, és az gyógyászat alkalmazza. Tipikus karácsonyi fűszer, karácsonyi narancsdekorációhoz használják, a mézeskalács egyik jellegzetes fűszere.

szegfűszegből fűszer

Fotó: taliaesssenze.com

Mi is a szegfűszeg

A szegfűszeg a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó 15-20 méter magasra is megnövő meleg és vízigényes trópusi örökzöld fa a Syzygium aromaticum (másik nevén Eugenia caryophyllata) apró, vörösesbarna virágrügye. A fának, melyet magról szaporítanak apró, egyszerű átellenes levelei vannak.

Miután a magoncot kiültették a termőhelyére, az első szegfűszeg-szüret a fa 6-8 éves korában várható. A szüretelés során a még zárt rügyeket kézzel szedik le a fáról. A virágok képződése kb. az 5. évtől várható, és a fáról évente kb.34 kg szárított virágrügyet, szegfűszeget lehet leszedni.

A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják – így kapják meg ismert barna színűket. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj-tartalma adja. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba téve finom, különleges íz árnyalatot ad. Fahéjjal kombinálva különleges ízt kölcsönöz az italoknak, szörpöknek, bóléknak, a forralt bornak.

virágzó szegfűszegág

Virágzó szegfűszegág

Szegfűszeg história

A szegfűszeg egy ősi fűszerféleség, és kivételes aroma erőssége miatt mindig is nagy becsben tartották Európa, Észak-Afrika és Ázsia nagyobbik részének szakácsai. Már a legkorábbi fűszer kereskedelemben nagy szerepet kapott. A Ternate, másik nevén “szegfűszeg sziget” és Kína közötti kereskedelem legalább 2500 évre nyúlik vissza. A fűszernövényről szóló első utalásokat a keleti irodalomban a kínai Han dinasztia idejéből (Kr.e. 206 és a Kr.u. 220 között) találták, ahol “a nyelv fűszerének” nevezték. Az udvari népnek ugyanis a Han dinasztia korában szegfűszeget kellett tartaniuk a szájukban, amikor a császár elé járultak.

Arab kereskedők hozták a szegfűszeget Európába a római birodalom korában. A 8. század óta a szegfűszeg az egyik legfontosabb fűszerré vált az európai kereskedelemben. A késő-középkorban a szegfűszeget Európában tartósításhoz, ízesítésre és köretekhez használták. 1512-ben a portugálok gyarmatosították Ternate szigetét, és a helyi szultánnal együttműködve majd 100 évig uralták a szegfű kereskedelmet. Őket váltották fel a hollandok.

Hogy meg törjék a hollandok fűszer kereskedelmi monopóliumát, a 18. században a francia kereskedők ellopták a hollandoktól a szegfűszeg fa magjait. Erőfeszítéseiket siker koronázta: amikor a 18. század második felében a franciák kicsempészték a szegfűszeget Kelet-Indiából és elvitték az Indiai-óceán szigeteire és az Újvilágba, megszűnt a hollandok monopóliumhelyzete.

Bár Indonézia a szegfűszeg kereskedelemben kulcspozíciót töltött be, a szegfűszeg nem lett népszerű náluk – a konyhákban nem használják (vagy csak nagyon ritkán, és csupán az édességekhez). Mindazonáltal az indonézek a szegfűszeg fő fogyasztói, a világ termelésének közel 50 %-át használják fel. De nem főzéshez, hanem a cigarettáikhoz. Az indonéz férfiak kedvencei a szegfűszeggel ízesített cigaretták (kretek). Édeskés, tömjénszerű illatuk átjárja az indonéz vendéglőket, buszokat, boltokat és irodákat.

A szegfűszeget előszeretettel használják karácsonyi dekorációban.

Szegfűszeg olaj

A szegfűszegből illóolajat préselhetünk ki. A szegfűszeg illóolajat a növény ki nem nyílott, megszárított virágbimbóból, leveleiből és a hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyernek ki. Fő felhasználási területe a likőripar és kozmetikaszer gyártó ipar. Legfontosabb alkotórésze az eugenol (benzoesav, szegfűolaj). Gyógyászati felhasználása is közismert. A szegfűszeg illóolaj legfontosabb hatásai: antibakteriális, parazita- és vírusellenes, általános és idegrendszeri tonizáló, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő.

A szegfűszegolaj alkalmazásának legfontosabb területei a légúti megbetegedések, a szájüregi gyulladások, hasmenéssel járó bélfertőzések, húgyúti fertőzések, valamint reumás eredetű panaszok és bőrbántalmak. A szegfűszegolajat szájüregi-, légúti- és reumás megbetegedések esetén öblögető szerek, fogkrémek, légzéskönnyítő inhaláló- és szaunaolajok, mellkasi légzéskönnyítő krémek, illetve masszázsolajok és bedörzsölőszerek formájában használják. Ezen alkalmazásmódokon kívül aromalámpákban elpárologtatható illóolaj keverékek (pl. karácsonyi illatokat tartalmazó keverékek) alkotórészeként is használják.

szegfűszeg

Szegfűszegolaj a háztartásban

Aroma szappan készítése a Kézműves ajándékok házilag című cikkünkben olvasható az alábbi recept: Használjuk fel a megmaradt szappandarabokat! Vagy vásároljunk szappant. Szükségünk van még ásványvízre, glicerinre, fahéjolajra, narancsolajra, szegfűszeg olajra, és süteményformára. Reszeljünk le a szappant egy üveg mérőedénybe, és tegyük vízfürdőbe. A tűzről lehúzva a fürdőt kb. 20 percig hagyjuk állni a szappant. Adjuk hozzá folyamatos kevergetés közben a glicerint (1 kg szappanhoz 10%, 100 gramm glicerin), vagy ezt helyettesíthetjük extra szűz olivaolajjal. Tegyük újra a vízfürdőbe, és főzzük 20 percig. Vegyük ki a vízfürdőből, adjuk hozzá a vizet (1 kg szappanhoz 10%, 100 gramm víz), fahéj olajat, narancs olajat, szegfűszeg olajat, és keverjük össze alaposan. (általában 20 ml, 60-100 csepp illóolajat számoljunk 1 kg szappanra) Takarjuk le az edényt egy konyharuhával, és hagyjuk kissé meghűlni a szappant. Tömködjük a még puhán, gyurmázható állapotban a formába úgy, hogy teljesen kitöltse a formát.

Kozmetikumok házilag

Szegfűszeg olaj rovarűzú hatásáról is említést tesz a Rovarűzés, szúnyogriasztás természetesen című cikkünk. Az Egyesült Államokban a sárgaláz – és a maláriát terjesztő szúnyogokkal végeztek kísérleteket az illóolajok rovarűző hatásával kapcsolatosan, amelyekben kimutatták, hogy a legkevésbé a cédrusolaj és a borsmenta olaj volt hatásos. A szegfűszegolaj és a geránium olaj, ill. a szegfűszegolaj és a kakukkfűolaj 1:1 arányú keveréke néhány órán keresztül távol tartotta a maláriaszúnyogot. A bőrre kent szegfűszeg-, Kerti kakukkfű- és a borsmenta illóolajok azonban arra érzékeny egyéneknél irritálhatják a bőrt, illetve a szegfűszeg és a kakukkfű illata 25%-nál magasabb koncentrációban nehezen fogadható el!

Tudtad, hogy szegfűszeggel csávázni is lehet? Olvasd el Csávázás szegfűszeggel cíű cikkünket!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa