Gondold át, mielőtt mini hamisciprust választasz karácsonyfának

Karácsonyi kompozíciókban, vagy önálló cserepesként, műhóval futtatva ajánlják az Oregoni Hamisciprus ‘Ellwoodii’-t. Hazai klímán csak bizonyos körülmények között, nagy odafigyeléssel tartható sikerrel, ezért gondold át, mielőtt mini hamisciprust választasz karácsonyfának. A nővény bár áruként jelenik meg a kínálatban, ne feledd, hogy élőlény, csak akkor válaszd, ha megfelelően tudod majd gondozni az ünnepek után, és nem pedig pár hét elteltével, megkínozva a szemetesben fog kikötni.

A ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó hamisciprusok (Chamaecyparis) Kelet Ázsiában, És Észak Amerika hegyeiben honosak. Négy faja kiemelt kertészeti jelentőségű díszfa (C. lawsoniana, C. obtusa, C. pisifera, és C. thyoides), vannak köztük kék-, sárga, zöld lombú, tűlevelű és pikkelylevelű, magasabb és törpe fajták.

Chamaecyparis lawsoniana 'Silvania'

Chamaecyparis lawsoniana ‘Silvania’ – Agostyáni arborétum

Oregonban és Észak-Nyugat Kaliforniában honos az oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana), 1500 méter magasságig, előfordulása patakok mentén jellemző. Kúpos koronájú, sokszor többtörzses, sötétzöld levelei jellegzetesen pikkelyesek, aromásak, gyantásak. kedvelt fészkelőhelye a madaraknak. Kemény fáját régen hajókészítésre, faburkolat, parketta készítésre használták. Vegetatív úton, hajtásdugványokkal jól szaporítható. Több mint 200 fajtájának lombszíne kék, sárga vagy zöld színű. Leginkább Nyugat-Európában, Nagy Britanniában és Új Zélandon termesztik őket. Sövénynek kiváló, magas fajtái kerítéspótló térhatárolók, más fajták szoliternek mutatósak. A hó kárt tehet benne, ezért össze szokták az ágait kötözni télire ott, ahol jellemző a téli havazás.

Egyik kedvelt téli, karácsonyi dísz az Ellwood hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana ellwoodii) 1929-ben fedezték fel az új fajta mutációval keletkezett magoncát az angliai Swanmore Parkban. Nevét a park kertésze, Ellwood után kapta.

Hajtásai mereven felfelé állnak és sűrűn nőnek, lombozata kékes, nyáron világosabb, télen sötétebb színű. Kúpos alakja a karácsonyfákhoz teszi hasonlatossá. Lassú növekedésű, hazánkban maximum 4 méter magasra nő.

Nyugati mintára a becserepezett, fiatal, gyakran műhóval dekorált példányait a nagyobb áruházláncok, kertészetek kínálják karácsony táján. Egyfajta helyes mini karácsonyfának ajánlják az ünnepi asztalra. Sokan el is csábulnak az üzletben, és megveszik maguknak vagy ajándékba adják. Azonban tudni kell, hogy egy, a haza klímára érzékeny kerti növényről van szó, amit minél hamarabb megfelelő körülmények közé kell juttatni, a műhótól pedig mielőbb meg kell szabadítani.

Chamaecyparis lawsoniana ellwoodii

Chamaecyparis lawsoniana ellwoodii karácsonyi asztaldísznek.

Bár közepes vízigényű, páraigényes, ebből adódóan a tikkasztó nyarakat rosszul viseli, ami hazai klímán elég nagy kihívás. Kevésbé napra, inkább félárnyékba való. Rosszul viseli a hazánkra jellemző meszes talajt. Mindezeket összevéve inkább konténerben tartása javasolt, kellő odafigyeléssel a legsikeresebben balkonnövényként nevelhető. Nyíratlan sövény kialakításár, vagy akár szoliternek is alkalmas, leginkább a hűvösebb, csapadékosabb klímájú, mészmentes talajú Alpok alján. Ha másutt laksz, de beleszerettél, fogadd el a szakemberek ajánlását, akik kerti ültetésre inkább borókát javasolnak, illetve próbáld konténernövényként tartani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!