Klívia

A klívia viszonylag egyszerűen tartva csokorban nyíló, nagy virágokkal örvendezteti meg gazdáját. A növény leveleivel is dísze lehet a télikertnek, szobának. Nyáron kiültethető, vagy dézsás növényként az erkélyen is tartható.

Klívia bemutatása

Az amarilliszfélék (Amarillidaceae) családjából származó Dél- Afrikában őshonos klívia, más néven szobaliliom (Clivia miniata) a szubtrópusi, partvidéki erdőségektől a hegyvidékekig, a fák árnyékában, gyakran nagy kolóniákban élnek. A skót felföldi lady Charlotte Clive után kapta a nevét 1854-ben John Lindley angol botanikustól (1799-1865). Lady Charlotte Clive elsőként termesztette ezt a növény Európában. A miniata a latin minium szóból ered. A Dél Afrikában kolóniákban fejlődő klívia iránti szerelem az 1880-as években bontakozott ki Európa szerte. A viktoriánus időkre egész Európa kedvelt virágzó szobanövényévé vált.

klivia virága, termése

A kompakt növény (70×70 cm) húsos levelei egy tőről erednek a föld alatt megbúvó szárról. Lényegében nincs szára. Tíz-húsz pirosas vagy narancssárga virágot hoz (nálunk szobanövényként fűtött szobában, világos helyen) tél közepén, kora-tavasszal a hosszú, húsos, levelei rozettájából kinyúló magas tőkocsány csúcsán. Föld alatti rizómája erősen, de az egész növény is mérgező. Rizómáját őshazájában gyógyászati céllal gyűjtötték, mint gyógynövényt. Mérgező piros bogyóival hívja fel magára a figyelmet, így a virágzás után tartsuk olyan helyen, ahol a gyermekek nem férhetnek hozzá csábító terméséhez. (Veszélyes szobanövények)

csíkos klivia

Csíkos klívia. Fotó:.riledupjournal.com

Fajtájából a különböző tulajdonságokra szelektáltak a termesztők, úgymint a virágnagyság (nagyvirágúak), a virágszín, a levélméret, a variegát (fehér-zöld csíkos) levelek, a törpe méret, hogy csak a legfontosabbakat említsük. A legfantáziadúsabb, izgalmas változatok Japánban születtek.

A Clivia miniata var.citrina sárga változatot Zuluföldön fedezték fel 1888-ban. Manapság hasonló értékkel bír, mint például a fekete tulipán. Különösen a nagyvirágú változatok értékesek. Igen divatosak a bronz fajták.

MOONLIGHT BRONZE

MOONLIGHT BRONZE. Fotó: facebook.com/cliviasocietyofnsw

Vágott virágként ott alkalmazzák, ahol a virágtömeget akarják hangsúlyozni. A virágokat jól meg kell itatni, egyébként nagyon hamar elhervadnak.

Klívia gondozása

A klívia a napos, meleg helyet, és a rendszeres, kis adagú öntözést szereti.

Klívia fény- és hőigénye

Világos helyre rakjuk, közvetlen napfény nélkül. Ne feledjük, hogy eredeti élőhelyén félárnyékban, a lombok árnyékában fejlődik. A napfény könnyen megperzseli. Hűvös vagy átlagos meleg helyen tartsuk, télen 8-10 °C-on.

Klívia talajigénye

A humuszban gazdag, jó vízháztartású, morzsalékos talajokat kedveli, ezért ne sajnáljuk tőle a komposztot (40-60%). A lassan ható műtrágyázást, levéltrágyázást meghálálja (NPK 4:3:4 ), amelyből a cseréphez kb. 5 grammot adjuk ültetés előtt. 6-8 hetenként újra műtrágyázhatunk az aktív fejlődési időszak alatt (NPK 1:0:1).

AUREA

AUREA. Fotó: facebook.com/cliviasocietyofnsw

Klívia vízigénye

Úgy mondják két dolog kell a növekedéséhez, fejlődéséhez. Egyik az árnyék, másik a szárazság. Persze a szárazságot nem szabad szó szerint érteni. Tavasztól őszig mérsékelten öntözzük (hiszen őshazája is nyáron csapadékosabb), késő ősztől kora tavaszig pedig, amíg a tőkocsány 10-15 cm hosszú nem lesz, csak ritkán. Szereti a száraz levegőt, de időnként letörölgethetjük a leveleket nedves szivaccsal.

Klívia betegségei, kártevői

Kerüljük a magas páratartalmú, alacsony hőmérsékletű helyiségeket és a rendszertelen öntözést, mert ezek mindegyike levélhulláshoz vezethet. Gyakori kártevője a gyapjastetű, amely ellen lemosással védekezhetünk.

A virágzáshoz novembertől februárig 10 Ckörüli hideg hatásra van szükség. Ritkán öntözzük. Amikor a virágrügyek megjelennek, állítsuk világos, 16 Chőmérsékletű helyre. Virágzás után vágjuk le a virágszárat, spórolósan öntözzük, de ne hagyjuk a talaját kiszáradni, fokozatos vízmegvonással.

Jó tanácsok

  • Virágzás után (ez lehet tél, koratavasz) fűtetlen helyiségben tartsuk, tápanyag nélkül, éppen csak annyi vízzel, hogy ki ne száradjon. Ha nem így teszünk, akkor évekig nem virágzik.
  • Elhervadt virágait távolítsuk el.
  • A helyváltoztatást nem kedveli, virágzás alatt lehetőleg ne mozgassuk.
  • Magról vagy virágzás után tőosztással szaporítsuk.
  • Ha a cserepét kinőtte, célszerű átültetni (2-3 évente) friss (C típusú) földkeverékbe.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil