Mi legyen télen a korallbogyóval?

Kertészetekben árulják az ünnepekre is termésdíszbe öltöző korallbogyót, amely egyébként enyhe klímán élő hegyvidéki örökzöld. Nálunk télen inkább teleltetésre szorul, míg a nyári meleget, tűző napot és főleg szárazságot nem viseli. Mindent összevéve tartási nehézségek miatt, a bogyók lehullását követően leggyakrabban elpusztul, ennek ellenére az ünnepek idején kedvelt beltéri dekoráció.

Korallbogyó bemutatása

A buzérfélék családjának (Rubiaceae) egyik legnépesebb nemzetségében tartozó korallbogyó (Nertera granadensis). A déli félteken enyhe klímájú területein széles körben elterjedt, hegyvidéki (600-1000 m), a völgyekben, hűvös, csapadékos, párás klímán, fák árnyékában. Heverő szárú, rövid szárú, párnás évelő örökzöld. Magassága legfeljebb 5 cm. Apró, kerek levelei élénk zöldek. Nem virágzó, termés nélküli állapotában is rendkívül mutatós. Virágai kora nyáron nyílnak, zöldesfehér színűek. Bogyói narancssárga színűek.

korallbogyó 'Astrid'

Korallbogyó környezeti igénye és tartása

Félárnyékos helyet kedvel. Savanyú talajba, „A” típusú virágföld és biohumusz keverékébe ültessük. Azt tudni kell, hogy 5 °C alatt és 22 °C fölött nem érzi jól magát. Eredeti élőhelyén elviseli a -5 °C-os hajnali fagyokat is.

Ha tavasszal ajándékba kaptuk, törődjünk bele, hogy ha díszei leértek, általában nem marad meg tovább. Persze ettől még próbálkozhatunk megtartásával úgy, hogy télen világos, hűvös ablakban, fűtetlen verandán, télikertben tartjuk, két öntözés között pedig hagyjuk a talaját kissé kiszáradni. Illetve, a fagyokig árnyas helyen, esős, ködös időben kint tarthatjuk. Ha a magját begyűjtjük, magról szaporíthatjuk tavasszal. A mag csírázásához nem szükséges hideghatás. 18°C-22°C között csírázik.

Tavasztól őszig a kert leghűvösebb, félárnyékos, árnyékos zugában tartsuk, az öntözésről, vízpermetezésről, és a káliumban gazdag tápoldatozásról sem megfeledkezve. Bár eredeti élőhelyén lápokon is megél, cserépben a pangóvizet nem tűri. Ha a virágzás kezdetekor védett, hűvösebb helyen tartjuk a szabadban, több termése fejlődik. Lakásban tartsuk keleti ablakban, vagy hűvös tornácon, hűvös, árnyékos erkély, vagy északi-keleti fekvésű egyéb helyen. A huzatot nem szereti!

Ősszel is megtalálható terméses formája a kertészeti árudákban. Ugyanis hűvös, világos helyen tartva tavaszig díszít, az ünnepek alatt is dekorálhatunk vele, majd, ha elhullajtotta bogyóit, vagy megszabadulunk tőle, vagy megpróbáljuk megtartani.

Korallbogyó ‘Astrid’

Az igen gyakori Nertera granadensis ’Astrid’ fajta fehér virágaiból fejlődnek narancssárga bogyói. 5-10 cm magas, kiterjedése 20-25 cm. 16-18 °C megfelelő számára nyáron, míg télen 10-15 °C-on pihentessük. A túlöntözéstől óvakodjunk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil