Gyömbér a konyhában

A gyömbér sokoldalú fűszer, amely melegséget és plusz ízt adhat az őszi ételekhez. Íme néhány módszer és recept a gyömbér használatára az őszi szezonban.

konyhakész gyömbér

A gyömbér a kurkumával és a majoránnával szoros rokonságban áll. Rizómája gyógyhatású, emésztési zavarok enyhítésére, émelygés, hányinger ellen használják a leggyakrabban. A rizóma ismert fűszer is, erőteljes, kissé csípős, jellegzetesen pikáns aromája miatt a konyhából nem hiányozhat. Megvásárolható nyersen, és őrölve is. Ízesíthetünk vele süteményeket, édességeket, szószokat, valamint likőröket is. További információk: Gyömbér. Itt olvashatsz termesztéséről, egézségre gyakorolt hatásairól.

Most csak annyit jeyzünk meg, hogy

Forró italok jól jönnek a csípős időben

Alkohol mentes változatok

Gyömbéres teát készíts úgy, hogy a friss gyömbérszeleteket forró vízbe áztatod. Adj hozzá mézet és citromot az extra íz és nyugtató hatás érdekében.

A hot toddy italnak hosszú és kissé titokzatos története van, eredete a 18. századi Skóciába nyúlik vissza. Maga a “toddy” név a “taddy” nevű indiai italból származhat, ez egy erjesztett ital volt, amelyet toddy pálmák (Palmira-pálma – Borassus flabellifer) nedvéből készítettek. Egy népszerű elmélet szerint a hot toddy-t egy indiai ital variációjaként hozták létre, amelyet kereskedők és tengerészek hoztak Skóciába. A skótok ezután ízlésükhöz és éghajlatukhoz igazították az italt, és olyan helyi alapanyagokat használtak, mint a whisky.

Gyömbéres Hot Toddy (alkoholmentes)

Hozzávalók:
1 evőkanál méz
1/2 dl friss citromlé
1 szelet friss gyömbér
1 fahéjrúd
1 csésze forró víz
1 zacskó gyógytea (pl. kamilla vagy rooibos)

Egy hőálló pohárban vagy bögrében keverd össze a mézet és a friss citromlevet.
Adj hozzá egy szelet friss gyömbért. Öntsd nyakon forró vízzel, és keverd addig, amíg a méz fel nem oldódik. Helyezd a gyógytea tasakot a bögrébe, és hagyd állni 3-5 percig. Majd vedd ki a teazacskót, a gyömbérszeletet, és adj hozzá egy fahéjrudat az extra íz érdekében. Jól keverd össze, és fogyasztás előtt vedd ki a fahéjat. Opcionálisan díszítheted citromhéjjal vagy fahéjrúddal.

gyömbér ital

Gyömbéres Hot Toddy (alkohollal)

Hozzávalók:
3 dl bourbon vagy whisky
1 evőkanál méz
1/2 dl friss citromlé
1 szelet friss gyömbér
1 fahéjrúd
1 csésze forró víz

Egy hőálló pohárban vagy bögrében keverd össze a bourbont (vagy whiskyt) és a mézet.
Facsarj bele friss citromlevet, és adj hozzá egy szelet friss gyömbért. Öntsd le forró vizzel, és keverd addig, amíg a méz fel nem oldódik. Adj hozzá egy fahéjrudat az íz érdekében.
Hagyd állni pár percig, hogy az ízek összeérjenek. Fogyasztás előtt távolítsd el a gyömbérszeletet és a fahéjrudat. Opcionálisan díszítheted egy csavart citromhéjjal.

Gyömbér fűszerezés tippek sós ételekhez

Adj reszelt vagy darált gyömbért levesekhez és pörköltekhez, a melegítő hatás érdekében. Jól párosítható tökpüré, és egyéb krémlevesekkel (zeller, karfiol stb.), de különlegessé teszi az egyszerű zöldséglevest is.

Használj friss gyömbért sült krumplihoz olyan őszi zöldségekkel, mint a kelbimbó, az édesburgonya és a kelkáposzta. Keverd össze a gyömbért szójaszósszal és fokhagymával, és öntsd a garnírungra.

Készíts salátaöntetet. Keverd össze a reszelt gyömbért olívaolajjal, balzsamecettel, dijoni mustárral és egy csipet mézzel az ízletes öntetért.

Készíts gyömbér alapú pácot sertéshúshoz vagy a csirkéhez. Keverd össze a gyömbért szójaszósszal, fokhagymával és egy kis narancslével, hogy finom pácot kapj.

Készíts gyömbérrel bolondított lekvárokat vagy chutney-kat olyan őszi gyümölcsökből, mint az alma vagy a körte. Ezek remek kiegészítők lehetnek sajtokhoz vagy sült húsokhoz, szendvicsekhez.

gyömbéres chutney

Egyszerű őszi chutney recept gyömbérrel

4 csésze alma, meghámozva és felkockázva
1 csésze körte, meghámozva és felkockázva
1 csésze áfonya (friss vagy fagyasztott)
1 csésze barna cukor
1 csésze vöröshagyma, apróra vágva
1/2 csésze mazsola
1/2 csésze almaecet
1 evőkanál friss gyömbér, reszelve
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál só

Készítsd elő a hozzávalókat: Az almát és a körtét hámozd meg és kockázd fel.. A vöröshagymát vágd apróra. A friss gyömbért reszeld le.
Keverd össze az összetevőket: Egy nagy serpenyőben keverd össze az almát, a körtét, az áfonyát, a barna cukrot, a lilahagymát, a mazsolát, az almaecetet, a reszelt gyömbért, az őrölt fahéjat, az őrölt szegfűszeget és a sót.
Helyezd a serpenyőt közepes lángra. Jól keverd össze és forrald fel a keveréket. Csökkentsed a hőt, és kis lángon hagyja főni a chutney-t körülbelül 30-40 percig, vagy amíg a gyümölcsök megpuhulnak és a keverék besűrűsödik. Időnként keverd meg, hogy ne ragadjon össze.
Kóstold meg a chutney-t, és ízlése szerint állítsd be az édességet vagy a fanyarságot. Ha szükséges, adjunk hozzá még cukrot vagy ecetet.
Ha a chutney besűrűsödött, vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Figyelem! A hűtés során tovább fog sűrűsödni. Tedd a chutney-t sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le.
Hagyd állni a chutney-t legalább egy napig, hogy az ízek összeérjenek.

Gyömbér édességekhez

Adj egy kis darab friss, hámozott gyömbért az őszi turmixokhoz. Jól párosítható olyan összetevőkkel, mint az alma, körte és a fahéj.

Építse be az őrölt gyömbért az őszi sütési receptjeibe. Különösen jól párosítható almával és fahéjjal.
Készíts mézeskalács sütiket vagy gyömbérrel fűszerezett muffinokat, mindegyik finom őszi csemege.

gyömbéres muffin

Egyszerű gyömbéres muffin recept

2 csésze univerzális liszt
1/2 csésze kristálycukor
1/4 csésze barna cukor
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió
1/2 csésze sótlan vaj, megolvasztva és lehűtve
1/2 csésze melasz (beszerezhető pl nagyobb áruházláncokban)
2 nagy tojás
1 csésze tej
1 teáskanál vanília kivonat

Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Vajazd ki a muffinformákat. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kristálycukrot, a barna cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a gyömbért, a fahéjat és a szerecsendiót. Egy külön tálban keverd össze az olvasztott vajat, a melaszt, a tojást, a tejet és a vaníliakivonatot. A nedves hozzávalókat öntsd a száraz hozzávalókhoz, és óvatosan dolgozd össze, amíg össze nem áll. Ügyelj arra, hogy ne keverd túl; néhány csomó rendben van. A masszát kanalazd az előkészített muffinformákba, mindegyiket körülbelül 2/3-ig töltsd meg. Előmelegített sütőben süssed 18-20 percig, vagy amíg a muffin közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem húzható belőle. A muffinokat 5 percig hagyd hűlni a formában, lazítsd fel a széleit késsel, majd villával óvatosan emeld ki őket ,majd tedd rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Gazdagíthatod apróra vágott kristályos gyömbér vagy dió hozzáadásával az extra íz és textúra érdekében.

Ne felejtsd el ízlésedhez igazítani a gyömbér mennyiségét, mert esetleg túl erős és fűszeres ízű lehet. A gyömbérrel különféle ételekben való kísérletezés kellemes és melegítő elemet adhatsz az őszi kulináris alkotásaidhoz.

Bár a gyömbér egészséges kiegészítője lehet az étrendnek, nem gyógyír mindenre, és hatásai személyenként változhatnak. Mint minden étrendi összetevőt, a gyömbért is tanácsos mértékkel fogyasztani a kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként. Ha konkrét egészségügyi aggályaid vagy problémáid vannak, konzultáljon egészségügyi szakemberrel személyre szabott tanácsért.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák