November

november

“Eljött már november didergő hónapja,
Hideg szele a fák ágait megcsapja.
Meghalva elhullnak a sárga levelek,
Játszadoznak vélek a kegyetlen szelek.
Az ajtónál álló télnek hideg zúzza
A zöld ligeteket s mezőket megnyúzza.
Hideg eső csorog, csepeg egész éjjel,
A fázékony Auster havat is hány széjjel.
A borongós égnek sűrű felhőzése
Házba zárt szívünknek kedvetlenedése…”

Csokonai Vitéz Mihály: November

Gyümölcsös

November elején még ültetheted a szabad gyökerű gyümölcsfákat. További információk: Gyümölcsfaültetési kisokosMi a facsík?

Symbivit banner

https://webaruhaz.kertlap.hu/shop/palantazas-novenytermesztes/symbivit-mikorrhiza-gomba-750g/

Konyhakert

Amikor beköltözik a konyhakert a verandára

Bementhetsz egy-egy tő kedvenc chili paprikát, képes áttelelni, világos, hűvös verandán. Ugyanígy bementhetsz egy-két tő endíviát is. Így legalább közelebb lesz a konyhához. Vethetsz cserépbe petrezselymet, hogy legyen friss levesbe való.

Magvetés

Az orvosi zsálya állandó helyre vetésének optimális ideje október vége-november eleje. Nagy felületek beültetésére, szegélynövénynek alkalmas. Természethű kertekbe is javasolt. Kőedényekbe, balkonládákba is. Vetheted a medvehagymát. A csírázáshoz ugyanis hideghatásra van szüksége.

A levendulavetés ideje november első fele. Ha szabadföldbe veted a sötét színű, apró magvakat, vetéskor egy kis homokkal összekeverve vessük, mert. Így egyenletesebben tudod a talaj felszínére szórni. A 20-30 cm sortávolságra vetett magvakat vékonyan takarni kell, 0,5 – 1,5 cm vastagon. Finoman földet rostálhatsz a vetésre, vagy gereblyével történő talajráhúzással takarjuk magvetést. Végül tömörítsd a talajfelszínt. Még több információ: Levendula termesztése

Szeptembertől november közepéig duggathatod a fokhagymát. További információ: Duggassunk fokhagymát

Betakarítás

A fagyok érnek a folyton termő málnák (pl. polka). Szüreteld le a birsalmát, naspolyát. Készíts birsalmasajtot!

Még mindig folyamatosan szedheted a bimbóskelt, póréhagymát. A nagydobosi sütőtök csak akkor jó ízű, ha már megcsípte a fagy.

A csicsóka gumókat októbertől folyamatosan szedheted, fagymentes napokon, a tél folyamán is.

A póréhagyma felszedése fajtától függően augusztustól történhet. A nyári fajtákat a fagyok előtt fel kell szedni, a hosszú tenyészidejű fajták télire is kint maradhatnak.

A bimbóskel egyes fajtái télállóak, vagy inkább hidegtűrők. Ezen fajták bimbóit ősszel, az első fagyok után szedd le.

Takarítsd be a gyökérzöldségeket. A hidegtűrő paszternák akár kint is maradhat.

Tárolás

Hosszabb tárolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék. További információ: Zöldségfélék tárolása.

Pince, fűtetlen garázs, veranda, minden hűvös, szellős hely alkalmas az ősszel betakarított gyümölcsök tárolására. További információ az almatárolásról:  Az egészséges alma. Hűvös, száraz helyen teregesd szét a diót, amivel majd töltheted a karácsonyi süteményeket.

Rendszeresen ellenőrizni kell a tárolókat és mielőbb eltávolítani a beteg gyümölcsöket, zöldségeket!

Most pedig pillantsunk be egy kicsit a zöldségek és gyümölcsök kényszerű társas együttélésének mikrovilágába:

  • Hagymával kizárólag a fokhagyma fér meg jól, hiszen rendkívül magas aromatikus illóolaj tartalmát átveszi az alma, a körte, de a gyökérzöldségek, a káposztafélék és a tök is, így kölcsönösen oly mértékben lerontják egymás beltartalmi értékét, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Így az a legjobb – amennyiben van rá lehetőségünk –, ha száműzzük a padlásra, hiszen a hagyma még az enyhébb átfagyást is elviseli (hasonlóan a kínai- és bimbóskelhez).
  • A fenti okok miatt tartsuk távol az almától a zellert, a petrezselymet és a krumplit is.
  • A tök a petrezselyem és a körte kivételével minden más terménnyel csak rövid ideig tárolható közvetlen közelségben (pl. burgonya, alma, répa, káposzta, zeller és karalábé).
  • A zöld paradicsomot is a többi terménytől távol, szárastul függesszük fel. További információk: Mi legyen ősszel a paradicsommal?
  • A burgonya csak a fokhagymával tolerálja a hosszabb távú együttélést, semmi mással nem.
  • Az almától és a körtétől is tartsuk távol a gyökérzöldségeket (főleg a sárgarépát) és a káposztát.
  • A burgonyát legjobb egy fedeles deszkaládában, a fénytől elzárva tárolni a zöldülés és csírázás megakadályozása érdekében.
  • A céklát 1-3 fokon tároljuk, megelőzendő a káros nitritek kialakulását.

Díszkert

Virághagymák gondozása

Az őszi kerti munkálatok egyike a nyári, őszi virágzású hagymások felszedése is. Például, mielőtt teljesen elhalna a föld feletti része, még a fagyok beállta előtt, szedd fel a kardvirág és a dália gumókat.  A gumók fölött egy kis szárat hagyva vágd le az elfáradt hajtásokat, rázd le róluk a földet. Három hétre helyezd a hagymákat meleg, száraz, szellős helyre. Ezalatt a kardvirág nyáron fejlődött új hagymagumói kitörnek, ezeket tedd papírzacskóba, vagy vászonzsákba vidd őket, száraz, hűvös (fagypont feletti), sötét helyre pl. pincébe. A régieket dobd el. A fiókhagymákat is elteheted. A dáliagumókat tárolhatod ültetőedényben is, fűrészporban vagy száraz homokban, amit a pincébe viszel. Ekkor nyílik lehetőségünk a dália szaporításra is, amely tőosztással történik. Tövenként legalább két gumót hagyj, csak így biztosított a következő évi zavartalan fejlődés.

Most ültetheted a tavaszi hagymásokat. További információk: Tavaszi hagymások őszi kiültetésre

Teleltetés

A trópusi szobanövények helye már odabent van. A többi dézsás növény még maradhat. Figyeljük az időjárás-jelentést, de ne feledjük, egy enyhe éjszakai fagy nem mindig árt, sőt ellenállóbbá teszi növényeinket, és elpusztítja kártevőiket. A hibiszkuszok ezzel szemben már 10 fok alatt lehullajtják leveleiket, vagy komolyabb kárt szenvednek! További információk: Cserepes növények téli védelme

Ha a fagyálló növény dézsába kerül, akkor bizony a fagy és a szárazság is árthat a növényeknek. A -5ºC alatti fagyokat már megsínyli a puszpáng, a magyal vagy a juhar. Így védekezhetsz a fagy ellen: Fagyálló dézsás növények téli védelme.

A szabadban maradt növényekről is gondoskodni kell. A különböző házikertben jól alkalmazható, nagyanyáink idejében már bevált takarási tippekről itt olvashatsz: Cserepes növények téli védelmeFagyálló dézsás növények téli védelme

Ismerd meg a szerves talajtakaró mulcsokat: Szerves talajtakarók télre.

Ha van fügebokrod takarjuk náddal, napraforgó, kukoricaszárral, az alacsonyabbakat lehajlítva és kampóval rögzítve földdel.

A mángold, miután hidegtűrő, télen lombbal, kaszálékkal takarva áttelel, és kora tavasszal még fogyaszthatjuk. A második évben magszárba szökkenő növényekből mag fogható!

A sétányrózsa teleltetéséhez elég egy megfelelően hűvös, de fagymentes és világos helyet találni számukra. Ha ágait tövig visszavágod, pincében is teleltetheted. A téli időszakban csak kevés vizet igényel.

A muskátli nyugalmi állapotában ugyanúgy tárolható, mint a hagymák, gumók. További információ: Hogyan teleltesd sikeresen a muskátlit

A nemes rózsák töveit kupacoljuk fel, mert fagyérzékenyek. További információk: Rózsák téli védelme

A fagytűrő kaktuszokkal foglalkozóknak a tél majdnem annyi érdekes tapasztalattal szolgál, mint a nyár. Rendkívül érdekes látvány, hogy az őszi esők ellenére összetöppednek, zsugorodnak a kaktuszok, ahogyan a víztartalékuk nagy részétől megválnak. További információk: Kaktuszok teleltetése

Ahol csak lehet, hagyjuk meg az avarréteget a kertben. Olyan zavaró a természetes avarszőnyeg? Persze ahol tényleg útban, ott fel kell takarítani! Nálunk a terebélyes koronájú, kései almafa alatt kell nagytakarítani, ugyanis az almákat csak részben tudjuk leszüretelni. De a bokrok alatt marad! Zavar az avar?

A pikkelylevelű örökzöldjeink egy részének levele hideg hatására vízvesztés folytán, stressz állapotában jelzőfestéket (antociánokat) termel, ami által élénkzöld színe kissé megfakul, és ez az árnyalat egész télen át megmarad, mely alól értékes kivétel például a „Smaragd” tuja és a „Mint Julep” kúszóboróka. Cikk ajánlat: A tuják télen is szomjasak.

A régebbi gyepet szellőztesd meg akár cipőre szerelhető szöges lépegetővel, akár géppel, akár ásóvillával.

Egyéb tennivalók a kertben

A nyulak ellen tekerd be a fák törzsét pl. fóliacsíkokkal vagy törzsvédő hálóval.

Az érett komposztot szórd ki tetszés szerint ásás előtt vagy után a talajba. Szórj a szamócaágyásba, málnatövekhez is. További információk: Ásni vagy nem ásni, ez itt a kérdés!

Készíts rovarszállót!

Ez lehet egy ökológiai farakás is, ami annyit jelent, hogy nem tüzeled el, hanem azért hordod egymásra a fahasábokat, hogy otthont adj néhány rovarnak, sünnek, néhány rágcsálónak a baglyok téli menüjét kibővítendő. Téli szálláshely a kert állatainak, rovarlakások

Készíts madáretetőt!

végy egy jó nagy lapos műanyag flakont (pl. 4 l-es mosószeres), alul hagyj vagy 5 cm-t az eleségnek, és még ugyanennyit az ülőkének és fölötte vágd be vízszintesen az egyik oldalát. Ezután a vágás két szélénél vágj be függőlegesen felfele- és lefele egyaránt, kb. 5-5 cm-t. Majd hajtsd ki erősen a két nyelvet úgy, hogy vízszintesen legyenek. A fölső a hótól védi a magokat, az alsóra rá tudnak ülni a madarak. Ezután már csak az van hátra, hogy fönt a kupakjánál fúrd át, és rögzítsd dróttal vagy madzaggal a fához. Tégy bele napraforgót, darát, beteg diót, szalonnadarabkákat, vagy bármilyen magot, ami van.

Vegetatív szaporítás

Még a fagyok beköszönte előtt szedhetsz fásdugványokat a szabadföldi fagytûrõ növényeidről. Ezzel a vegetatív szaporítási móddal az utódok valamennyi tulajdonsága megegyező lesz az anyanövényével. A részleteket itt olvashatod: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket! Lássunk néhány fásdugványozásra különösen alkalmas növényt: nyári orgona (Buddleia), som (Cornus), birs(Cydonia), ezüstfa (Elaeagnus), aranyvessző (Forsythia), jázmin (Jasminum), fagyal (Ligustrum), jezsámen (Philadelphus), fûz (Salix), tamariska (Tamarix).

A birs- és mogyoróbokrok sarjait a ritkítással egy időben kiásva telepítésre is felhasználhatod.

Nyugalmi időszakban kerülhet sor a bujtásra. Különösen lehajló hajtású, rugalmas szárú cserjék, félcserjék esetében alkalmazható sikerrel, és nem csak dísznövények, hanem gyümölcstermők, fűszer- és gyógynövények is szaporíthatsz így.

Lemosó permetezés

Ősszel, lombhullás idején jöhet az első, őszi lemosópermetezés. Ezzel hatékonyan léphetsz fel a kértevők és kórokozók ellen. Maga az eljárás ugyanaz, mint a már ismert tél végi vagy tavaszi lemosó permetezés esetén. Az örökzöldek kivételével minden fás szárú növényt permetezz meg! Legjobb, ha a műveletet tél végén is megismétled. Minden esztendőben jellemzően más kórokozó vagy kártevő szaporodik el, így a használt szer megválasztásánál ezt is feltétlenül vedd figyelembe. Például, ha a megelőző évben a lisztharmat okozott komoly bosszúságot, válassz kéntartalmú szert, de ha a moníliafertőzés dominált, akkor réztartalmút keressünk a szakboltban. De megoldás lehet az is, ha az őszi lombhulláskor az egyik, míg tél végén a másik szerrel próbálkozol.

Nézd meg Jutka mama tanácsait. Jutka mamával itt találkozhatsz!

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás