Ünnepi díszbe öltöztethetjük a lakást a karácsonyi rózsával

Hűvös, világos, de nem napos helyen gyönyörű karácsonyi virágot nevelhetünk. A kertészetekben már most kaphatók a fekete hunyor novembertől tavaszig virágzó karácsonyi fajtái, nem hiába hívják az angolok karácsonyi rózsának.

Fekete hunyor bemutatása

Nevét nem virágszínéről, hanem feketés színű gyöktörzséről (föld alatti szára) kapta. A hunyor nemzetség fajai a földtörténeti korokban Dél-Ázsiától a Földközi tengerig terjedtek el. A hunyor a klímaváltozások során kifejlesztette azt a képességét, hogy fejlődését és virágzási idejét késleltetni tudja. Cikk ajánlat: Hunyor

Mészköves talajon él a gyöktörzses, félörökzöld fekete hunyor (Helleborus niger), amely az Alpokból származik, ahol februártól márciusig hozza nagy fehér virágait. Neve nem virágjára, hanem fekete színű gyökereire utal. Ez hazánkban az egyik legkorábban és leghosszabban virágzó faj. Szirmai mézfejtők levelekké alakultak, a csészelevelek sziromszerűek, eleinte zöldes-fehérek, fehérek, később rózsaszínű, majd piros árnyalatúvá válnak. Dísznövényként is kedvelt.

A történelmi időkben a fekete hunyor gyöktörzsét gyógynövényként használták. Hippokratész vértisztító és vízhajtó hatásáról tesz említést. Később külsőleg különféle fülbetegségek kezelésére használta a népgyógyászat.

fekete hunyor az Alpokban

A fekete hunyor sötét oldala

A teljes növény mérgező (Bufadienolidok, glikozidok, veratrin and prtoanemonin), ezért ne is kísérletezzünk házi felhasználásával! A mérgezés tünetei: zavaros beszéd, depresszió, hasi tünetek, hasmenés. Ezt a tulajdonságát állítólag az athéniak használták fel arra, hogy elfoglalják Kirrhát 590-ben. A görög sereg vezére, Szólón rendelte el a várost ivóvízzel ellátó Pleisztosz folyó fekete hunyorral szennyezésével, amely megbetegítette a védőket, így a görögök elfoglalhatták a várost. Nyugodtan állíthatjuk ez volt az egyik első vegyi fegyver a történelem során. Forrás: http://mult-kor.hu

Kubinyi Ágoston “Mérges Növények” című könyvében (1842) írja, hogy a fekete hunyor kivált gyökerében veszedelmes, éles mérgekkel bír. Belsőleg véve nagy hasmenést, görcsöket, hányást, gyulladást, rángatózást, halált is okoz. Bár divat volt tubákként használni a fekete hunyor gyökér őrleményét, Kubinyi Kubinyi elriasztó tünetek fellépéséről ír. Mint írja, kivált a gyenge mellű, vérköpésben szenvedők könnyen örökre kiprüszkölhetik magukat a világból.

Kubinyi Ágostonra hivatkozva Ifjabb Bene Ferencz a “tetszhalál, megétetés, és egyéb rögtöni életveszélyekről” című könyvében (1843) a fekete hunyort a bódítva rágó mérgek közé sorolja.

fekete hunyor kertben

Kora tavasszal virító fekete hunyor fajták

Kora tavasszal virító fajtáit Kertben neveljük. Kiültetés előtt szerves trágyázzuk a talaját. A fekete hunyor az árnyékosabb, kissé nyirkos és némi meszet is tartalmazó talajokat kedveli igazán – ha a talaj nem tartalmaz meszet, akkor a virágzás akár el is maradhat. Mivel magjai jól csíráznak, ezért az anyatő körül minden évben egyre több hunyorcsemetét fedezhetünk fel, melyeket kertünk más részeibe vagy cserépbe is átültethetünk.

Karácsonykor virágzó fekete hunyor

A karácsonykor virágzó fajták novembertől hozzák virágaikat. A cserépben nevelt példányok virágzása karácsonyra jól időzíthető, ezért például Angliában ezt a meseszép virágot karácsonyi rózsának nevezik, ugyanis egy mítosz szerint egy szegény pásztor utazott Betlehembe, hogy jelen lehessen Jézus születésénél, de nem tudott ajándékot vinni. Efölötti bánatában hullajtott könnyei a földre hulltak, és ahogy földet értek, nyomukban gyönyörű, fehér, rózsaszerű virágok nyíltak ki. A pásztor ezeket a virágokat vitte magával Jézus köszöntésére.

fekete hunyor karácsonyi asztalon

Nagy méretű cserépbe ültessük, tegyük hűvös helyre, talaját tartsuk nedvesen. Jó minőségű kissé meszes virágföldbe ültessük. helyezd stílusos beltéri kaspóba az ünnepekre, ott lehet a helye a karácsonyi asztal közepén is, kombináld más télkedvelő növényekkel, például örökzöld ágakkal vagy kis tűlevelűekkel, hogy teljessé tedd a képet.

Elvirágzás után kiültethetjük a kertbe, árnyékos helyre, kitehetjük a balkonra vagy teraszra. Ha bent hagyjuk a lakásban, tegyük az ablakpárkányra, de nem közvetlen napfényre.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil