Guzmán bromélia a tél szépségkirálynője

A guzmán bromélia télvíz idején kápráztat el színes fellevelekkel nyíló virágzataival. Tartása sokak szerint nehéz, újra virágoztatása fűtött télikertben, üvegházban lehetséges. HA nem tudsz neki trópusi körülményeket biztosítani, ne tartsd!

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

A legalább 160 fajt számláló Bromélia félék családjába (Bromeliaceae), a guzmán-broméliafélék (Guzmania) rendjébe tartozó guzmán-broméliák többsége fényes, sötétzöld levelű, és mutatós virágzata miatt közkedvelt szobanövény.

A család névadó Bromelia nemzetségét egyébként Linne különítette el in 1754. Eredetileg Charles Plumier a Nyugat-Indiák francia felfedezője javasolta a nemzetség elkülönítését. A nemzetség nevét a svéd Olaf Bromel, korának ismert botanikusa után kapta. Cikk ajánlat:

A guzmán broméliák  azonban nem ide, hanem a guzmán-broméliafélék (Guzmania) rendjébe tartoznak. A nemzetséget Hipólito Ruiz (1754-1815) és José Pavón (1754-1844) 1802-ben, a “Flora Peruviana et Chilensis” című könyvükben nevezték meg először. Nevét a spanyol természettudós Anastasio Guzmán (?-1807) tiszteletére kapta.

Az ide tartozó növények többsége fényes, sötétzöld levelű, és mutatós virágzata miatt közkedvelt szobanövény. Eredeti élőhelyükön zömmel fán lakó epifita növények. A trópusokon őshonosak, a nedves, páradús, árnyékos helyeket kedvelik, a tengerszint feletti magasságok minden szintjén található fajuk. Nyugat-Indiában, Közép- és Dél-Amerikában terjedtek el.

Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez, virágoztatáshoz!

Nálunk szobanövényként télen virágzik. Tartós virága, a broméliákra gyakran jellemző tüskék hiánya miatt közkedvelt. A növény középpontjában fejlődő virág színes murvalevelei hónapokon keresztül leggyakrabban a vörös szín valamelyik árnyalatában pompáznak. Sötétzöld, ragyogó színű, ép szélű levelei is dekoratívak, méretük elérheti a 45 cm hosszúságot és a 3 cm szélességet is. Vannak zöld-fehér levélmintázatot viselő növények is.

guzmán broméliák

Bár nagy odafigyelést igényelnek, a gondos bánásmódot meghálálják. Hibridjeik már alkalmazkodtak az otthon környezetéhez.  A növény szobai körülmények között csak elegendő fény, meleg és magas páratartalom mellett virágzik. Viszont sikerrel nevelhető fűthető télikertben, üvegházban.

Sokuk fényigényes, de a közvetlen napot nem kedvelik. Az árnyékos helyeket jól viselik. A túl magas nappali hőmérsékletet kevésbé tolerálják, éjszaka a 16-20 fok a kedvező számukra. 24 °C körül indulnak virágzásnak. A víz minőségére nagyon érzékenyek. A kemény vizet, a sós, alkalikus közeget nem tűrik. Desztillált vagy esővízzel ajánlott öntözni. A vizet a növény közepére öntsük. Tápközegük lehet például savanyú tőzeg és fenyőkéreg 1:1 arányú keveréke. Csak lassan ható műtrágyákat használjunk. Adhatunk a tápközeghez kevés dolomitot is, hogy biztosítsuk a kalcium és magnézium ellátást. Mikroelemet tartalmazó műtrágyákat ne használjunk. A folyékony műtrágyát csak nagyon kis koncentrációban alkalmazzuk. Tartsd cserép vagy kerámia edényben, hiszen “fejnehéz”, és így kevésbé fenyegeti a felborulás veszélye.

A kereskedelemben kapható Guzmánia linguata hibridek virágai akár 6-8 hétig is a legszebb színükben pompáznak. A fellevelek színe a sárgától a narancssárgán át a vörösig változik. A vörös változat szépen illik a hagyományos karácsonyi dekorációkhoz. Sok szerencsés guzman bromélia tulajdonos karácsonykor gyönyörködhet virágaiban. Hosszú virágzásuk után a tövek általában elpusztulnak, de új sarjnövényeket fejlődnek, amelyekből ismét virágzó példányokká cseperednek. Az elvirágzott bormélia megsárgult levéltölcsérét el kell távolítani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

kiskert-díszker előadás sorozat