Fahéj

A karácsonyi időszak egyik meghatározó illata a fahéjé.  Fűszeres aromáját italban, süteményben szinte mindenki kedveli.  Rokona, a kasszia, az adventi koszorú egyik meghatározó dísze. De ne feledkezzünk meg gyógyhatásairól sem.

A ceyloni (Ma Sri Lanka) fahéj (Cinnamomum zeylanicum) Sri Lankán, Dél-Nyugat Indiában, a Burmai Tenasserim őserdeiben terem, 8–10 m magas, örökzöld fa. Törzse elágazó. A termesztett példányokat évente visszavágják, nem engedik 3 m-nél magasabbra nőni. Keskeny, lándzsás, mintegy 20 cm hosszú levelei tompa vagy hegyes csúcsúak, vaskosak, húsosak. Az egészen fiatal levélkék élénkpirosak. Sárgás virágai laza fürtöt alkotnak. Bogyótermései sötétbarnás-vörösesek.

adventi koszorú

A fahéjról már az Ótestamentum is említést tesz. A fahéjak közül a ceyloni fahéj a legaromásabb, a Nyugati piacon a legelterjedtebb. A faágakat levágják, lehámozzák, aminek következtében a belső héj feltekeredik.  A fiatal ágak lehántott és a külső parakéregtől megtisztított, milliméternél vékonyabb, papírszerű, feltekeredő kérge a fahéjrúd. A szabálytalan, nem tökéletes rudakból őrölt fahéj készül.

A fahéjkéreg max. 4%-os illóolajának fő hatóanyaga a fenilpropanoid-fahéjaldhid (65 to 75%) és az eugenol 2-metoxi-fenol (5 – 10%). A nyomokban előforduló egyéb szerves vegyületek (fenolpropanoidok, terpenoidok, 2-heptanon) az olaj aromáját befolyásolják.

A fahéj levelének 1%-os illóolaj összetétele a kéregétől eltérő, főként eugenolt tartalmaz (70-95%), és érdekes módon ízében annyira hasonlatos a szegfűszeghez, hogy a szegfűszeg helyettesítésére használják.

A gyökér szintén illóolaj tartalmú, és összetétele teljesen eltér az előbbiekétől. Domináns hatóanyaga a kámfor (60%).  A gyökér olaja a kereskedelemben nem használatos.

A ceyloni fahéjfán kívül (Cinnamomum zeylanicum Blume) használják még a kassziát is (Cinnamomum aromaticum Ness), amely azonban egy másik növény, bár ugyanabba a nemzetségbe tartozik. A kasszia fűszer aromája erőteljesebb, amely magasabb fahéjaldehid tartalmának köszönhető, és kumarin tartalma is magasabb. A két fűszert azonos módon állítják elő, de szemre is különbséget tehetünk közöttük: A valódi fahéj világosbarna, míg a kasszia vörösesbarna színű; A valódi fahéj egy oldalról csavarodik fel, míg a kasszia két oldalról, kívülről befelé tekeredik a száradás során;  a valódi fahéj felszíne sima, míg a kassziáé rücskös, egyenetlen. A kasszia porral a jódtinktúra erőteljes kék színeződést ad, míg a valódi fahéj esetében ez az elszíneződés nem figyelhető meg.

Az ayurvedikus gyógyítás mindkettőt használja légzési, emésztési és nőgyógyászati problémák kezelésére. A nyugati országokban végzett tanulmányok alátámasztják a fahéj gyulladáscsökkentő, baktériumölő, a kasszia antidiabetikus hatását, megfigyelték, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri panaszokat, fokozza koncentrációkészséget és csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

fahéj vs. kasszia

Baloldalon a valódi fahéj, jobb oldalon a kasszia látható.

A kasszia kumarin tartalma magasabb, a valódi fahéj kumarin tartalma alacsony. Ezért a kasszia rendszeres, nagy dózisú fogyasztása kockázatos a kumarin véralvadásgátló hatása valamint a májra gyakorolt toxikus hatása miatt. A valódi fahéjra vonatkozóan egy 2012-ben megjelent cikk alátámasztja, hogy diabéteszes patkányokkal végzett kísérletekben a fahéjkivonat csökkentette a vércukorszintet, az étvágyat és csökkentette a vér koleszterin szintjét. Az emberre gyakorolt ilyen jellegű hatásaira vonatkozóan további vizsgálatokra van szükség.

Fahéj felhasználása a háztartásban, kertben

Fahéjjal a kártevők ellen

A hangyák vonuló útjába szórt fahéjpor elriasztja a hangyákat. Más rovarok ellen is rovarriasztó hatású. A homokozóba is keverjünk fahéjport, és megszabadulhatunk a rovaroktól.

Fahéj gyökerezőpor

Ha friss vágási felületre fahéjport juttatunk úgy, hogy egy kávéskanál fahéjat szórunk a vágási felületre, és nedves papírtörölközőbe tekerjük ültetés előtt a vágási felületet és környékét. Majd ültessük a dugványt friss kerti földbe. Ezzel nem csak a gyökerezést segítjük, hanem a gombafertőzéseket is távol tartjuk.

Fahéj gombaölő szer

Ha 2 evőkanál fahéjat 2 dl meleg vízben feloldunk, egy éjszakán át állni hagyjuk, majd a folyadékot szűrjük le, és a szűrletet öntsük permetező edénybe. Fújjuk a növény levelére, szárára és talajára is.

Fahéjas illatok

Potpourri – természetes illatosítók című cikkünkben több illatosító receptje is megtalálható, amelybe fahéj is található.

A gyógynövényes fürdőzsák című cikkünkben található Exotic Floral recept így szól:
A fürdőzsákba tegyük az alábbi hozzávalókat: 1 marék rózsa és hibiszkusz szirmot; fél marék keserűsót (MgSO4·7H2O) és tengeri só keverékét; egy csipet fahéjat; néhány csepp jázmin és ilang-ilang olaj. Már az elkészítése is élmény az illatkavalkád miatt! A fürdővizet bíborszínűre változtatja. A keserűsó selymessé teszi a vizet.

 

Fahéjas kozmetikum

Kozmetikumok házilag című cikkünkben található az alábbi sütőtökös testradír recept: kb. 100 g tökpüré, 100 ml kókusztej, 1/2 tk őrölt fahéj. Ezeket keverjük össze, és masszírozzuk át vele a testet. Hagyjuk kb. 10 percig hatni, majd öblítsük le. Ha cellulitisz fenyeget, pár csepp fahéj illóolajat adhatunk hozzá, de alaposan keverjük a masszába, mert komoly bőrsérülést okoz a tömény olaj!!

Faháj a szappanban: A fahéj dörzsöléssel erősíti a bőrt, javítja a vérkeringést és a bőr rugalmasságát, narancsbőr ellen ajánlják.

Forrás:
florawww.eeb.uconn.edu
ncbi.nlm.nih.gov
Gardening Know How

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa