A téli szobanövénygondozás hét főbűne

A szobanövények a téli időszakban speciális törődést igényelnek. Most a leggyakoribb hét gondozási hibára hívjuk fel a figyelmet.

1. Túlöntözés

Az egyes számú hiba a túlöntözés. Eredménye gyors fulladásos halál. Tudtad, hogy jóval több növény pusztul el túlöntözés következtében, mint vízhiánytól? Ez a megállapítás mind bel-, mind kültéri növényekre igaz.

A túlöntözés elkerülése: Ujjadat nyomd a cserép földjébe. Ha a talaj nedves, tapintása olyan érzés, mintha iszapba nyúlnál, ne öntözz! Ha a talaj kissé nedves csak a kimondottan vízkedvelő növényeket öntözd. Őket is alulról. Ha a talajt száraznak érzed, öntözhetsz, kivéve a szárazságtűrő növényeket, és kivéve azokat, akiket teleltetés céljából hűvös helyen “pihentetsz”.

növényfal télikertben

2. A párásítás elmulasztása

Télen második helyre kerül a levegő alacsony páratartalma. Központi fűtéssel fűtött, meleg szobában, ahol a hőmérséklet meghaladja a húsz fokot, legalábbis nappal, gondoskodj a párásításról. A levegő párásítása neked is jót tesz! A szabályozottan fűtött téli lakások kimondottan páramentesítőként működnek. Az ilyen helység páratartalma jóval 40% alá esik, holott a növényeknek legalább 60%-os páratartalomra van szükségük.

Legmegfelelőbb, a kertészetekben is alkalmazott módszer, ahol tálcára helyezett kavicságyra állítják a növények cserepét. Készíts te is kavicságyat, töltsd fel a tálcát vízzel, és állítsd rá a cserepeket. vízzel. Így elkerülheted az előző pontban már megtárgyalt túlöntözést, egyben a kavicsokkal megnövelt felületekről párolog a víz. Az árudákban a kavicságyat gyakran valamilyen nedvszívó szövet helyettesítik. Másik lehetőség, ha levelek felületére vizet permetezel. A víz nem csak a levelekre, hanem a levegőbe is jut. Hátránya, hogy a lecsapódó víz cseppjei meglátszanak a növényeken. A fabútorok is megsínylik az ilyen párásítást. Ha elutazol, és világos a fürdőszobád, a növényeket a kádba is hordhatod. A kád alját kevés vízzel töltsd fel. A kád dugójának persze tökéletesen kell működnie. Mert, ha a víz lefolyik, akkor fölöslegesen próbálkoztál.

3. Fényhiányos környezet

A harmadik helyre sorolhatjuk a fényhiányt. Ki ne látott volna fényhiánytól megsápadt, felnyurgult szobanövényeket. Ez a módszer már a lassú kínhalál kategóriájába tartozik.

Télen huzatmentes, déli fekvésű ablak közelében kapják a növényeink a legtöbb fényt. Ha a cserepet forgatod, elkerülöd, hogy a növény a fény felé hajolva, nőve elveszítse természetes formáját. Amelyik növénynek ez a természetes fény nem elég, azt világítsd meg! A legtöbb növény mesterséges, kimondottan a növények számára kifejlesztett LED-es növénynevelő lámpákkal megvilágítva is jó állapotban marad télen. Különösen fényigényesek az orchideát, illetve más télen virágzó növények.

4.Túltáplálás

Sokan túltáplálják szeretteiket. Míg ez az emberfiánál csak betegségekre hajlamosító rizikófaktor, a növényekben stresszhatást vált ki. Olyan abnormális környezeti változáshoz vezet, amit a növény képtelen kezelni. A kevés fény, netalán hűvös környezet ugyanis arra sarkallják, hogy kevesebbet is fogyasszon, mintegy téli álomba merüljön. Ha azonban ilyen körülmények között megtömöd, a növény biológiai ciklusa fölborul, szükségtelen, és megvalósíthatatlan fejlődésre ösztönzi, ami akár a halálához is vezethet. A növények tápoldatozását csökkentsd a minimumra. Ez általában havi egy alkalmat jelent, de sokszor ez is elhagyható.

Természetesen ez alól is vannak kivételek. Ilyenek a trópusi szobanövények, a télen virágzó növények, mint a  ciklámen, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz, az azálea, vagy az orchideák.

cserepes ciklámenek

5. Hőingadozás

Ötödik hiba a túlzott meleg illetve a hőingadozás. Szobanövényeink többsége trópusi esőerdőkben őshonos vagy ilyen növények leszármazottja. A meleget, csak nedves környezetben viseli. Ha azonban a növényt fűtőtest közelében helyezzük, gyorsan kiszáradhat. Ez nem is annyira hősokk következménye, hanem a melegítés hatására fellépő gyors párolgás miatt a cserép kevéske talaja néhány óra alatt kiszárad. Hiába próbálkozol gyakori öntözéssel, a meleg szárító hatásával nem tudod felvenni a versenyt, kivéve, ha nem állsz egész nap lesben öntözőkannával a kezünkben. A hőingadozás is gyakran halálos kimenetelű. A kiadós téli szellőztetés ne a növények közelében történjék. A naponta megismételt huzat és a beáramló hideg levegő biztos halál a növények számára.

A probléma orvoslása egyszerű. Ne tartsd a növényeidet a fűtőtest közelében, ne nyisd rájuk az ablakot.

gyapjas pajzstetű orchideán

Gyapjas pajzstetű orchideán

6. Kártevők

Hatodik probléma az elhanyagolt növényvédelem lehet. Csak azért, mert a növényt bent tartod a szobában, nem oldottad meg a problémát. A növények levele jó búvóhelye a kártevőknek. Miután mesterséges környezetben vannak, a kártevőket természetes ellenségeik nem tudják elpusztítani. Az üvegházi molytetű és a levéltetvek, a pajzstetű tudják a legtöbb kárt okozni. Gyakrabban fertőződnek a szükségesnél melegebb helyen és egyben fényszegény körülmények között telelő, ezért nem jó kondícióban lévő növények.

Sokszor a levelek szappanos vízzel történő lemosása is segít. Nyáron a szabadban vegyszerrel permetezhetsz, de télen, ha bármelyik kórokozó vagy kártevő már annyira elszaporodna, hogy vegyszeresen kell védekezni kell ellene, lehetőleg felszívódó védőszert használj.

Szobanövények téli kártevőit pusztítsd felszívódó rovarölőszerrel, például Mospilánnal. Acetamiprid hatóanyaga gerincesekre nem mérgező. Szívó- és rágókártevők, levéltetvek, pajzstetvek ellen hatásos.

7. Kinőtt cserép

a zöldike gyökere kinőtte a cserepét

A zöldike gyökere kinőtte a cserepét

Az átültetéseknek nem télen van itt az ideje. De tény, hogy a hetedik károsító tényező, ha a gyökerek körbefutva benövik a tartóedényt. A gyökérfonat, az erős gyökerekkel való behálózottság miatt kevesebb táplálékhoz, vízhez, sőt kevesebb oxigénhez jut, így a növény alultáplált marad, és szárazságban el is pusztulhat, hiába öntözöd, tápozod megfelelően.

Ezért évente egyszer, általában tél végén, a növekedési szezon kezdetén emeld ki a növényt a konténerből, és ellenőrizd a gyökerek állapotát. Ha túl sok gyökér fut körbe, netalán már kiemelni sem lehet a növényt, mert a gyökerek a drénnyíláson (A cserép alján lévő lyukon) átnőttek, feltétlenül át kell ültetni a növényt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa