Ünnepi hangulat mikulás virággal

Az ünnepek közeledtével egyre többeknek gyűlik meg a baja a mikulásvirággal. Azt tapasztalják, hogy hullik a levele, elkezd felkopaszodni. Tippeket is találhatsz cikkünkben arra, hogyan marad szép a mikulásvirág. De ha megfogadod tanácsainkat, és megfelelő körülményeket teremtesz számára, akár több évig is gyönyörködhetsz virágaiban, de legalábbis az ünnepek alatt biztosan.

mikulásvirág

Mikulásvirág bemutatása

A mikulásvirág, poinsettia (Euphorbia pulcherrima), a kutyatejfélék családjába tartozik (Euphorbiaceae). Az Euphorbia nemzetségbe több mint 1000 faj tartozik, jellemzőjük, hogy tejnedvet tartalmaznak. Eredeti élőhelyén, Mexikó magas hegyei között 3-4 méter magasra is megnövő bokor vagy fácska, termesztett fajtái 40-45 cm magasak. A fellevelek gyűrűjében, középen található termős virágot a porzós virágok veszik körül. Egyszerű nőivarú virágából a porzó, a csészelevél is hiányzik. Gyakorlatilag a bibeszáron lévő bibéből áll. A hímvirágok csak porzókra redukálódtak, és csésze alakban veszik körül a női virágot. Ezt veszik körül a vörös színű levelek, amelyek nem szirmok, sőt nem is tartoznak a virághoz, hanem fellevelek.

Mikulásvirág története

A poinsettia Mexikóban őshonos. Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették. A nagy becsben tartott növény azonban csak a hegyvidéki klímán maradt meg, ezért a mai Mexikó város területén nem tudták termeszteni. Vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek. A Taxco mellet letelepedett ferences rendi szerzetesek Santa Pesebre ünnepén rendezett körmenetében már használták. Juan Balme botanikus is ebben az időben tesz említést róla először. Később Greenvillebe került, ahová Joel Roberts Poinsett Mexikó első amerikai nagykövete telepítette be. Állítólag 1828 végén Robert Poincet amerikai nagykövetet annyira elbűvölte a növény, hogy szolgálati idejének lejárta után magával vitte hazájába, Dél-Karolinába, ott termesztette és árulni kezdte “poincetia” néven. Üvegházaiból különböző botanikus kertekbe került. Manapság a legkülönfélébb színű változatait termesztik.

Botanikai neve (Euphorbia pulcherrima) Wilenow német botanikustól származik. 1833-ban a német botanikus, a berlini botanikus kert igazgatója nevezte így, jelentése nagyon szép Euphorbia (kutyatej).

mikulásvirág piros-tarka

Atlixco mexikói szövetségi államban napjainkban közel 1,6 millió nochebuena kerül eladásra. Washington megtiltotta a mexikói karácsonyi csillag bevitelét az országba, azzal az indoklással, hogy gombafertőzést terjeszthetnek. Többen feltételezik, hogy inkább az amerikai piac védelmében teszik ezt, hiszen a Mexikóból származó nochebuena ára (1,5 eurónak megfelelő) két dollár, míg az amerikai termesztésű karácsonyi csillagért akár nyolc dollárt is elkérnek. A világon évente mintegy 30 millió mikulásvirágot dobnak piacra.

Ez a szobanövény nálunk mikulás, karácsony táján a legkeresettebb. Már csak azért is, mert rövidnappalos lévén, ilyenkor virágzik. A színes fellevelek, amelyek majd két hónapig megmaradnak jellegzetes díszei a téli lakásnak. A klasszikus piros mellett zöld, fehér és tarka fajták is kaphatók a piacon.

mikulásvirag

Mikulásvirág gondozása

Mexikó hegyeiben él, ehhez kell igazítani a gondozását is. Tedd a lakás lehető legvilágosabb részére. 15-20 fok között érzi magát a legjobban. Naponta ellenőrizzük, hogy talaja megfelelően nedves-e. Öntözzük addig, amíg a cserépalátétben meg nem jelenik a víz. A fölösleges vizet öntsük el. Nem szabad, hogy az alátétjében álljon a víz! Legjobb, ha két öntözés között hagyod a talajának felső néhány cm-ét kiszáradni. Ez kb. hetente egyszeri elég öntözést jelent. Ha a növény sok fényt kap, és a levegő nedvességtartalma alacsony, öntözd gyakran. Ha a hőmérséklet 20 fok alatt van, még ritkábban kell öntözni. Hideg, 15 fok alatti, vagy meleg, 20 fok fölötti helyen tartva eldobja a leveleit. A huzatra is levéleldobással reagál.

Szeretik a viaszos pajzstetvek és az atkák, ellenük úgy védezhetsz, hogy naponta meglátogatod a növényt, és ha látod rajta a fertőzöttség jeleit, szappanos vízzel óvatosan lemosod a hajtásokról a kártevőket.

Ha fenti tanácsokat betartod, akkor egész ünnepek alatt gyönyörködhetsz virágjában. Ha továbbra is meg szeretnéd tartani, akkor kövesd az alábbi tanácsokat:

A mikulásvirág virágzás után leveleit fokozatosan elveszti. A levélhullással egyidejűleg csökkentsd vízadagját. Ne hagyd a talaját teljesen kiszáradni, 10-12 naponta továbbra is öntözd meg. Májusban vágd vissza 10-15 cm-re, ültesd nagyobb cserépbe, vagy cseréld ki a talaját. A legalkalmasabb számára a B típusú virágföld. Átültetés után kellően öntözd meg, majd 5 perc elteltével ismételd meg az öntözést, hogy a talaja teljesen átnedvesedjen. A felesleges vizet öntsd el. Vidd világos helyre, és Júniusban kiteheted a szabadba, világos, félárnyékos helyre. Kövesd az öntözéséhez megadott tanácsokat, öntözd szükség szerint (hőmérséklet függő, hogy a talaja milyen gyorsan szárad ki). Az új levelek megjelenése után kezdd tápoldatozni.

mikulásvirág

Mivel rövidnappalos növény, délután öt és reggel nyolc óra között sötétben tanácsos tartani, ha azt akarjuk, hogy újra virágozzon. Ezt úgy érhetjük el, hogy áttetsző dobozba tesszük, vagy letakarjuk. A szabadban tartott növényeket a hűvös őszi idő beálltával ismét be kell hozni a szobába. A tápoldatozást december közepéig folytathatjuk. A lakásban újra virágoztatott mikulásvirág levelei mindig kisebbek, mint a kertészetekben nevelt növényeké!

Mire figyelj mikulásvirág vásárláskor?

Vásárolj körültekintően! Azt a növényt válaszd, ami nem volt ajtó, huzat közelében. Megvásárláskor kérj rá csomagolást, különben megfázik mire hazaérsz vele, eldobálja minden levelét!

Most már tudod, hogy a fellevelek gyűrűjében található, apró virágai vannak. Ha a virágot megnézed közelről azok ne legyenek kinyílva, bimbós állapotba legyenek.

Általában kis cserépben, tőzeges földben kerülnek eladásra. Ahogy hazaértél vele, ültesd át B típusú virágföldbe!

Cikk ajánlat: Természetes karácsonyi dekoráció az ünnepekre mikulásvirággal

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil