Chili paprika karácsonyra

Bár a paprika hagyományos növényünk, őshazája Dél-Amerika. Karácsonykor sem mi, hanem inkább a déli országokban díszítenek paprikafüzérrel, koszorúval, ajándékoznak karácsonyra cserepes díszpaprikát.

Chili rajongó kerttulajdonosnak különösen remek ajándék a chili paprikamag, amit a Kertlap Kertészeti Webáruház kínálatából megvehetsz!

chili koszorú

A paprika őshazája Dél-Amerika. A pontos terület folyamatos vita tárgya a kutatók között. A paprika termesztése ötezer éves múltra tekint vissza. A középkorban, a kereskedelem fellendülésének köszönhetően, mondhatni, hogy az egész világon elterjedt. Európában először Spanyolországban és Itáliában jelent meg. Hollandi, Portugália, Magyarország is sok fajtával dicsekedhet. 1996-ban Dave DeWitt 315 fajtát írt le növényhatározójában. Ma már magasabbra került a léc, és kutatók, magelőállító cégek és neves termelők együttes munkájának eredményeképpen 3779 fajtát tartanak számon a www.thechileman.org oldalon.

A Chile Pepper Institute (Chili Paprika Intézet) chili díszpaprikák termesztésével 1990 óta foglalkozik. Az ún. NuMex vonalat az ősi, Dél- és Közép-Amerikában őshonos Capsicum annuum fajból hozta létre. A különleges termésalakú, színes fajták kedvelt dísznövények. Paul Bosland, az Új-mexikói Állami Egyetem Kertészeti tanszékének professzora, a Chili Paprika Intézet igazgatója, az előállítója többek közt a Christmas (karácsonyi) piros, a Thanksgiving (hálaadás napi) krémfehérből narancs színűre, majd pirosra érő, a St. Patrick’s Day (Szent Patrik napi) zöldből és narancsszínűre érő, a  fehérből vörösre érő Valentine’s Day (Valentin napi) díszpaprikáknak. Említsük még meg a terméseivel a “napra mutató” NuMex mirasol fajtát, amely 1993-ban került piacra, a kinézetében citrusra, ízében kajszira emlékeztető termésű enyhén csípős NuMex Suave Yellow-t, a konténerben nevelhető, bíbor virágú és bíbor levelű NuMex Centennial-t, amelynek felálló termései bíborból sárgára, narancsra, majd pirosra érnek. Legújabb üdvöske a NuMex Easter paprika. A növény mutatós termésein és kompakt megjelenésén túl, legfőbb előnye, hogy hő- és szárazságtűrő. Kitűnő konténernövény. Törpe növekedésének köszönhetően szobanövénynek is ajánlják. Paprikái sárga, narancs, lila árnyalatban érnek.

NuMex Christmas

NuMex Christmas

Az első hibridek előállításától kezdve kb. 10 évre van szükség ahhoz, hogy a paprikák a piacra kerüljenek. A törpe növekedésűek szobanövényként, napos ablakban nevelhetők. Télen tizenöt fok körüli hőmérséklet és szellős helyiség ideális a számukra, de alkalmazkodnak a szobahőmérséklethez is, ha rendszeresen friss levegőhöz juttatjuk. A huzatot azonban nem szeretik! Talaját tartsuk nyirkosan, száraz, meleg helységben jót tesz neki, ha cserepét vízzel telt kavicságyra állítjuk. Virágzás előtt háromhetenként, virágkötődés után gyakrabban, tíznaponként tápoldatozzunk egészen a termés beéréséig. A termések fogyasztható. A paprikák életkora kb. 10 év.

Az európai, amerikai forgalmazók leginkább anyák napjára és karácsonyra keresik a pirosra érő paprikadíszeket. Bár nem szorítja ki a mikulásvirágot, de súllyal esik latba a vásárlók körében karácsony környékén. Sokáig karácsonyi paprikának is nevezték piros termésű fajtáját.

karácsonyi asztal

A termések csokorba kötve, függesztve díszítenek. A paprikafüzéreket (ristras) a mexikóiak szerencsehozónak tartják. A paprikák ebédlőasztal díszítésére is kiválóak. Fűszerként is megállják a helyüket, frissen, szárítva, őrölve.

A chili paprika csípősségéről itt olvashat: Chili paprika; Kapszaicin

Ne feledkezzünk meg a karácsonyi halászléről sem! Azt mondják, hogy a karácsonyi halászlé különösen pikánssá tehető kevéske chili paprikával!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa