Lucfenyő

lucfenyő karácsonyfaAzt ne higgyük, hogy csak karácsonykor van itt a fenyők ideje! A lucfenyő-hajtás gyűjtési ideje április, május. Többféle kertészeti fajtáinak köszönhetően kiskertekbe is ültethetjük, ha vízellátását biztosítani tudjuk.

Lucfenyő bemutatása

A fenyőfélék (Pinaceae) családjába tartozó lucfenyő (Picea abies) Észak-, Közép- és Délkelet-Európában, Észak-Spanyolországban honos. A bükkösök felett önálló övet alkot. Magyarország területén csak a Soproni-hegységben, a Kőszegi-hegységben, valamint az Őrségben honos, de sokfelé termesztésbe vonták.

A szibériai luc (P. obovata) fajjal alkotott hibridjei már a jégkorszakban széles körben elterjedtek a keveredési övezetekben, az Ural hegység és Finnország közötti területeken. Levél és toboz morfológiája alapján legközelebbi rokona a kínai szúrós luc (P. asperata).

Cikk ajánlat: Fenyőfélék

luctobozA lucfenyő 30-50 méter magas fa, koronája hegyes kúp alakú, ágai vízszintesen állnak vagy ívesen lefelé, a csúcsnál felemelkedve. A rügyek keskeny kúp alakúak, kihegyezettek, világos- vagy vörösesbarnák, nem gyantásak. Kérge vörösesbarna, vékony pikkelyekben lepergő. Hajtása idősen általában lecsüngő, narancssárga vagy vörösesbarna, legtöbbször kopasz vagy gyengén szőrös. Tűlevelei többé-kevésbé az ág körül egyesével állnak, az ág alsó részén kevésbé sűrűn és szétválasztva. Merevek, szúrósan kihegyezettek, 1-2,5 cm hosszúak. Fényes sötétzöldek. Henger alakú, 10-16 cm hosszú, 3-4 cm átmérőjű, fiatalon zöld vagy piros, éretten barna. Lecsüngő, szivar alakú tobozai henger alakúak, 10-16 cm hosszú, 3-4 cm átmérőjű, fiatalon zöldek vagy pirosak, éretten barnák. A pikkelyek vékonyak, rombosak, szélük hullámos és kivájtan fogas vagy lekerekített.

A montenegrói Biogradska Gora nemzeti parkban található az egyik legnagyobb termetű és legöregebb lucfenyője, amely több mint 56 méter magas. Nála is méretesebb a maribori Sgermova smreka, (Nyugat-Maribor, Szlovénia). A 62 méternél is magasabb fa korát mintegy 250 évre becsülik. A legöregebb fát a németországi Bavária erdeiben találták, és korát 468 évesre becsülik.

Lucfenyő felhasználása

Fáját széles körben használják, régebben az egyik legáltalánosabb karácsonyfa volt, annak ellenére, hogy tűit hamar eldobta. Fiatal hajtásaiból főzött gyógytea hosszú ideje használatos, bár klinikai adatok gyógyhatását nem támasztják alá. A fiatal hajtásokból sör is készül. Fiatal tobozait leginkább főzve fogyasztják. Az éretlen toboz közepe sütve édes, szirupos. Az érett tobozok őrölt porával leveseket, szósz sűrítenek, illetve a kenyérliszthez keverik.

A hajtások, levelek, a gyanta baktériumölő, fertőtlenítő, köhögéscsillapító, nyugtató hatásúak. A fa gyanta és a terpentin alapanyaga. A levelek illóolaj tartalmát a parfümipar is használja.

Magja 30% zsíros olajat tartalmaz, amelyet lakk készítésre használnak. Kéreg tannint tartalmaz.

Lucfenyő kertészeti felhasználása

A lucfenyő gyors növekedésű. Legnagyobb előnye, hogy a klimatikus szélsőségeket is jól viseli! Jól tűri a szelet, szélvédő sávnak gyakran ültetik. Talajban nem válogat, de a nagyon száraz helyeket nem kedveli.

Picea abies 'Inversa'A Picea abies ‘Little Gem‘ alacsony, lassú növekedésű. Lombja tökéletesen zárt, kezdetben félgömb alakú, majd párnaszerűen kiszélesedik és akár 1 m széles is lehet. Napos vagy félárnyékos helyre való. Szárazságban öntözni kell. Sziklakertben, síron, kőedényben kiváló. A Picea abies ‘Parviformis‘ legnagyobb magassága 1,5 méter. Kezdetben gömbös megjelenésű, később tojásdad vagy kúpos formát ölt. Félárnyékos helyre, kiskertbe való. Szárazságban öntözni kell. Hasonló igényű magyar szelekció a Picea abies ’Tompa’. Szabályos, széles-kúp alakú törpefenyő.  Az oszlopos formájú Picea abies ‘Cupressina’ nagyobb kertbe, parkba való. Idővel lombozata kékeszöld színt ölt. Szoliterként ingen mutatós. Napra, félárnyékba való. Szintén vízigényes. Szegélynek, útmentén is kiváló. Igen fagytűrő. A Picea abies ‘Inversa’ 3-5 méterre megnövő, leomló koronájú. Napos, félárnyékos helyre való. Szoliterként a legmutatósabb.

Fenyő esszencia

Készítsünk fenyőesszenciát, amely nem csak köhögéscsillapító hatású, hanem rendkívül üdítő ásványvízzel higítva! A zsenge hajtásokat nagyobb befőttes üvegben cukorral rétegezzük. Az sorokat alaposa préseljük egymásra. A rétegeket többször nyomkodjuk össze, majd, amikor a cukor már teljesen feloldódott a hajtások által kiengedett lében, a levelet leöntjük, literenként egy mokkáskanál szalicilt adunk hozzá, ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni. A tartósítószert előzőleg oldjuk fel egy kevés folyadékban. A recept a Herbáció Plusz 2015/1 különszámában olvasható.(Herbáció, a Népi Gyógyászati receptek magazinja. Kapható az újságárusoknál.)

Forrás: nyme.huwww.conifers.org

szélfogó lucfenyők Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!