Amarillisz hajtatása

Ha közeleg a tél, elfogynak körülöttünk a virágok. Szerencsére a szobanövényekben télen is gyönyörködhetünk, gondoljunk csak a karácsonykaktuszra, a mikulásvirágra vagy az amarilliszre. A nyugalmi időszak megszakításától 1,5-2 hónap míg virágzik. Ha már esetleg a telelő helyén bimbót hozott, akkor körülbelül egy hónap kell a virágzásához. Ha februárba elültetjük, akkor nagy valószínűséggel húsvétra virágzik.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

amarillisz

Az amarillisz programozható dísznövény. Csak akkor hoz virágot, ha ősszel abbahagyjuk az öntözést, majd ha a növény visszahúzódott, a földet óvatosan leszedjük a gyökerekről, és száraz, fagymentes helyen pihentetjük legalább 2 hónapig, a következő hajtatásig. Másik lehetőségünk, hogy októberben megvesszük a virághagymát, amely már készen áll arra, hogy helyes gondozást követően megörvendeztessen virágaival.

Az amarillisz nemzetség

Az amarillisz félék (Amaryllidaceae) családjába tartozó mutatós virágú növény, egyik nemzetsége a dél-afrikai eredetű Amaryllis, másik nemzetsége a Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi szavannás vidékeiről származó Hippeastrum. A két növény igencsak hasonlít egymáshoz, és a köznyelv mindkettőt amarillisz néven emlegeti. A görög mitológiában egy pásztorlányka viselte ezt a dallamos csengésű nevet, a görög eredetű név jelentése: fényes. A mára közkedveltté vált nemzetség a Hippeastrum. Feltehetően az Andok vidékén díszlett valaha, hibridjei pedig Hollandiából, Izraelből és Dél-Afrikából indultak hódító útjukra. Először 1828-ban egy lipcsei orvos írta le, aki Chilében találkozott ezzel a pompás virágú növénnyel. Az orvos növénygyűjtő körúton járta a vidéket kutyájával. Amikor meglátta a gyönyörű virágokat, állítólag örömujjongásban tört ki, ami a kutyáját is boldog vonításra ösztökélte. Mintegy 70-75 faj és több, mint 600 hibrid és kertészeti változat ismert.

Az amarillisz hagyma becserepezése

Kiindulásképpen szögezzük le, hogy a hároméves, hajtatott hagymák virágzása a tél végére esik. Induljunk ki az őszből. A szeptemberben kezdődő nyugalmi periódus mintegy két hónapig tart, ezután jelzi a növény, hogy élni szeretne. Ekkor kerüljön ismét cserépbe a hagyma.

Nyári, őszi virágzású hagymások felszedése

amarilliszhagyma cserépben

Ha újonnan vásárolunk, csak kemény, nagy méretű, jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk hajtatásra. A gyökereket gyengéden egyengessük el, válasszuk szét. Ha nem ültetjük el azonnal, tároljuk jól szellőző, sötét helyen 9°C-os helyen, hogy megelőzzük a gombásodást. Az ültetés előtt néhány órával áztassuk a hagymát kézmeleg vízbe. A hagyma méretéhez viszonyítva kétszeres méretű cserepet válasszunk az ültetéshez. Töltsük fel a cserepet harmadáig virágfölddel (B típusú) úgy, hogy a hagyma kétharmada a talajszint alatt maradjon. A hagyma ne érjen az edényhez. Nyomkodjuk le a talajt a hagyma körül, öntözzük be, ügyelve, hogy a talaj ne iszapolódjon el. A földet csak egyszer öntözzük meg, és a cserepet tegyük meleg, sötét helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul. A hagyma csúcsán megjelennek a fűzöld levelek. lyenkor a jó talajon kívül melegre (22-25 °C) van szüksége.  Néhány hét elteltével megjelenik a virágszár. Ekkor sokat segít, ha a növény takarjuk. Legegyszerűbb lehetőség a papírcsákó hajtogatása, amelyet addig hagyunk a növényen, míg a szár magassága kb. a 4cm magasságot eléri.  Akkor kitakarjuk. Ekkorra leginkább fényre van szüksége van, ezért a legjobb, ha napos ablak elé kerül. Amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, különben a bimbó ülve marad, és virág helyett többnyire levelek fejlődnek. A bimbó 3-4 centiméteres állapotában már könnyen felismerhető. A kb. nyolc hét múlva beindult virágzás ideje alatt ismét bőségesen öntözhetjük, tápoldatozhatjuk. A virágoztatás ősztől kora tavaszig bármikor elvégezhető. A virágzást késleltethetjük, ha esténként a növényt hűvös, de fagymentes helyre visszük.

Elérheted, hogy az amarillisz csudás virágaival köszöntheted az ünnepeket. Elég annyit tenni, hogy húsvét vagy karácsony illetve szilveszter ünnepétől visszaszámolsz nyolc hetet, és azon a napon nekiugrassz a hajtatásnak.

fehérvirágú amarillisz

Hippeastrum Sonatini – minin amarillisz. Egy hagymán több virágszárat is hoz. Kertbe is kiültethető, téli védelem mellett.

Kiváló vágott virág!

Az amarillisz gondozása virágzás után

Az elnyílást követően mérsékeltebben folytassuk a tápoldatozást, öntözést. A májusi fagyokat követően, kiültethetjük a szabadba, vagy kivihetjük az erkélyre akár egész nyárra. Félárnyékos helyre, tápdús és legfeljebb közepesen kötött kerti földbe kerüljön, de cserepesen is a földbe süllyeszthető. A kiszáradást meggátló öntözést és a tápoldatozást kb. július közepéig folytassuk. Ekkor augusztus végéig akár tűző napra is tehetjük egyidejűleg fokozatosan csökkentve az öntözést. Szeptember elejétől már csupán annyi vizet kapjon, hogy a levelek le ne égjenek, inkább fokozatosan lesárguljanak. Földje végül teljesen szárazzá váljon. A teljes visszahúzódás után, a hagyma ki is emelhető a földből. A teljes nyugalmi periódus ismét kezdetét veszi, és két hónapig tart. A nyugalomban tartást követően ismét becserepezhetjük a hagymát.

Jó tanácsok:

  • Csak nehéz, kemény hagymákat vásároljunk. Minél nagyobb a hagyma annál több virágra számíthatunk.
  • Ha minden két hétben ültetünk hagymákat, egész télen és tavasszal gyönyörködhetünk a virágokban.
  • Bizonyosodjunk meg, hogy a felesleges víz elfolyik.
  • Lehetőleg évente tápanyagban dús, új földbe ültessük át.

amarilliszek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil