Kaktuszok teleltetése

Vajda Pál kaktuszgyűjtő

A kevés fénytől, a teleltetés hiányától sápadt, megnyúlt növények jellemzik a lakásban tartott kaktuszokat. A családi házakban tartott kaktuszoknak talán jobb sors jutott, de a telet szakszerűtlen tartás miatt ők is megsínylik. Igen, a teleltetésen nagyon sok minden múlik, a virágzás egyik alapfeltétele!

kaktuszok az ELTE Füvészkertben

kaktuszok az ELTE Füvészkertben

Kaktuszok a kertben

A fagytűrő kaktuszokkal foglalkozóknak a tél majdnem annyi érdekes tapasztalattal szolgál, mint a nyár. Rendkívül érdekes látvány, hogy az őszi esők ellenére összetöppednek, zsugorodnak a kaktuszok, ahogyan a víztartalékuk nagy részétől megválnak. Az Opuntia fragilis feszes felülete ráncossá válik, törékenységét elveszítve, tüskékkel telt hengeres bőrcsíknak látszódva várja a fagyokat. Escobaria (Coryphantha)vivipara teste megváltozik, lapossá válik és szinte a föld alá húzódik. Az Opuntia polyacantha szinte bordó színt ölt, az Opuntia macrorhiza pedig vöröslik a termésektől a 2/3-ra töppedt hajtásokon. Echinocereus reichenbachii felére zsugorodik, tüskéivel teljesen eltakarva a testét. Az  Opuntia humifusa fáradtan teszi le a földre sötétzöld hajtásait. A Cylindropuntia imbricata is felcseréli tiszteletet parancsoló, délceg tartását, lógó hajtásaival immáron nagyra nőtt tüskés kórónak látszódva.

Téli szépség

Hosszan lehetne sorolni ezeket a természeti csodákat, amelyek a szemünk előtt zajlanak le. Aztán leesik a hó. Gyönyörű. November-december környékén még sok kaktuszom van kint, amelyek nem teljesen télállóak: Tephrocactus articulatus, Carnegiea gigantea, Mammillaria senile, Astrophytum senile, Ferocactus wislizenii stb. Ezeket, és a többi télállót belepheti a hó. Nappal, ha megolvad a hó, éjszaka ráfagy a tüskékre, gömböket, jégcsapokat alkotva.

Fagytűrő kaktuszokra példa: Opuntia (-30 – -50); Cylindropuntia (-34) Echinocereus -23; Corynopuntia (-23); Escobaria vivipara (-17);

Opuntia

Photo credit: Wyscan/Flickr

Teleltetés odabenn

A teleltetést mindenképpen +6 és + 15°C közötti hõmérsékleten kell megoldani. Ha felfelé eltérünk ettõl, sokkal több kárt fogunk okozni, mintha alkalomszerûen 0°C-ra vagy az alá esik a hõmérséklet. A kaktuszok megfelelően elhelyezhetők a két ablak közötti, 10-15 cm széles térben, ahol nappal 10-11 oC, éjjel illetve hajnalban +3 – +5°C a hőmérséklet. Még a mérsékelten hidegtűrő fajok és nemzetségek is jól tűrik ezt a tartást: Notocactus leninghausii, Pilosocereusok, Coleocephalocereus, Arrojadoa, stb.

A Melokaktuszok, Uebelmanniák és Discokaktuszok mellett csak egy-két különlegesség – Ortegocactus, Machaerocereus, a melegigényes Mammillariák (mint a képen látható Mamillária prolifera), epifita, félepifita kaktuszok-teleltetése történhet lakásban. A Frailea, Mammillaria és a Notocactus nemteségek magvetések egy része is “felnőtt módon” átteleltethetők. Vizet csak akkor kaphatnak, ha nagyon megráncosodtak, de még nem lapultak össze. Általában a 2-3 hetenkénti öntözés javasolt.

Kaktuszok a meleg szobában

Azt gondolnánk, hogy a kaktuszok a meleg szobában gond nélkül is elvannak és semmi bajuk se lesz. Ez azonban csak a látszat. Ugyanis megbomlik a hő-fény-víz egyensúly, ezáltal nem történik valódi pihenés. Továbbá a hőingadozás minimális, a fényviszonyok rosszak. Ez a sok negatív hatás lassan de biztosan aláássa a növények ellenálló képességét. Ezért tavasz felé egyre jobban hajlamosak lesznek gombás fertőzésekre. Ezek a fertőzések sajnos, gyakran az első locsolás után, illetve a nyári elhelyezés után robbannak be, és pillanatok alatt elpusztul a növény. A megnyúlt hajtás a túl meleg hőmérséklet és a nem megfelelő fényviszonyok eredménye.

Melegkedvelő kaktuszok

Végezetül azt tanácsolom azon gyűjtőtársaimnak, akik – egyelőre – nem rendelkeznek ideális kaktusz teleltető helyiséggel, hogy amíg lehetőséghez nem jutnak, maradjanak a valóban melegbíró nemzetségeknél. Ezek a már említett nemzetségeken kívül lehetnek egyes Gymnocalyciumok – Gymnocalycium denudatum, Gymnocalycium horstii -valamint az epifiták, például a Selenicereusok.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil