Fagyálló dézsás örökzöldek téli védelme

Egyes fagyálló dézsás növények télen is kültéren tarthatók. Azonban dézsában több odafigyelésre van szükségük, mint a kert lágy ölén. Igaz ez a téli hónapokra is. Néhány fagyálló és kevésbé fagyálló örökzöld ajánlásával.

Egész télen díszei lehetnek kertünknek a dézsás örökzöldek. Déli fekvésben, házfal közelében, nyitott verandán, teraszon sok törpe, vagy jól metszhető dézsás örökzöld teleltethető. Például több törpe fenyő (Pinus mugo) fajta, chilei fenyő (Araucaria araucana), cukorsüveg fenyők (Picea glauca), törpe erdeifenyők (Pinus sylvestris), törpe gömb feketefenyők (Pinus nigra),törpe gömb luc (Picea abie), törpe páncélfenyő (Pinus leucodermis), törpe selyemfenyő  (Pinus strobus), terülő borókák (Juniperus horizontalis), tuják (Thuja occidentalis), korall berkenyék (Photinia), yucca fajok, cipruska (Santolina), levendula (Lavandula), babérmeggy (Prunus), fagyal (Ligustrum) vagy kecskerágó (Euonymus japonicus), lylandi ciprusok (Cupressocyparis leylandii), tiszafák (Taxus baccata).

Ahhoz, hogy a konténernövények túléljék a telet a megfelelő növényválasztáson túl itöbb szempontot is figyelembe kell venni.

  • A drénnyílással ellátott konténer anyaga lehet üveggyapot, kemény, fagyálló műanyag, vagy kő., de semmi esetre sem terrakotta cserép, ami szétfagyhat.
  • Csak jó szerkezetű, morzsalékos virágföldet használj, aminek jó a vízvezetése. Ne használj olyan virágföldet, amivel sajnos manapság igen gyakran találkozni, nevezetesen, hogy a talaj nem veszi fel a vizet.
  • Már ősszel állj le a tápoldatozással, legalább 6-8 héttel az első fagyok beköszönte előtt. Így nem fejlődnek új hajtások, amik télen visszafagynak.
  • Ne feledkezz meg róla, hogy az örökzöldeket fagymentes napokon öntözni kell, hiszen télen is élnek, lélegzenek és fotoszintetizálnak.
  • Úgy helyezd el a konténert, hogy a téli jeges szelek ne érjék a növényt.
  • 2-3 évente mindenképp keríts sort az átültetésre.

Hiába fagyállóak az örökzöldek, ha dézsában vannak, kemény teleken a földjük teljesen átfagyhat, és a növény minden előkészület ellenére sajnos kipusztul. Ezért a kint hagyott dézsás növényeket védeni kell!

cserepe örökzöldek téli védelme

Dézsában a -5ºC alatti fagyokat már megsínyli a puszpáng, a magyal. A védekezésnek több egyszerű módja van. Ha a dézsát deszkalapra, esetleg hungarocellre, szélvédett helyre teszed, máris távolabb kerültek növényeid a „talaj menti fagy” alattomos támadásától. Persze maga a csupasz edény még mindig ki van téve a hidegnek. A cserép a cserépbe módszerrel, vagy körbetekerve az edényt hőszigetelő anyagokkal, például jutával vagy lenvászonnal, fóliával máris hathatós védelmet biztosítasz.

Tehát a tartóedénynek készíts kabátot. A juta, filc, vászonkabáton kívül dekoratív még a vesszőből font kosár, vagy a fenyőágakból készített palást, amit szintén szalmával, avarral bélelhetsz.

A kabátkát körbekötéssel rögzítsük. A hőszigetelő hatást tovább fokozhatjuk, ha az edény fala és ruhája közé száraz leveleket, avart, esetleg szalmát tömködünk. Azonban ha a dézsakabát beázik, máris romlanak az esélyek. Ezért jobb a dézsát fedett helyen tartani. Ha erre nincs lehetőségünk, a dézsát vegyük körbe fóliával is. De ne a télikabátra húzzuk az esőkabátot, hanem fordítva. Így dézsás növényünk dekoratív marad a jutakabátban is.

A Kertlap webáruház által forgalmazott PP növénynevelő zsákok, ha a szezon után kiürítetted őket, máris újra hasznosíthatók dézsás növények kabátjaként. Az üres zsákot állítsd hungarocellre, deszkára, vagy más hőszigetelőre, így alulról is véded a hidegtől. Ezt segíti a zsák feneke is. Előnyei, hogy a növényt állítsd bele a zsákba, a zsák és az edény fala közötti részt tömd ki száraz avarral. Miután ez megtartja a formáját, nem kell körbe tekerni; a szél és az eső nem tudja lebontani;

Egy Másik megoldás, hogy a növényt edénnyel együtt a pereméig földbe süllyeszted.

Ne felejtsd el a növények tövét is avarral felkupacolni, vagy borítsd le a talajt egyéb mulccsal.

Ahogy már szó volt róla, akármilyen hideg is van, a növények talaja nem lehet csontszáraz. Mihelyt a déli napsugarak enyhülést hoznak, öntözz. Azonban ilyenkor arra is számítani kell, hogy a nedves talaj később megfagy. Ekkor nem tudsz mást tenni, minthogy a növények koronáját is bebugyolálod valamilyen fényáteresztő megoldást alkalmazva (“pukkantós” buborékfólia).

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa