Ha megcsúnyulnak télen az örökzöldek

Miért csúnyulnak meg télen az örökzöldek? És hogyan védekezhetsz ellene? Legjobb a megelőző védekezés, ami a megfelelő fajtaválasztással kezdődik, a megfelelő helyre történő ültetéssel folytatódik, és a megfelelő őszi-téli gondozással fejeződik be.

Az örökzöld levelek téli barnulásának, fakulásának fő okai

A téli napsütés és a viharos, jeges szelek fokozzák a levélen keresztüli párologtatást, amit “csúnya” szóval transzspirációnak nevezünk. A levélszövetek a vízvesztés következtében zsugorodnak, barnulnak.

Az örökzöldek kevésbé örülnek a ragyogó téli napoknak, mint mi, mert a leveleket érő közvetlen napsugárzás a szöveteket felmelegíti, ezzel aktivizálja őket. Napnyugtakor, vagy felhős időben a derü és a ború, amely egyben árnyékot is jelent, váltakozása, az ezzel járó hőingadozás, illetve napnyugtakor a hirtelen hőmérsékletesés károsítja az aktivizálódott szöveteket, sőt akár el is pusztíthatja őket, ami a levelek elbarnulásában nyilvánul meg.

Egy másik jelenség ilyenkor, ragyogó, hideg, téli napokon, a levelek klorofill molekulájának fotooxidációja, amelynek következtében a klorofill molekulák tönkre mennek. Ez az oka a levélfakulásnak.

A korai, hirtelen jött hideg pedig azért károsítja a levélszöveteket, mert a növények még nem tudtak kellően akklimatizálódni a téli viszonyokhoz, míg a tavasszal jött hirtelen lehűlés alkalmával a friss hajtások sérülnek.

napégés fenyőn

Napégés fenyőn

A levélkárosodások jobbára a növény déli, délkeleti és a jellemző szélirányba eső oldalán jelennek meg. Téli levélbarnulásokra a leginkább a tiszafa, a tuják, a hemlokfenyő hajlamos.

Így próbáld megakadályozni az örökzöldek levelein mutatkozó téli károsodását

Telepíts téltűrő, ellenálló fajokat, fajtákat.

Találj megfelelően védett helyet számukra. Különösen az érzékeny fajok ne kerüljenek az épület déli, dél-nyugati oldalára, ahol leginkább ki vannak téve a szél és a napsütés káros hatásának.

Nap és szél ellen paravánnal is védekezhetsz. De körbeveheted a növényt zsákkal vagy kartonpapírral is, az a lényeg, hogy felül nyitott maradjon, ne zárd el a növénytől a fényt és a levegőt teljesen.

magyal téli védelme

Magyal téli védelme.

Miután az örökzöldek levelei télen is élnek, lélegeznek, fotoszintetizálnak, vizet is igényelnek, tehát bármilyen furán hangzik is, öntözni kell őket, méghozzá októbertől folyamatosan, és minden alkalommal, amikor nem fagyott a talaj, és persze száraz az idő. Az öntözés mértéke mindig a talaj aktuális nedvességtartalmától, és az időjárástól függ!

Dézsás örökzöldek téli védelme

Egész télen díszei lehetnek kertednek a dézsás örökzöldek. A bukszus, a babérmeggy, a tiszafa, a boróka vidámmá tehetik nyitott verandánkat, teraszunkat. Azonban a növények csak akkor maradnak télen is mutatósak, egészségesen, ha megfelelő fagyvédelemben részesülnek.

A tartóedényekre adj kabátot! Állítsd a növény edényét az általunk forgalmazott  PP növénynevelő zsákba. A zsákon kívül dekoratív még a vesszőből font kosár, vagy a fenyőágakból készített palást, amit avarral, szalmával kell kibélelni.

Az avarral vagy szalmával kitömött jutazsák kabátkát rafiával vagy spagócával rögzítheted. Azonban ha a juta dézsakabát beázik, máris romlanak a fagyvédelem esélyei. Ezért jobb a dézsát fedett helyen, teraszon, verandán tartani. Ha erre nincs lehetőséged, a dézsát vedd körbe buborékos fóliával is. De ne a télikabátra húzzuk az esőkabátot, hanem fordítva. Így a dézsás növény dekoratív marad a fóliát elrejtő jutakabátban.

Felmerül a kérdés, hogy mi legyen a talajfelszínnel. A talaj felszínét beboríthatod jól szigetelő a nálunk megvásárolható kókusz mulcskoronggal, amely átengedi a vizet, fagymentes időben csökkenti a párolgást, és szigetel a mínuszok ellen.

konténeres növényektéli védelme

Tuják növényvédelme

A tujákat sokféle gombabetegség fenyegeti, különösen amiatt, hogy manapság enyhék a teleink, és a gombák szaporítóképleteit nem gyéríti a hideg időjárás.A gombabetegségek szintén levélszáradáshoz vezetnek.  Ezért ne feledkezz meg az őszi és a kora tavaszi lemosópermetezésről sem.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa