Magyal

A kúp alakú cserje, esetenként fa a madarak barátja, a betolakodók ellensége. Télen is díszlő, gyógyhatású, kellő óvatosság híján mérgező bogyóival, fényes bőrnemű leveleivel télen-nyáron egyéni szépséget kölcsönöz környezetének. Sövénynek kiváló.

terméses magyal

Közönséges magyal

A magyal (Ilex) nemzetségbe mintegy 400 faj tartozik.

A legközismertebb a magyalfélék családjába (Aquifoliaceae) tartozó közönséges magyal (Ilex aquifolium) lassú növekedésű kúp alakú cserjefa. Észak Amerikában, Dél Európában és Ázsiában is elterjedt. Bőrnemű, szúrós lombja, pirosló, a növényen maradó termése miatt kedvelt dísznövény. Kétlaki, vagyis a hím és nőivarú virágok külön egyeden, május-júniusban fejlődnek. Virágaik jelentéktelenek, de vörös vagy sárga termésük feltűnő. Bő termés csak akkor várható, ha a hím és nőegyedek egy időben virágzanak. Idős fája értékes faipari alapanyag.

Magyal termése

Theobromin, koffein és glükozid tartalmú termésének és más növényi részének fogyasztása veszélyes. A bogyók fogyasztása hányást, hasmenést, kiszáradást okozhat. Megfelelő koncentrációban Európában hosszú ideig lázas betegségek, kólika, reuma, himlő és köszvény gyógyítására használták. Az észak-amerikai indiánok a hánytató magyal (Ilex vomitonia) levét hallucinogén italként fogyasztották. Ez nagyobb dózisban depressziót válthat ki.

Magyal legendárium

Már az ókori Róma napistenhez kapcsolódó vallásában is szimbolikus szerepet töltött be, amely továbbélt a kelta és más pogány vallásokban. A pogány néphit szerint a magyal az erdőlakó tündéreknek nyújt menedéket a hideg ellen. A kelták azért is becsülték ezt a növényt, mert zöldjével életteli az erdő még akkor is, amikor a lombos fák lehullajtják levelük. Skóciában az ajtó köré helyezve a lakókat védi a gonosz szellemektől. Manapság az angolszász területeken a karácsonyi díszítés fontos kelléke.

Angliában és más nyugati országokban is a magyal a karácsony egyik jelképe, amelyet piros bogyóinak és sötétzöld, fényes, mutatós leveleinek köszönheti, Tövises ágai Krisztus töviskoronáját, a piros bogyók Krisztus vérét szimbolizálják.

Magyal gondozása

A magyal erdei növény, ezért üde, tápdús talajt, félárnyékos, védett helyet kedvel. A mérsékelt klímát kedveli. Nedves körülmények között a közvetlen napfényt is jól viseli. De félárnyékos helyen is jól fejlődik. Legkevésbé a szélsőségesen hűvös vagy meleg környezetet tűri. Legmegfelelőbb számára a homokos vályogtalaj. Magról szaporítható. A földbe ültetett mag csak a következő évben csírázik ki. Ültetés előtt örökzöldekhez ajánlott tartós, komplex műtrágya bedolgozása a talajba hasznos lehet. A 30-40 cm-es palánták már kiültethetők. A talaj tápanyagtartalmára érzékeny, bőséges tápanyagellátást igényel. Ajánlat: Organit magnézium lombtrágya. Fontos számára az örökzöldekre jellemző káliumban és magnéziumban gazdag táplálás. Fejlődése a 4., 5. évtől gyorsul fel.

hiánytüneteket mutató magyal

Kiszáradás és káliumhiány tünetei magyalon.

Az örökzöld magyal télen is kertünk dísze. Nagy termetű, egyes helyeken egész fává cseperedik. Tél végéig fennmaradó csillogó piros bogyóterméseivel hívja fel magára a figyelmet. Miután kétlaki növény termésdíszt csak vegyes állománytól várhatunk. Óvjuk az igazán nagy fagyoktól, szeles kitettségtől. Kerüljön védett helyre. Minél tarkább, színesebb levelű változatot választunk, számolnunk kell vele, hogy a magas díszítőérték fagyérzékenységgel párosul. Metszéssel sikeresen kordában tartható. Sűrűsége, szúróssága miatt tökéletes térhatároló.

Párás környezetben fellépő gombafertőzések elkerülésére fontos a megfelelő víz- és tápanyagellátás, a szellős környezet biztosítása.

Dézsás növényként is tartható. Ilyenkor délen védeni kell a konténeres növényt.  Edényben tartott növénynél az öntözésre nagyon oda kell figyelni, mert a kis térfogatú föld könnyen kiszárad, illetve túlöntözhető. Kifolyó nyílás legyen az edény alján. Cikk ajánlat: Fagyálló dézsás örökzöldek téli védelme

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra