Mi köze a trüffelnek a gyógynövényekhez?

A csokoládé trüffel egy luxus desszert, a csokoládé szerelmeseinek különleges örömforrása. Egy-egy borongós, hideg napon felvidíthatod magad házilag készített trüffellel. Persze óva intünk mértéktelen fogyasztásától.

.A csokoládé trüffel egy csokoládé, tejszín és/vagy vaj keverékéből álló massza, amit golyóvá formálnak, csokoládéba mártanak, vagy kakaóba hempergetnek.

truffelek

A csokoládé édesség “trüffel” elnevezését a szarvasgomba gomba ihlette. Neve a német „Hirschtrüffel” névből ered, ami szarvasgombát jelent, miután kinézetében hasonlít a szintén luxusételnek számító szarvasgombára.

A legszélesebb körben elfogadott történet a trüffel elkészítését Louis Dufournak, a franciaországi Chambéry cukrászának tulajdonítja a 19-20. század fordulójából. Mások szerint Augusre Escoffier nevéhez fűződik a recept, aki állítólag véletlenül forró tejszínt öntött a csokoládéra, ahelyett, hogy vajjal temperálta volna. Ez a hiba bársonyosan sima keveréket eredményezett, amelyet aztán kis golyókká formált, és kakaóporba forgatott, hogy kinézetében hasonlítson a szarvasgombára. Bárki is követte el, remek édességet alkotott.

A trüffel alapösszetevője a csokoládé illetve a kakaó. A kakaófa terméséből előállított kakaóval és a csokoládéval külön cikkben is foglalkozunk. A kakaó és a csokoládé fogyasztás mennyei örömforrás. Lássuk, hogy miért:

A kakaó növeli az endorfin szintet. Az endorfinok, amelyeket az egyszerűség kedvéért boldogsag hormonoknak neveznek, olyan neurotranszmitterek, amelyek a boldogság és jóllét érzéséért felelősek. Ezek a vegyületek a testben termelődnek, és szerepet játszanak a fájdalomcsillapításban, a stresszkezelésben és a hangulat javításában.

A kakaóban található vegyületek között számos olyan anyag van, amelyek pozitív hatással lehetnek az agyra és az érzelmi jólétre. Néhány ilyen vegyület közé tartozik a teobromin, a feniletilamin és a szerotonin. Ezek a vegyületek, különféle módon, hozzájárulhatnak az endorfinok felszabadulásához, vagy közvetlenül befolyásolhatják az agyi kémiai egyensúlyt.

A kakaó jellegezetes vegyületei:

 1. Teobromin: A kakaóban található teobromin egy alkaloid, amely stimulálhatja az idegrendszert. Ez a stimuláció növelheti az endorfinok felszabadulását, ami jó közérzetet és boldogságot eredményezhet.
 2. Feniletilamin: Ez egy másik vegyület a kakaóban, amely hatással lehet az agyra és az érzelmi állapotra. A feniletilamin néhány esetben az endorfinok felszabadulásához is hozzájárulhat.
 3. Szerotonin: A kakaóban található a szerotonin előanyaga, így a kakaó fogyasztás növelheti a szerotonin szintjét az agyban. A szerotonin az öröm és boldogság érzéseivel társul.
kakaó por

Fontos megjegyezni, hogy bár a kakaóban található vegyületek hozzájárulhatnak a jó közérzethez, és az agy pozitív kémiai változásaihoz, ezek a hatások egyénenként változhatnak. A kakaófogyasztás hatása az egyéni toleranciától, az adagoktól és sok egyéb egyedi tényezőtől függ.

Mindemellett a kakaó vagy csokoládéfogyasztás önmagában természetesen nem pótolhatja az endorfinok felszabadulását, vannak olyan tevékenységek, mint a testmozgás, a nevetés, a szociális kapcsolatok, amelyek szintén boldogságforrások.

A kakaó bioaktív vegyületekben, köztük az antioxidánsokban (polifenolok, tokoferolok) is gazdag. A kakaó antioxidánsai gátolhatják vagy késleltethetik a sejtkárosodást, védelmet nyújtanak a betegségek, köztük a szívkoszorúér-betegségek, a rák vagy a neurodegeneratív rendellenességek ellen, ezért a kakaóban gazdag étrend jótékony hatással lehet a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a neurodegeneratív betegségek kockázati tényezőire.

A kakaó tápanyagban gazdag, beleértve a kalciumot, a magnéziumot és a káliumot, a folsavat, B2- és B6-vitaminokat.

A trüffelkészítés alapjai

Most térjünk vissza a trüffelhez, és nézzük meg, hogy mik a trüffel készítésének általános lépései.

 1. Alap elkészítése:
  • A töltelékhez a csokoládét tejszínben vagy vajban felolvasztják. Az így kapott masszához ízlés szerint hozzáadhatnak kakaóport, likőrt vagy más ízesítőket.
 2. Hűtés:
  • A tölteléket hűtőbe teszik, hogy kicsit megdermedjen. Ezzel könnyebb lesz a golyók formázása.
 3. Golyók készítése:
  • A gyurma szerűen dermedt töltelékből golyókat formálnak, amelyek mérete egy harapásnyi.
 4. Csokoládéba mártás:
  • A golyókat felhevített csokoládéba mártják úgy, hogy azokat teljesen bevonja a csokoládé külső rétege.
 5. Díszítés (opcionális):
  • A trüffelek díszítését végezhetik kakaóporral, őrölt dióval, vagy akár egy kis csokoládé dísszel is.
trüffel-hozzávalók

Gyógynövényes trüffel készítése

A következő recept alapján készült trüffel viszonylag alacsony cukortartalmú, és több fűszernövényt is beépít. Valójában nagyon sok lehetőség kínálkozik saját gyógynövényes trüffel elkészítésére.

Egy trüffel recept a sok lehetőség közül:

Hozzávalók:
10 dkg 100%-os kakaó és 10 dkg keserű csoki
2 dl tejszín
2 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál porított fahéj
1/2 teáskanál porított szerecsendió
Kakaópor és porított rózsaszirom a hempergetéshez

Kezdd azzal, hogy a csokoládét borsó nagyságú darabokra törve vagy lereszelve (nagy lyukú reszelőn) beleteszed egy közepes méretű tálba a vaníliával, a porított fahéjjal és a szerecsendióval együtt.

A tejszínt óvatosan forrald fel, és azonnal öntsd a tálba

Hagyd állni egy percig, majd habverővel addig keverd, amíg a csokoládé fel nem olvad és sima állagú nem lesz.

A masszát félkemény állagúra hűtsd. Tedd hűtőbe, és gyakran ellenőrizd. Ha már kissé megdermedt, formálj belőle golyót, amely elég kemény ahhoz, hogy szétesés nélkül guruljon.

A kész golyókat forgasd az alábbi keverékbe:

Fahéjjal kevert kakaópor; porított rózsaszirom

Variációk
A hempergetéshez sok porított fűszernövényt használhatsz. A porított gyömbér, porított cayenne, és porított szárított rózsaszirom csak néhány ötlet.
A tejszínt is ízesítheted pl. két teáskanál levendulával, a tejszínt ez után le kell szűrni, és újra melegítés után folytathatod a trüffelkészítést a receptben leírtak szerint.

A csokoládé trüffel készítésének lehetőségei szinte végtelenek, és a kreativitásnak szinte nincs határa. Különféle csokoládékombinációkkal, töltelékekkel és díszítésekkel készíthető, így mindig lehet új és izgalmas ízeket felfedezni. A csokoládé trüffel kiváló ajándék lehet, valamint elegáns desszertként is szolgálhat ünnepi alkalmakkor.

gyógynövényes trüffelek

Vigyél a téli mindennapok szürkeségébe egy kis vidámságot csoki trüffellel. Hogy miért? Mert megérdemled!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa