Ha megcsúnyulnak télen az örökzöldek

Legjobb a megelőző védekezés, ami a megfelelő fajtaválasztással kezdődik, a megfelelő helyre történő ültetéssel folytatódik, és a megfelelő őszi-téli gondozással fejeződik be.

Az örökzöld levelek téli barnulásának, fakulásának fő okai

A téli napsütés és a viharos, jeges szelek fokozzák a levélen keresztüli párologtatást, amit “csúnya” szóval transzspirációnak nevezünk. A levélszövetek a vízvesztés következtében zsugorodnak, barnulnak.

Az örökzöldek kevésbé örülnek a ragyogó téli napoknak, mint mi, mert a leveleket érő közvetlen napsugárzás a szöveteket felmelegíti, ezzel aktivizálja őket. Napnyugtakor, vagy felhős időben a derü és a ború, amely egyben árnyékot is jelent, váltakozása, az ezzel járó hőingadozás, illetve napnyugtakor a hirtelen hőmérsékletesés károsítja az aktivizálódott szöveteket, sőt akár el is pusztíthatja őket, ami a levelek elbarnulásában nyilvánul meg.

Egy másik jelenség ilyenkor, ragyogó, hideg, téli napokon, a levelek klorofill molekulájának fotooxidációja, amelynek következtében a klorofill molekulák tönkre mennek. Ez az oka a levélfakulásnak.

A korai, hirtelen jött hideg pedig azért károsítja a levélszöveteket, mert a növények még nem tudtak kellően akklimatizálódni a téli viszonyokhoz, míg a tavasszal jött hirtelen lehűlés alkalmával a friss hajtások sérülnek.

napégés fenyőn

Napégés fenyőn

A levélkárosodások jobbára a növény déli, délkeleti és a jellemző szélirányba eső oldalán jelennek meg. Téli levélbarnulásokra a leginkább a tiszafa, a tuják, a hemlokfenyő hajlamos.

Így próbáld megakadályozni az örökzöldek levelein mutatkozó téli károsodását

Telepíts téltűrő, ellenálló fajokat, fajtákat.

Találj megfelelően védett helyet számukra. Különösen az érzékeny fajok ne kerüljenek az épület déli, dél-nyugati oldalára, ahol leginkább ki vannak téve a szél és a napsütés káros hatásának.

Nap és szél ellen paravánnal is védekezhetsz. De körbeveheted a növényt zsákkal vagy kartonpapírral is, az a lényeg, hogy felül nyitott maradjon, ne zárd el a növénytől a fényt és a levegőt teljesen.

magyal téli védelme

Magyal téli védelme.

Miután az örökzöldek levelei télen is élnek, lélegeznek, fotoszintetizálnak, vizet is igényelnek, tehát bármilyen furán hangzik is, öntözni kell őket, méghozzá októbertől folyamatosan, és minden alkalommal, amikor nem fagyott a talaj. Miután az örökzöldek levelei télen is élnek, lélegeznek, fotoszintetizálnak, vizet is igényelnek, tehát bármilyen furán hangzik is, öntözni kell őket, méghozzá októbertől folyamatosan, és minden alkalommal, amikor nem fagyott a talaj. Ajánljuk figyelmedbe a 75 literes faöntöző zsákot, amely a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható. Könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldás fákhoz. Segítségével erőteljes, egészséges facsemetéket és fákat nevelhetsz.

Bio növénytápok

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!