A floráriumok beépítése


Ha már tisztában vagyunk vele, hogy mi is az a florárium, és a fejünkbe vettük hogy mindenképpen készítünk akár magunknak, akár azért, hogy megajándékozzuk vele növénykedvelő barátainkat, rokonainkat, szerezzük be a kellékeket, és máris nekiláthatunk az florárium építésének. A belevaló növényekről következő cikkünkben írunk.

florárium szerszámai

Szerszámok

Az alábbi, könnyen beszerezhető szerszámokra van szükségünk:

  • Hosszú (bambusz) bot, végére erősített kb. fél cm hosszú faszöggel,  vagy bot, végére tűzött dugóval, gödröcske készítéshez, ezzel tudunk lyukat mélyeszteni a talajba, illetve ültetés után a talaj “ledöngöléséhez”,  és segítségünkre lehet az átültetéskor is;
  • Olló;
  • Nagy leveses kanál a talaj mozgatásához. Nagyon kis nyílású konténerhez alufóliából hajtogassunk „lapátot”, amit úgy alakítsunk ki, hogy mintegy tölcsérszerűen beönthetjük a talajt az edénybe;
    Villa kavicsok mozgatásához;
  • Egy bot a végére erősített, kör alakban hajlított drót, amivel a növényeket behelyezzük kis nyílású, de alul széles konténerbe;
  • Ecset a por, talaj levelekről való lesepréséhez;
  • Csipesz az elszáradt levelek lecsippentéséhez;
  • Vízpermetező, ami nagyon apró cseppekben hordja fel a vizet.
florárium kiegeszitők

Kiegészítők

Sóder, kö, kavics, egyéb természetes anyagok – faháncs, száraz termések, ágak. Ha el szeretnénk hajlani a kicsit giccses felé, akkor se használjunk műanyagot, de használhatunk kerámia figurákat (gomba, béka stb.). Törekedjünk a színek és formák harmóniájára.

A florárium tervezése

Ha a floráriumot egy oldalról látjuk, alakítsunk ki lejtős talajt. A magasabb, zöldes-kékes árnyalatú növények hátra kerüljenek. Használjunk köveket, homokot és fát a díszítséhez. Létrehozhatunk száraz medret. A hullámzó talajfelszín a hegyeket utánozza. Tervezhetünk sziklapárkányt, kiszögellést. Legjobb, ha előzőleg lerajzoljuk, hogy mit szeretnénk.

Készítsük elő a konténert

Az edényt fertőtlenítsük forró, szappanos vízzel, és alaposan öblítsük ki. Ültetés előtt győződjünk meg róla, hogy az edény belseje száraz. Ha a mosáshoz ablakmosó folyadékot használunk, hogy az üveg szép, csillogó felületű legyen, több napig hagyjuk szabadon, hogy a vegyületek elillanjanak.

Az edény feltöltése

Általában elmondhatjuk, hogy a konténer egyharmadába kerüljön kavicsréteg és ültető közeg. Ezt a már említett tölcsérrel, kanállal, egyébbel terítsük az edény aljába.

Alulra kerül a kavicsréteg és aktív szén. Ezeket egymással el is vegyíthetjük. De még hatásosabb, ha kavicsréteg fölé  terítjük kb. 1.5 cm vastagságban. A kavicsréteg helyett használhatunk cseréptörmeléket, márvány zúzalékot stb. Az aktív szén különösen zárt, vagy szűk nyakú floráriumnál fontos a káros anyagok megkötése szempontjából. Sphagnum moharéteggel boríthatjuk a szénréteget, hogy megakadályozzuk a talaj beszivárgását a drénrétegbe.

florárium feltöltése

A talaj legyen kellően nedves ahhoz, ne poroljon, a behelyezéskor. De nem lehet annyira nedves, hogy feltapadjon az edény falára. Ez a réteg minimum 3 cm vastag lehet.

Növények beültetése a floráriumba

Csak egészséges, nagyon jó állapotban lévő növényeket használjunk, mert a florárium hajlamosítja a növényeket a betegségekre. Ha bizonytalanök vagyunk, helyezzük a növényeket 1-2 hétre műanyag zacskóban napra, és a betegség jelei láthatóvá fognak válni.

A növényeket rendezzük el először a floráriumon kívül. A terárrium méretének megfelelően. Az alacsony, erőteljes textúrájú növények kerüljenek a florárium elejére, mert ezek lesznek a súlypontban. Ne tegyünk együtt tarka levelű vagy különleges alakú növényeket csoportba, mert egymással versengve egyikük sem fog igazán érvényesülni.

florárium beültetése

Vegyük ki a növényeket a cserepükből, és felesleges talajt távolítsuk el a gyökerekről úgy, hogy a gyökerek láthatók legyenek. Vágjunk le minden sárguló vagy száradt levelet, ezzel is megelőzve a betegségek kialakulását. A túl hosszú, összetekeredett gyökereket is vágjuk le.

Az átültetést azonnal végezzük el, nehogy a csupaszon maradt gyökerek kiszáradjanak. A növényeket próbáljuk úgy behelyezni, hogy a leveleik ne érjenek az edény falához, mert ezke a levelek nagy eséllyel elpusztulnak.

A növények behelyezése előtt fúrjunk kis gödröcskét számára. A növényeket beviteléhez használjunk spatulát, vagy bottal dróthurokkal a végén. Magas edények beültetéséhez már gyakorlat szükséges. Persze ezt is el kell kezdeni valamikor. Ilyenkor segít az a praktika, hogy a növény papírcsíkkal körbecsomagoljuk, a behelyezés előtt a védelme érdekében. A már behelyezett növényről távolítsuk el a csomagolóanyagot pl. egy csipesz segítségével. A talajt a dugó végű botocskával lapogassuk le a növény körül.

A florárium díszítése

A mikor már minden a helyére került, jöhetnek a díszítőelemek. Szórhatunk a talajfelszínre kavicsot, behelyezhetünk különböző méretű köveket, egyéb díszítést. Végezetül jöhet a vízpermetezés. Nem baj, ha ez nem jut közvetlenül a talajra a növények körül, majd a levelek odavezetik a vizet. Ha fedett floráriumot készítettünk, ne zárjuk le azonnal, inkább többször párásítsunk egy napon keresztül. Végül hagyjuk a levelekről a vizet elpárologni, és zárjuk le a floráriumot.

florárium bedíszítése

A florárium stabilizásála

Az első néhány héten a floráriumot gyakran ellenőrizni kell, hogy az esetleges problémákat, betegséget gyorsan orvosolni tudjuk. A fonnyadó, sárguló leveleket azonnal távolítsuk el. Ha gyökérrothadásra gyanakszunk, hagyjuk nyitva a floráriumot pár napig. Ha a gombás betegség a növényről a talajra terjedne, távolítsuk el a növény körüli talajrész, és adjunk hozzá friss talajt. Esetleg, végső soron általános gombaölő szert is használhatunk. Általában a florárium néhány hét alatt beáll, és betegségek terjedése is alább hagy. De továbbra is folyamatosan szemmel kell tartani a floráriumot, hogy mielőbb megszabadulunk a száradó, rothadó, sárguló levelektől.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa