A mirtuszhanga őszi-téli balkonod gyöngye lehet!

Nem kell tavaszig kopaszon hagyni a balkonod! Télen is üde színfoltja lehet balkonodnak a mirtuszhanga.

mirtuszhanga kertészetben

Az erikafélék családjába tartozó mirtuszhanga vagy másik nevén tőzegmirtusz (Gaultheria mucronata) örökzöld, kétlaki törpecserje. Apró, bőrnemű, fényes leveleivel egész évben tetszetős, de a kertészetekben kapható, a női példányokon őszre kifejlődő, tömött fürtökben álló, fehér, rózsaszín vagy bíbor színben pompázó bogyói a legmutatósabb. A bogyók egész télen fent maradnak. Ezeket a színes bogyójú kertészeti fajtákat a dél-amerikai alapfajból nemesítették. A bogyók színe tetszetős kontrasztot alkot a sötétzöld levelekkel.

Őshazájában a nedves, mocsaras, savanyú talajú délibükk (Nothofagus) és a fahéjcserje (Drimys ) erdők cserjeszintjének egyik jellegzetes faja, ahol másfél méter magasra is megnő. Az igényeinek megfelelő körülmények között nyírt sövényként vagy talajtakaróként ültetik. Előfordul sziklakertekben is. Őshazájához hasonló életkörülményeket a mi klímánkon nem tudunk számára biztosítani, ezért a szabadba nem ültetjük ki, hanem dézsás növényként tartjuk. A hazai, leggyakrabban meszes-lúgos talajadottságok miatt inkább balkonládába ajánljuk.

Nem csak kertbe, hanem száraz, fűtött szobába sem való. Párás levegőt, mészmentes talajt kíván. Gondozása az erikáéhoz hasonló. Bár eltűri az árnyékot, dús termésfürtjeiben csak akkor gyönyörködhetünk, ha nap éri. Rendszeres öntözést kíván. Téli balkonlakládában, a nagy mínuszok ellen nem árt takarni. Ez annyiból is állhat, hogy beborítod egy-két marék avarral.  Félfás dugvánnyal szaporíthatod.

A balkonládában, téli konténerben remek társnövényei a hangák, a csarabok, a fajdbogyó és a mini örökzöldek, ciklámenek, mini árvácskák. Mutatós árvácskával, ciklámennel összeültetve. Kora tavasszal szépen mutat az apró termetű tavaszi hagymásokkal is.

Cikk ajánlat: Őszi virágládaŐszi díszek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa