Guzmán bromélia a tél szépségkirálynője

A guzmán bromélia télvíz idején kápráztat el színes fellevelekkel nyíló virágzataival. Tartása sokak szerint nehéz, újra virágoztatása fűtött télikertben, üvegházban lehetséges. HA nem tudsz neki trópusi körülményeket biztosítani, ne tartsd!

A legalább 160 fajt számláló Bromélia félék családjába (Bromeliaceae), a guzmán-broméliafélék (Guzmania) rendjébe tartozó guzmán-broméliák többsége fényes, sötétzöld levelű, és mutatós virágzata miatt közkedvelt szobanövény.

A család névadó Bromelia nemzetségét egyébként Linne különítette el in 1754. Eredetileg Charles Plumier a Nyugat-Indiák francia felfedezője javasolta a nemzetség elkülönítését. A nemzetség nevét a svéd Olaf Bromel, korának ismert botanikusa után kapta. Cikk ajánlat:

A guzmán broméliák  azonban nem ide, hanem a guzmán-broméliafélék (Guzmania) rendjébe tartoznak. A nemzetséget Hipólito Ruiz (1754-1815) és José Pavón (1754-1844) 1802-ben, a “Flora Peruviana et Chilensis” című könyvükben nevezték meg először. Nevét a spanyol természettudós Anastasio Guzmán (?-1807) tiszteletére kapta.

Az ide tartozó növények többsége fényes, sötétzöld levelű, és mutatós virágzata miatt közkedvelt szobanövény. Eredeti élőhelyükön zömmel fán lakó epifita növények. A trópusokon őshonosak, a nedves, páradús, árnyékos helyeket kedvelik, a tengerszint feletti magasságok minden szintjén található fajuk. Nyugat-Indiában, Közép- és Dél-Amerikában terjedtek el.

Nálunk szobanövényként télen virágzik. Tartós virága, a broméliákra gyakran jellemző tüskék hiánya miatt közkedvelt. A növény középpontjában fejlődő virág színes murvalevelei hónapokon keresztül leggyakrabban a vörös szín valamelyik árnyalatában pompáznak. Sötétzöld, ragyogó színű, ép szélű levelei is dekoratívak, méretük elérheti a 45 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet is. Vannak zöld-fehér levélmintázatot viselő növények is.

guzmán broméliák

Bár nagy odafigyelést igényelnek, a gondos bánásmódot meghálálják. Hibridjeik már alkalmazkodtak az otthon környezetéhez.  A növény szobai körülmények között csak elegendő fény, meleg és magas páratartalom mellett virágzik. Viszont sikerrel nevelhető fűthető télikertben, üvegházban.

Sokuk fényigényes, de a közvetlen napot nem kedvelik. Az árnyékos helyeket jól viselik. A túl magas nappali hőmérsékletet kevésbé tolerálják, éjszaka a 16-20 fok a kedvező számukra. 24 °C körül indulnak virágzásnak. A víz minőségére nagyon érzékenyek. A kemény vizet, a sós, alkalikus közeget nem tűrik. Desztillált vagy esővízzel ajánlott öntözni. A vizet a növény közepére öntsük. Tápközegük lehet például savanyú tőzeg és fenyőkéreg 1:1 arányú keveréke. Csak lassan ható műtrágyákat használjunk. Adhatunk a tápközeghez kevés dolomitot is, hogy biztosítsuk a kalcium és magnézium ellátást. Mikroelemet tartalmazó műtrágyákat ne használjunk. A folyékony műtrágyát csak nagyon kis koncentrációban alkalmazzuk. Tartsd cserép vagy kerámia edényben, hiszen “fejnehéz”, és így kevésbé fenyegeti a felborulás veszélye.

A kereskedelemben kapható Guzmánia linguata hibridek virágai akár 6-8 hétig is a legszebb színükben pompáznak. A fellevelek színe a sárgától a narancssárgán át a vörösig változik. A vörös változat szépen illik a hagyományos karácsonyi dekorációkhoz. Sok szerencsés guzman bromélia tulajdonos karácsonykor gyönyörködhet virágaiban. Hosszú virágzásuk után a tövek általában elpusztulnak, de új sarjnövényeket fejlődnek, amelyekből ismét virágzó példányokká cseperednek. Az elvirágzott bormélia megsárgult levéltölcsérét el kell távolítani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil