Karácsonyi asztalra vörös dió dukál

Karácsonyi asztalra vörös dió dukál. A vörösbélű dió vagy vérbélű dió, hogy csak néhány nevét említsük, nem GMO, nem is photoshop eredménye, hanem a közismert perzsa avagy másként angol dió, a köznyelvben simán dió (Juglans regia) természetes változata. Amerikában előfordul éppúgy, mint Európában vagy Ausztráliában.

Néhány szó a vörösbélű dióról

A világosabb-sötétebb piros dióbél hártyájú változatokat már a 18 században leírták a botanikusok. A Kaliforniában előállított piros fajta tudatos keresztezés eredménye, mások szelektált fajták, továbbszaporított magoncok, amelyeket gyakran dió alanyra oltanak a faiskolák. Bár a kutatók kimutatták a vörös dió magas fenoloid tartalmát, ami többek közt az antioxidáns hatásért is felelős, nem mutatkozott számottevő különbség a barna és piros diók biológiailag aktív vegyületeinek koncentrációban.

kaliforniai dió 'Robert Livermore'

Kaliforniai dió ‘Robert Livermore’.Fotó: Bob Vestal

Kaliforniai vörös dió

Európában nem sokat törődtek a dióbelet borító vöröses hártyájú fajtákkal, hiszen hagyományosan a dió külső hártyájának világosbarna, barna, sárga színe az igazi diószín. Viszont Amerika meglátta benne az üzletet. A tudatos amerikaiak 2001-ben a kaliforniai piros fajtát szabadalommal levédték. A fajtát úgy állították elő, hogy keresztezték a szintén szabadalmaztatott, több előnyös tulajdonsággal bíró, borostyán színű ’Howard’ fajtát a vörös-barna ’Purpurea’ változattal, az utódok közül pedig kiválasztották a legkülönlegesebb tulajdonságú, korai érésű, vörös diójú egyedet, amit tovább szaporítottak. Ez lett a  ’Robert Livermore’, a nemesítési program egyik fő támogatója, egy számítógépes vállalkozó és lelkes diótermesztő tiszteletére. Ma ez a fesztivál-vörös fajta, amely a fehér asztalterítő mutatós darabja, domináns a piacon.

A magyar pirosbélű dió amerikai karrierje

Magyar vonatkozású hírrel is tudunk szolgálni. Földesi Károly, azaz Karoly Foldesi Idahoban termeszti, a pirosbélűt. A termés egy Magyarországon élő barát kertjéből került a családhoz, még a kilencvenes években. Feltehetően megtetszett nekik a dió, hazavitték, elfogyasztották, ám néhány diót Károly felesége, Margit elültetett egy edénybe, valószínűleg kíváncsiságból, hogy vajon mi is lesz belőle. Mit tesz isten, a magok szépen kicsíráztak, és kikerültek a kertbe, ahol tíz év alatt termőre fordultak. A fák ma már olyan bőven teremnek, hogy alá kell őket támasztani, nehogy lerogyjanak az ágak a termés súlya alatt. A diók nem csak mutatósak, hanem ízük állítólag jóval lágyabb, krémesebb, mint a kaliforniaié illetve a barna héjú dióké.  A bő termésnek köszönhetően a diót értékesíteni kezdték, mára már Idahoban felkerült a zöldségboltok polcaira, és hálaadáskor, valamint karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A vörös diót elnevezték Foldesi’s walnut-nak, azaz Földesi diójának. A kis családi vállalkozásnak pedig a piros dió termesztése lett a fő megélhetési forrása. Ez a magyar pirosbélű dió amerikai karrierje. Bár azt nem tudni, hogy mennyire közismert a piros dió magyarországi hátterét. Feltesszük, hogy egy buzsáki fajta került ki Amerikába, és tett szert népszerűségre.

Földesi diója

Földesi diója. Fotó: Bob Vestal

Buzsáki Pirosbélű dió

Ugyanis az egyik legszebb, legízletesebb hazai vörösbélű diófajta a Buzsáki Pirosbélű dió, amely 2018-ban bekerült a Somogy Megyei Értéktárba is. Azt mondják, hogy az íze is különb a „normális” dióénál, nem keserű, lágy ízű. Héja közepesen vastag, jól törhető, formája gömbölyű, a bél teljesen kitölti a héjat, bőtermő. A fa május elején-közepén virágzik, szeptemberben, október elején érik. Nagy termetű, öntermékeny, de nem árt, ha van a közelben pollenadó fajta. Ilyen lehet a Milotai. Nincs kártevője, vegyszeres növényvédelmet nem igényel. Aki kedves kapott hozzá ültesse. Kertészeti kínálatban megtalálható ‘Buzsáki Pirosbélű‘ oltványként. Karácsonyra lepd meg a családot te is ilyen szépséggel, nagyon mutatóssá varázsolja a karácsonyi asztalt. Figyelem! Darálva, törve már nem annyira szép!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa