A párnacserje kissé bizarr megjelenésének köszönheti népszerűségét

A párnacserje vidámságot csempészik a szürke téli napokba. Az árudákban ősztől tél végéig kapható. Sokan nem is gondolják, hogy ez a keszekuszán ágas-bogas növény optimális körülmények között gömbformát ölt.

Ajánljuk szobanövényeidhez LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

Ausztrália sivatagos tengerparti növénye az örökzöld, kistermetű, ágas-bogas, alapvetően gömb formájúra fejlődő párnacserje (Calochephalus brownii), amely a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. Ezüstös külsejét rövid, molyhos szőrzetének köszönheti, amelynek szerepe a párolgáscsökkentés. Nálunk nem nő 40 cm-nél magasabbra. Krémfehér virágzatait a nyár folyamán hozza. De nem apró virágfejei, hanem mutatós hajtásai miatt kedvelt.

Ez a fagyérzékeny törpecserje jól tűri a sós, sivár talajt. Szárazságtűrő, hőtűrő. Jó vízáteresztő, laza talajt, kevés öntözést igényel. Napra való. A begyökeresedést követően elég hetente egyszer öntözni. Viszonylag rövid életű. Kb. két évre tervezz vele. Félfás dugvánnyal szaporíthatod. Hajtásaid visszacsípve bokrosodásra ösztönözheted.

viragzó párnacserje

Fagymentes, száraz klímán kiültethető.

Jó, ha tudod, hogy nem szobanövény. Sokan egynyáriként tartják, bár több helyen évelő kültéri növényként forgalmazzák. Miután nem fagytűrő, teleltetést igényel, és miután nem szobanövény, legjobb, ha nyáron a szabadban tartod. Mis méretei persze lehetővé teszik számára, hogy egy ablakládában vagy az erkélyen cserépben is jól nyaraljon. A lényeg, hogy sok nap érje. Télen világos hűvös helyen tartsd, minimális önözés mellett.

párnacserje összeültetés

Ezek a téli dekorációk napos, világos, hűvös helyre valók, ha azt szeretnéd, hogy egész télen díszítsenek. Csarab, kövirózsa, párnacserje összeültetés.

Érdemes erikával, csarabbal, pozsgásokkal, díszfüvekkel összeültetni. Remek kontrasztnövény. Sok társítással találkozhatsz a kertészeti árudában is, mert remekül lehet vele dekorálni. Ha zöld vagy sárga esetleg kék színű növényekkel találkozol, amelyeket előszeretettel áruk az obi a tesco vagy a Praktiker, ezzel színt próbálva színt vinni az elszürkült téli napokba. A színes illetve natúr hajtásokkal koszorúkat, vagy más tűzött alkotásokat díszítenek.

színezett párnacserjék

Színezett párnacserjék középen fajdbogyóval kertészeti kínálatban.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa