Vidám hangulatot sugárzó kúszó fajdbogyó

Szomorú, szürke, ködös az idő? Vidítsd fel tűzpiros , netán fehér termésű fajdbogyóval. Azonban számíts rá, hogy inkább védett ablakládában fog virulni, fűtött szobában egy idő múlva tönkre megy. Viszont alkalmi ünnepi dísznek kiváló.

kúszó fajdbogyó

Kúszó fajdbogyó bemutatása

hangafélék (Ericaceae) csaljádba tartozó fajdbogyó nemzetség mintegy 135 fajt számlál. Az ide tartozó kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) kis termetű, bőrnemű levelű, gyöktörzses törpecserje, nyáron virágzik, ősszel mutatós, piros bogyótermést fejleszt. Örökzöld levelei menta illatúak. Észak-Amerika, Ausztrália, Kelet-Ázsia és a Himalája az erdei fenyő- és keményfa erdők aljnövényzetét alkotja. Gyümölcse, levele a vadpulyka, a hegyes farkú fajd, a virginiai fogasfürj fő tápláléka.

Kúszó fajdbogyó gyógyhatásai

Illóolaja (Oleum Gaultheriae) metilszalicilát és mentol tartalmának köszönhetően izomlazító, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Az aromabolt.hu ajánlása szerint 1 teáskanál szezámmag olajban oldjunk fel 5-10 csepp illóolajat, és ezt gyengéden masszírozzuk az érintett terültre.

Az illóolaj metilszalicilát tartalmának köszönhetően a növényekben segíti az immunválaszt a kórokozókkal szemben. Ezt a tulajdonságát a jövőben biológiai védekezésben lehetne hasznosítani. 1 mikroliter illóolaj/ml levélre permetezéssel végezték a kutatók a kísérleteket a növény védekezőképességének javítása céljából. Hat héten keresztül, napi rendszerességgel végezve a permetezést szignifikáns javulást figyeltek meg gombás fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség kialakulását tekintve! Forrás: www.ncbi.nlm.nih.gov

Kúszó fajdbogyó környezeti igényei, kertészeti alkalmazása

kúszó fajdbogyó White Pearl'

kúszó fajdbogyó White Pearl’

A kúszó fajdbogyó a kissé savanyú, tőzeges, nedves talajba való. Kitűnő őszi-téli ablakláda növény árnyékos, félárnyékos helyen. Ültetéséhez használjunk A típusú virágföldet. Beltéren csak hűvös helyen pl. fűtetlen verandán marad meg. Összeültethetjük a hasonló igényű hangákkal, csarabokkal, korallbogyóval. Fagyálló fajtái kertben is tarthatók, de tudni kell, hogy csak hűvös, párás környezetben, savanyú talajban tartható sikerrel. Ennek alapján a mi klímánkon csekély sikerrel tartható. Hazánk nyugati tájain esetenként próbálkozhatunk vele, akár árnyéki gyeppótlóként is.

Kúszó fajdbogyó ’White Pearl’

Idén ősszel mutatkozott be a kúszó fajdbogyó ’White Pearl’ fajtája. Nagy, fehér bogyói teszik különlegessé. A Special Plant Zundert holland faiskola új fajtája, hét éves fejlesztés eredménye. A cég több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a fajdbogyó termesztés terén. Az új fajta  Őt követi hamarosan egy rózsaszínű változat. Nagyobb volumenben jövő évben kerül piacra. Nálunk a piros bogyós fajták kaphatók.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil