Amarillisz hajtatása

Ha közeleg a tél, elfogynak körülöttünk a virágok. Szerencsére a szobanövényekben télen is gyönyörködhetünk, gondoljunk csak a karácsonykaktuszra, a mikulásvirágra vagy az amarilliszre.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat!

amarillisz

Az amarillisz programozható dísznövény. Csak akkor hoz virágot, ha ősszel abbahagyjuk az öntözést, majd ha a növény visszahúzódott, a földet óvatosan leszedjük a gyökerekről, és száraz, fagymentes helyen pihentetjük legalább 2 hónapig, a következő hajtatásig. Másik lehetőségünk, hogy októberben megvesszük a virághagymát, amely már készen áll arra, hogy helyes gondozást követően megörvendeztessen virágaival.

Az amarillisz nemzetség

Az amarillisz félék (Amaryllidaceae) családjába tartozó mutatós virágú növény, egyik nemzetsége a dél-afrikai eredetű Amaryllis, másik nemzetsége a Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi szavannás vidékeiről származó Hippeastrum. A két növény igencsak hasonlít egymáshoz, és a köznyelv mindkettőt amarillisz néven emlegeti. A görög mitológiában egy pásztorlányka viselte ezt a dallamos csengésű nevet, a görög eredetű név jelentése: fényes. A mára közkedveltté vált nemzetség a Hippeastrum. Feltehetően az Andok vidékén díszlett valaha, hibridjei pedig Hollandiából, Izraelből és Dél-Afrikából indultak hódító útjukra. Először 1828-ban egy lipcsei orvos írta le, aki Chilében találkozott ezzel a pompás virágú növénnyel. Az orvos növénygyűjtő körúton járta a vidéket kutyájával. Amikor meglátta a gyönyörű virágokat, állítólag örömujjongásban tört ki, ami a kutyáját is boldog vonításra ösztökélte. Mintegy 70-75 faj és több, mint 600 hibrid és kertészeti változat ismert.

Az amarillisz hagyma becserepezése

Kiindulásképpen szögezzük le, hogy a hároméves, hajtatott hagymák virágzása a tél végére esik. Induljunk ki az őszből. A szeptemberben kezdődő nyugalmi periódus mintegy két hónapig tart, ezután jelzi a növény, hogy élni szeretne. Ekkor kerüljön ismét cserépbe a hagyma.

Nyári, őszi virágzású hagymások felszedése

amarilliszhagyma cserépben

Ha újonnan vásárolunk, csak kemény, nagy méretű, jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk hajtatásra. A gyökereket gyengéden egyengessük el, válasszuk szét. Ha nem ültetjük el azonnal, tároljuk jól szellőző, sötét helyen 9°C-os helyen, hogy megelőzzük a gombásodást. Az ültetés előtt néhány órával áztassuk a hagymát kézmeleg vízbe. A hagyma méretéhez viszonyítva kétszeres méretű cserepet válasszunk az ültetéshez. Töltsük fel a cserepet harmadáig virágfölddel (B típusú) úgy, hogy a hagyma kétharmada a talajszint alatt maradjon. A hagyma ne érjen az edényhez. Nyomkodjuk le a talajt a hagyma körül, öntözzük be, ügyelve, hogy a talaj ne iszapolódjon el. A földet csak egyszer öntözzük meg, és a cserepet tegyük meleg, sötét helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul. A hagyma csúcsán megjelennek a fűzöld levelek. lyenkor a jó talajon kívül melegre (22-25 °C) van szüksége.  Néhány hét elteltével megjelenik a virágszár. Ekkor sokat segít, ha a növény takarjuk. Legegyszerűbb lehetőség a papírcsákó hajtogatása, amelyet addig hagyunk a növényen, míg a szár magassága kb. a 4cm magasságot eléri.  Akkor kitakarjuk. Ekkorra leginkább fényre van szüksége van, ezért a legjobb, ha napos ablak elé kerül. Amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, különben a bimbó ülve marad, és virág helyett többnyire levelek fejlődnek. A bimbó 3-4 centiméteres állapotában már könnyen felismerhető. A kb. nyolc hét múlva beindult virágzás ideje alatt ismét bőségesen öntözhetjük, tápoldatozhatjuk. A virágoztatás ősztől kora tavaszig bármikor elvégezhető. A virágzást késleltethetjük, ha esténként a növényt hűvös, de fagymentes helyre visszük.

Elérheted, hogy akár karácsonyra, akár húsvétra az amarillisz csudás virágaival köszöntheted az ünnepet. Elég annyit tenni, hogy húsvét vagy karácsony ünnepétől visszaszámolsz nyolc hetet, és azon a napon nekiugrassz a hajtatásnak.

fehérvirágú amarillisz

Hippeastrum Sonatini – minin amarillisz. Egy hagymán több virágszárat is hoz. Kertbe is kiültethető, téli védelem mellett.

Kiváló vágott virág!

Az amarillisz gondozása virágzás után

Az elnyílást követően mérsékeltebben folytassuk a tápoldatozást, öntözést. A májusi fagyokat követően, kiültethetjük a szabadba, vagy kivihetjük az erkélyre akár egész nyárra. Félárnyékos helyre, tápdús és legfeljebb közepesen kötött kerti földbe kerüljön, de cserepesen is a földbe süllyeszthető. A kiszáradást meggátló öntözést és a tápoldatozást kb. július közepéig folytassuk. Ekkor augusztus végéig akár tűző napra is tehetjük egyidejűleg fokozatosan csökkentve az öntözést. Szeptember elejétől már csupán annyi vizet kapjon, hogy a levelek le ne égjenek, inkább fokozatosan lesárguljanak. Földje végül teljesen szárazzá váljon. A teljes visszahúzódás után, a hagyma ki is emelhető a földből. A teljes nyugalmi periódus ismét kezdetét veszi, és két hónapig tart. A nyugalomban tartást követően ismét becserepezhetjük a hagymát.

Jó tanácsok:

  • Csak nehéz, kemény hagymákat vásároljunk. Minél nagyobb a hagyma annál több virágra számíthatunk.
  • Ha minden két hétben ültetünk hagymákat, egész télen és tavasszal gyönyörködhetünk a virágokban.
  • Bizonyosodjunk meg, hogy a felesleges víz elfolyik.
  • Lehetőleg évente tápanyagban dús, új földbe ültessük át.

amarilliszek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás