Szobafenyő az élő karácsonyfa

Ez a déli féltekén (Óceánia, Norfolk szigetek, Kelet-Ausztrália) elterjedt trópusi örökzöld (Araucaria heterophylla) a triász korban jelent meg, a dinoszauruszok világában. A nemzetség az araucani indiánok után kapta a nevét, míg a heterophylla többféle levelűségre utal. Természetes környezetében 50-70 méter magasra nő. Szobanövényként sokszor a másfél méteres magasságot is alig éri el. Koronája piramis alakú, ágövei szimmetrikusan állnak.

 

Araucaria

Az araukária félék (Araucariaceae) családjába 3 nemzetség tartozik:  dammarafenyő (Agathis); délfenyő  (Araucaria); sárkányfenyő (Wollemia). A Pro Natura díjas Isépy István, a Budapesti Füvészkert nyugalmazott igazgatója, így ír az araukáriákról: A dinoszauruszok kihalásával egyidejűleg az északi féltekéről az araukáriafélék is eltűntek. Csak a déli, eleinte még egybefüggő “szuperkontinensen”, a Dél-Amerikát az Antarktiszon keresztül Ausztráliával összekötő Gondwanán maradtak meg. Ezért nevezik az araukáriákat magyarul délfenyőféléknek.

Az A. excelsa az Ausztráliához tartozó Norfolk-szigetek  zászlóján is szerepel. Nálunk elterjedt dísznövény. A nemzetség többi fajához hasonlóan kétlaki. Tűlevelei világoszöldek. Spirálisan elhelyezkedő fiatal levelei a lucfenyőéhez hasonlatosak, míg az idősebb levelek pikkely jellegűek. Szobanövényként nem virágzik, így tobozai sincsenek.

Szobafenyő gondozás

Talajigény

“A” típusú Virágföldekben (pH savanyú) fejlődik a legszebben, de jól tűri a meszes talajt is. Virágföldjének alapanyagai a Shagnum moha tőzeg, síkláp tőzeg, amit 1:1 arányban perlittel vagy vermikulittal keverünk. Legjobb, ha speciális földkeveréket vásárolunk. A téli pihenő kivételével kéthetente tápozhatjuk. 3-4 évenként, tavasszal ajánlatos átültetni.

Fényigény

Világos helyen érzi jól magát, de óvjuk a közvetlen napsütéstől. Legmegfelelőbb a keleti vagy nyugati kitettség. Alakja akkor marad szimmetrikus, ha sok fényt kap, és hetenként forgatjuk.

Kertlap Kertészeti Webáruházunkból ajánlunk LED izzókat teleltetéshez.

Hőigény

Átlagos meleget kedvel. Nappal optimális számára a 30, éjszaka a 23 ºC. Télen tartsuk hűvös helyen, min. 10 °C-on.

szobafenyő cserépben

Vízigény

Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, de az öntözések közt hagyjuk talaját kiszáradni, majd telítsük vízzel, és a felesleget öntsük el. Télen ritkábban öntözzünk. Páratartalom: Legjobb, ha minimum 50% relatív páratartalmat tudunk biztosítani számára. Permetezzük a leveleket, ha fűtött szobában tartjuk. Időnként levegőztessük.

Betegségek, kártevők

A kiszáradás és a túlöntözés megviseli. Kártevők ritkán támadják meg. Sajnos neve ellenére szobában elég nehezen nevelhető. A legnagyobb gondot a tűlevelek hullása és az alsó levelek elvesztése okozza. Ez részben természetes folyamat. Másrészt azonban a túlzott napsütéstől, a száraz levegőtől vagy a föld kiszáradása miatt történik. Az elbarnult hajtáscsúcsokat, és szárakat csípjük le. Ezeken a helyeken új hajtás már nem képződik. Nem szereti, ha hozzáérnek, ezért gyerekek, házikedvencek közelében ne tartsuk.

Szaporítás

Ha növényünk valamely oknál fogva nem fest jól, vágjuk le a hajtáscsúcsot, és gyökereztessük talaj-és trágyamentes közegben, például tőzegmoha – homok keverékében. Az oldalhajtások nem képesek felfelé növekedni. Ezért azokat ne dugványozzuk.

szobafenyő karácsonyfa

Szobafenyő karácsonyfa

Karácsonykor díszíthető, mint alternatív karácsonyfa. Angliában sok helyen karácsonykor bedíszítve árulják a piacokon. Csak arra vigyázzunk, hogy ne hagyjuk rajta a díszeket hetekig. Ha mi is ilyesmire adjuk a fejünket, és karácsonykor égőkkel is díszítenénk, gondoskodjunk megfelelő páratartalomról. Egyébként is jó, ha karácsonyfaként naponta permetezzük.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil