Nagy flamingóvirág

Ismerkedjünk meg a nagy flamingóvirággal. A színes fellevelű flamingóvirágok a feng shuiban a szerelem és házasság területére lehetnek a legpozitívabb hatással. Elég sok mindent kell szem előtt tartani ahhoz jól érezze magát nálad, és sokáig gyönyörködhess virágaiban.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

flamingóvirág hibrid

Flamingóvirág nemzetség

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába sok nálunk szobanövényként tartható dísznövény tartozik. Ilyenek a vitorlavirág, a könnyező pálma vagy köznyelvi nevén filodendron, a valódi filodendron, és a buzogányvirág is.

A flamingóvirágok (Anthurium) nemzetsége mintegy 1500 fajt számlál, mind trópusi növények. Több faj hibridjei dísznövényként és vágott virágként szerepelnek a piacon. Ezek közül is két faj hibridjei terjedtek el széles körben, egyikük a nagy flamingóvirág (Anthurium andraeanum). Hibridjeit nemes egyszerűséggel Anthurium andraeanum Hort néven emlegetjük.

Az alapfaj, az Anthurium andraeanum nevét Edouard Andre (1840-1911) francia botanikusról kapta, aki 1876-ban fedezte fel Kolukbában, és tőveket küldött a belga Jean Linden kertészetbe. Az Anthurium andreanum termőhelye 400-1200 méter magasságban található, a trópusi esőerdőkben. A növény eredeti élőhelyén fán élő epifita. Észak-Nyugat Ecuadorban és Dél-Nyugat Kolumbiában honos.

Nagy flamingóvirág hibridek

A hibridek az egész világon kaphatók vágott virágként, szobanövényként illetve megfelelő éghajlaton kerti növényként. Sötétzöld, ép szélű, elnyújtott szív alakú leveleit hosszú levélnyél hordozza. Ideális körülmények között egész évben hozza virágait. A virágok, pontosabban torzsavirágzatok tartósak és rendkívül mutatósak. A fellevelek színükben, méretükben és formájukban különböznek egymástól. Ezek alapján különbözteti meg a piac is őket. A virágpiacokon az orchideák utáni előkelő második helyet foglalják el a ranglistán. A világpiac számára a hibrideket Hollandia és Hawaii állítja elő.

Fehér és piros változatai a klasszikus ünnepi növények sorába emeli, a flamingóvirágot 2018-be decemberében a hónap szobanövényének választotta a Holland Virágiroda.

Nagy flamingóvirág gondozása

Ez a fejezet azoknak szól, akiket megajándékoztak, illetve akik magukat ajándékozták meg flamingóvirággal. Hiszen rájuk hárul a gondozás feladata. Bár általánosságban elmondhatjuk, hogy a flamingóvirág könnyen gondozható, ajánlott végig gondolni, hogy mit tegyünk vele.

Világos helyre való, fényigényes növény. A növény az esőerdők fáin él eredeti élőhelyén, ez határozza meg tartását. A növény világosságot igényel, hiszen a fák koronája között is világos van a talajszinthez viszonyítva. De a tűző nap károsítja! Hiszen őseit a lombkorona védte a tűző naptól.

Talaja laza, rostos szerkezetű legyen, akár orchidea földet is választhatunk számár. Ha valaki kísérletező kedvű, használhat saját készítésű földkeveréket is. Ennek összetétele 20% jó minőségű (!) savanyú kertészeti tőzeg, 40% orchideaföld, és 40% sóder. A keveréket bolondíthatjuk faszénnel, perlittel, aprított Shagnum mohával. Lágy vízzel kell öntözni. sak savanyú földben szeret, 5-5,5 pH.  A talaj befülledése és az öntözővízzel, tápoldatozással bekerült sókkal való feltöltődése miatt ajánlott kétévente átültetni a növényt.

Gyakran kell öntözni. A gyakori csapadékot esővízzel, lágy vízzel pótolhatjuk. A tocsogós túlöntözést nem viseli, de talaját próbáljuk meg folyamatosan nedvesen tartani. Ha talaj felszíne kiszárad, nem kötődik kellő mennyiségű oxigén a talajrészecskékhez. A tocsogós talaj pórusai közül pedig kiszorul a levegő, elszaporodhatnak a rothadást előidéző baktériumok, gombák. Az öntözést végezhetjük permetező flaskával, így a vizet finom el tudjuk oszlatni a felületen és lehetőséget adunk rá, hogy a talajalkotó részecskék megszívják magukat vízzel, amit idővel részben el is párologtatnak. Soha ne tartsd kaspóban, aminek nincs vízelvezető nyílása!

Teleltetni a növényt nem kell, de annyit tudjunk, hogy meleg nyári napokon több vizet igényel. Valójában télen kicsit hűvösebben, szárazabban ajánlott tartani, hogy ne télen hozza a virágokat, hanem tavasztól.

A magas páratartalmat biztosítandó vízzel permetezzük, illetve helyezzük nedves kavicságyra. A leveleket főleg a virágzás időszakába vízzel lehet permetezni, de az állandó permetezéssel vigyázni kell, mert kedvez a bakteriális fertőzések kialakulásának.

A virágos szobanövények számára forgalmazott tápoldatból használjunk hetente egyszer a gyárilag javasolt mennyiség 20%-ának megfelelő mennyiséget, amit az öntözővízhez keverünk. Másik megoldás, hogy Osmocote műtrágya (14-14-14 ) ajánlott mennyiségének 10%-át keverjük a talajba. Ez 3-4 hónapig elegendő tápanyaggal látja el növényünket. További lehetőség, hogy havonta egyszer keserűsó oldatot keverünk az öntözővízbe, egy nagy pohár vízhez fél teáskanálnyit adva. A virágzást serkentheted, a tavasztól őszig tartó időszakban heti egyszeri tápoldatozással. Ha túl sok a virág a levélhez képest, akkor lehullik a felesleg.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil