Magyal

A kúp alakú cserje, esetenként fa a madarak barátja, a betolakodók ellensége. Télen is díszlő, gyógyhatású, kellő óvatosság híján mérgező bogyóival, fényes bőrnemű leveleivel télen-nyáron egyéni szépséget kölcsönöz környezetének. Sövénynek kiváló.

terméses magyal

Közönséges magyal

A magyal (Ilex) nemzetségbe mintegy 400 faj tartozik.

A legközismertebb a magyalfélék családjába (Aquifoliaceae) tartozó közönséges magyal (Ilex aquifolium) lassú növekedésű kúp alakú cserjefa. Észak Amerikában, Dél Európában és Ázsiában is elterjedt. Bőrnemű, szúrós lombja, pirosló, a növényen maradó termése miatt kedvelt dísznövény. Kétlaki, vagyis a hím és nőivarú virágok külön egyeden, május-júniusban fejlődnek. Virágaik jelentéktelenek, de vörös vagy sárga termésük feltűnő. Bő termés csak akkor várható, ha a hím és nőegyedek egy időben virágzanak. Idős fája értékes faipari alapanyag.

Magyal termése

Theobromin, koffein és glükozid tartalmú termésének és más növényi részének fogyasztása veszélyes. A bogyók fogyasztása hányást, hasmenést, kiszáradást okozhat. Megfelelő koncentrációban Európában hosszú ideig lázas betegségek, kólika, reuma, himlő és köszvény gyógyítására használták. Az észak-amerikai indiánok a hánytató magyal (Ilex vomitonia) levét hallucinogén italként fogyasztották. Ez nagyobb dózisban depressziót válthat ki.

Magyal legendárium

Már az ókori Róma napistenhez kapcsolódó vallásában is szimbolikus szerepet töltött be, amely továbbélt a kelta és más pogány vallásokban. A pogány néphit szerint a magyal az erdőlakó tündéreknek nyújt menedéket a hideg ellen. A kelták azért is becsülték ezt a növényt, mert zöldjével életteli az erdő még akkor is, amikor a lombos fák lehullajtják levelük. Skóciában az ajtó köré helyezve a lakókat védi a gonosz szellemektől. Manapság az angolszász területeken a karácsonyi díszítés fontos kelléke.

Angliában és más nyugati országokban is a magyal a karácsony egyik jelképe, amelyet piros bogyóinak és sötétzöld, fényes, mutatós leveleinek köszönheti, Tövises ágai Krisztus töviskoronáját, a piros bogyók Krisztus vérét szimbolizálják.

Magyal gondozása

A mérsékelt klímát kedveli. Nedves körülmények között a közvetlen napfényt is jól viseli. De félárnyékos helyen is jól fejlődik. Legkevésbé a szélsőségesen hűvös vagy meleg környezetet tűri. Legmegfelelőbb számára a homokos vályogtalaj. Magról szaporítható. A földbe ültetett mag csak a következő évben csírázik ki. A 30-40 cm-es palánták már kiültethetők. A talaj tápanyagtartalmára érzékeny, bőséges tápanyagellátást igényel. Fejlődése a 4., 5. évtől gyorsul fel.

Az örökzöld magyal télen is kertünk dísze. Nagy termetű, egyes helyeken egész fává cseperedik. Tél végéig fennmaradó csillogó piros bogyóterméseivel hívja fel magára a figyelmet. Miután kétlaki növény termésdíszt csak vegyes állománytól várhatunk. Óvjuk az igazán nagy fagyoktól, szeles kitettségtől. Kerüljön védett helyre. Minél tarkább, színesebb levelű változatot választunk, számolnunk kell vele, hogy a magas díszítőérték fagyérzékenységgel párosul. Metszéssel sikeresen kordában tartható. Sűrűsége, szúróssága miatt tökéletes térhatároló.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!