A bejgli készítése egy olyan hagyomány, amely generációról generációra öröklődik. A sütemény nemcsak ízletes karácsonyi finomság, hanem egyúttal a családi összejövetel és a szeretet ünnepi jelképe is a magyar kultúrában. A bejgli elkészítésekor a családok és barátok közösen vesznek részt az előkészületekben, ezáltal mélyítve a karácsonyi ünnepek meghittségét.
Egyesek szerint a beigli elődje valószínűleg a sziléziai töltött challah volt, ez amolyan lengyel édeskenyér féle, amelyet már a 16. században ismertek. Mások szerint a híres pozsonyi patkó egyik variációjaként kelt éltre. Az első őrölt dióval és mákkal töltött pozsonyi patkókat 1559-ben sütötték, és külföldön is nagy népszerűségnek örvendtek.
Nálunk a bejgli története a 19. század második feléig vezethető vissza, amikor a kelt tésztás sütemények egyre népszerűbbek lettek Magyarországon. Azóta a bejgli szorosan kapcsolódik a karácsonyi hagyományokhoz. Neve a német beugen (=hajlítás) szóból származik.
A kétféle töltelék tökéletesen illeszkedik a karácsony szimbolikájába, mert a mák a gazdagságot és a termékenységet jelképezi, míg a dió véd a varázslat ellen, egészségteremtő erővel bír, a bölcsességet szimbolizálja.
Sajnos a bejgli repedezés ellen nincs nincs bombabiztos trükk. Aki szereti a bejglit, leginkább az ízéért szereti. Bár a töltelékkel agyon tömött bejgli, a vékonyra nyújtott tészta szinte biztosan megrepeszti a süteményt sütés közben, ám ez mit sem ront élvezeti értékén.
Hozzávalók két rúdhoz:
4 db bejgli receptje: 50 dkg. Finom liszt, 25 dkg. margarin, 4 evőkanál porcukor, 1,5 dkg. Tejben futtatott élesztő, 2 evőkanál rum, 3 tojás sárgája, csipetnyi sót, kevés tejföl, majd 4 cipóra osztjuk és 1-2 órát pihentetjük.
Morzsold el a lisztet a vajjal és a cukorral egy nagyobb edényben, majd az élesztőt futtasd fel a langyos tejben, és dolgozd össze a tésztát. Verd fel a tojást egy csipet sóval, majd ezt is keverd hozzá. Gyúrj belőle sima tésztát, és lefedve pihentesd meleg helyen legalább egy órán keresztül.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, közben a tésztát oszd két egyforma részre, nyújtsd mindkét darabot fél centi vékony, 30×35 centis téglalappá. Kend meg az általad választott töltelékkel úgy, hogy a széleken 1-1 centis “keret” maradjon üresen. Óvatosan tekerd fel a tésztát, kend meg tojássárgájával, majd a bejglit süsd sütőpapírral bélelt sütőben körülbelül fél óráig, amíg aranybarna nem lesz. Vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. Szeletelve, porcukorral megszórva tálald.
A diótöltelék receptje
Hozzávalók két rúdhoz:
– 200 g cukor
– 2 dl tej
– 400 g darált dió
– 2 citrom
– 2 késhegynyi őrölt fahéj
– 40 g mazsola
Főzd szirupsűrűségűvé a tejben a cukrot, majd öntsd a tejszirupot a darált dióra, és keverd össze óvatosan egy nagyobb tálban. Reszeld le a citromok héját, és szórd a dióra, akárcsak az őrölt fahéjat és a mazsolát. Dolgozd össze a diótölteléket, hagyd kihűlni, végül kend a tésztára.
A máktöltelék receptje
Hozzávalók 2 rúdhoz:
– 160 g cukor
– 2 dl tej
– 240 g darált mák
– 2 citrom
– 60 g vaj
– 2 késhegynyi őrölt fahéj
– 40 g mazsola
Főzd össze a cukrot a tejjel szirupszerűvé, majd öntsd a darált mákra és a reszelt citromhéjra. A vajat, az őrölt fahéjat és a mazsolát is keverd a máktöltelékhez, néhány perc kavargatás után tedd félre a mákos krémet, hogy kihüljön. Ha már teljesen hideg, kenheted is a kinyújtott bejglitésztára.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás