Grincs, aki gúzsba kötötte a karácsonyt

Miért ne díszítenél grinccsel? Vannak, akik rémülten borzonganak a grincs nevének hallatán, pláné a grincsfa láttán. Szögezzük le, a grincsfa nem anti karácsonyfa, nem a pokolba mutató utat mutatja a csúcsa, és nincs negatív kisugárzása, sőt… Ismerd meg az igazi Grincset!

grincsfa készítés

Honnan származik a Grincs?

A Grincs (eredeti cím: How the Grinch Stole Christmas) egy 2000-ben bemutatott amerikai film, amely a Dr. Seuss (írói álnév) azonos című, 1957-ben megjelent gyermekeknek szóló képeskönyve nyomán készült. A Grincs egy kifalván élő, zöld, szőrmók teremtmény, egy manó, aki szégyellte szőrösségét. A kifalvi Martha May iránt érzett viszonzatlannak gondolt szerelme, és egy ezzel összefüggésben őt ért  lelki trauma miatt pszichés gondjai támadtak, és megutálta a karácsonyt. Majd bánatában felköltözött a közeli Kobak-hegyre, ahol remeteként élte tovább az életét. Azonban a faluban egy kislány, Cindy, aki megismerte a Grincs szomorú történetét, elhatározta, hogy mindenképpen megszeretteti a Grinccsel a karácsonyt, ezért meghívta őt a kifalvi karácsonyi mulatságra. A kísérlet azonban, nem elsősorban a Grincs hibájából, csúfos kudarcba fulladt, és a végsőkig elkeseredett Grincs, hogy végleg megszabaduljon a karácsonytól, a kifalvi főtéren felállított karácsonyfát felgyújtotta, és az alá gyűjtött ajándékokat ellopta. A Kik először nagyon elszomorodtak, hogy a Grincs ellopta tőlük a karácsonyt, de hamar rájöttek, hogy a karácsony nem az ajándékokról szól, így azt nem is lehet ellopni, és arra a következtetésre jutottak, hogy mégis megtartják a karácsonyi ünnepséget, ajándékok nélkül is. Meg is kezdték a karácsonyi mulatságot, jól érezték magukat egymás társaságában, és a belőlük áradó szeretet, a karácsony szelleme a kifalvi főtérről elért egészen a hegyekben bujkáló Grincsig, betöltve az ő szívét is.

mini grincs

A lélekben, szívben megújult Grincs kalandos körülmények között visszajuttatta az ajándékokat, a keresésére indult Cindyvel egyetemben a főtéren ünneplők közé. A Grincs megbánást tanúsított múltbéli viselkedése miatt, bocsánatot kért kifalva lakóitól, Martha May pedig biztosította őt szerelméről. A boldog Grincs Kifalva lakóit vendégségbe hívta a barlangjába, és maga szelte fel a karácsonyi pecsenyét.

A Grincs név eredetének felderítése azonban itt még nem érvéget. Ugyanis a franciák grincheux szóval illetik általában az idős, zsörtölődő, negatívan gondolkodó öregembereket. Olyannyira helyett kapott ez az elnevezés a mindennapok szókincsében, hogy amikor 1930-ban Franciaországban bemutatták Disney “Hófehérke és a hét törpe” animációját, az egyik törpét, Grumpy-t, azaz Morgót, a franciák átnevezték Grincheux-nek. Lehet, hogy innen ered a mesebeli Grincs neve is?

grincs-koszorú

A grincsfa, amely önálló életre kelt ebből a mesekönyvből, tulajdonképpen egy megkötözött fenyő – mondják, hiszen csak így férhetett a zsákba az ellopott karácsonyfa. Ez a magyarázat azért sántít, mert, mint tudjuk, a Grincs nem ellopta a karácsonyfát, hanem mérgében felgyújtotta.  Mások szerint, és ez a valószínűbb, inkább a “megtért” Grincs manót szimbolizálja, aki boldogan ünnepli a karácsonyt, fejebúbján a kajla, zöld manósapkával.

Akárhogy is volt, a szőrös, zöld színű Grincs manó az ihletője a karácsonykor oly divatos grincsfának. A grincsfa egyik közkedvelt alapanyaga a zanót illetve mindenféle pikkely- és tűlevelű örökzöld. Leggyakrabban kaspóba, kosárba állított, méretre vágott vizes oázisba közepére szúrják jó sűrűn az örökzöldeket, majd körbe veszik hosszú szárú zanót hajtásokkal.

Az egészet körül drótozzák úgy, hogy az alkotás felfelé vékonyodjon, majd a végét lehajlítják, így jön létre a manósapka. Végül bedíszítik, szinte tetszés szerint, ahogy éppen szárnyal a fantázia. Körbe tekerhetik szalaggal, pompont vagy kis harangot helyezhetnek a végére, jöhetnek a díszek, strasszok, kinek mihez van kedve és lehetősége. A kimaradó csupasz oázisba kerülhetnek a maradék örökzöldek, díszek. Hajrá, láss neki te is!

készülnek a grincsfák

A fotók a Virágkötő Tanfolyamon készültek.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa