Fügét mutatunk

Hazánkban védett helyen szabadban is megél a kertnek mediterrán hangulatot kölcsönző füge. A fikuszok közül az egyedüli ehető gyümölcsű növény. Az ültetés utáni első években fagyérzékeny, ezért tövét télen takarni kell. Gyümölcse különleges módon fejlődik, frissen és aszalva is tápláló.

Az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó füge (Ficus carica) meleg égövi növény, hazája Nyugat-Ázsia. A fikusz ( Ficus) nemzetség egyetlen tagja, amely ehető gyümölcsöt terem. Gyümölcséért a Földközi-tenger környékén évezredek óta termesztik. Már Krisztus előtt kétezerben készített sumér agyagtáblák is említést tesznek róla, a biblia is említi. Manapság a mediterrán országokon kívül Oroszországban és az Egyesült Államokban (Kalifornia, Florida) termesztik nagyobb területen.

A füge bemutatása

Meleg éghajlaton kisebb fácskává serdül. Nálunk inkább bokor. Sima, szürke ágain 3-5 karéjú levelei átellenesen állnak. A levelek felszíne érdes, fonákja bolyhos. A növény nedve bőrirritációt okozhat.

Amit mi fügének hívunk, valójában összetett termés (syconium), amely a teljes virágzatból fejlődik ki. A syconium alapvetően egy lapos tányér, apró virágokkal megpakolva. A törzsfejlődés folyamán a tányér szélei felpördültek, és gömbbé záródtak. A virágok a belső oldalon maradtak, és a megtermékenyítéshez szükséges virágpor egy kis nyíláson keresztül bemászó darázs, (füge fémdarázs Agaonidae spp) közvetítésével jut be a virágokhoz. A virágok egyivarúak, és leggyakrabban vegyesen találhatók a syconiumban. A termesztett fügék három fajtájánál a hím virágok teljességgel hiányzanak.

fügebokor

Száraz, meleg éghajlaton egy fügében gyakran csak hím virágok, és a füge darázs ténykedésének eredményeképpen gubacsot hordozó női virágok fejlődnek. Magvak nem képződnek. Ezek a fügék nem ehetőek. Az állatok sem fogyasztják, ezért a darázsfióka jó eséllyel kifejlődik, hogy később maga is belépjen a fügelátogatók sorába. Ugyanennek a fajnak egy másik egyedén a fügében csak hosszú bibeszálú női virágok fejlődnek, hím virágok egyáltalán nem. A hosszú bibeszálú virágokba a darázs nem tudja berakni a petéjét a virág magházába, mert a tojócsöve túl rövid. Ezekből a fügékből remek ehető gyümölcsök fejlődnek. A kifejlődő magvakat azok az állatok terjesztik el, amelyek elfogyasztják az ínyencséget.

A fügére jellemző, hogy kétszer terem. Az előző évi vesszőkön terem előszőr, általában nyár közepén, majd az új hajtásokon nyár végén terem. De akárhonnan ne szerezz fügét, mert vannak olyan fajták, amik nálunk soha nem teremnek, ugyanis a fügedarázsra áldásos nektárgyújtő tevékenysége nélkül nincs megtermékenyítés, ilyenkor kicsi, kopogós termések fejlődnek a bokron, ami aztán le is hullik. Így járt pl az a hobbikertész, aki a Starkl-tól szerzett be fügét. Olyan fügét vásárolj, amely beporzás nélkül is terem.

Termeszteni mediterrán klímán érdemes, mert egy-egy hideg tél alkalmával, aha-15 fok alá megy hőmérő higanyszála, a füge menthetetlenül elfagy. A fagykár természetesen a fekvéstől erősen függ. Város közeli házikertben más a helyzet, ott déli házfalnál remekül túlél, ha még egy kis téli védelmet is kap. Lásd. Mit tegyünk a fagy ellen? fejezet.

Sok fajtája van, nálunk is több lila és barna héjú, sárga- és fehérhúsú füge van forgalomban. Álljon itt néhány példa: A leghidegtűrőbb, korai érésű, laposabb termésű fajta a “jégfüge”, haza házikertbe a leginkább ajánlott. Szétterülő habitusú, metszhető fajta. Közvetlenül utána érik a sárgahúsú, bőtermő, szintén jó fagytűrő “egerszegi sárga”. A ‘sárga óriás” méretes termés júliusban és augusztus végétől is érnek.  A “szivarfüge” lila hosszúkásabb gyümölcsű, nagyon bőtermő. A “zöld aszalódó” fajta papírvékony héjának köszönhetően már a fán aszalódni kezd. Ezek a fajták kétszer is beérnek, a termés vége zárt, és kevésbé fagyérzékenyek.

A füge gondozása

Meleg, száraz klímán fejlődik megfelelően. Fagyzúgos helyre semmiképp ne kerüljön. Legalább 8 órás megvilágításra szükséges számára. A talaj iránt nem igényes, agyagos és köves talajon is megél, ha a talaj elegendő meszet tartalmaz. Komposztra, szerves trágyára gyorsan reagál. Lassan ható Osmocote műtrágya a legmegfelelőbb számára, ha konténerben tartjuk. A gyümölcsfejlődés időszakában meghálálja a rendszeres öntözést. A magas talajvizet nem szereti, nyirkos, vizes talajon hamar elpusztul. Mínusz 10-15 fokos hőmérsékleten elfagy, de még a tövig elfagyott bokrok is új sarjakat hajtanak és a második évben teremnek. Hazánkban a füge az első 2-3 évben takarással, védett, meleg, déli fekvésű helyen vagy konténerben termeszthető. A füge metszése egy-két fajta kivételével nem ajánlott. A visszavágásra erőteljes vízhajtások növesztésével reagál.

füge terméses hajtásaFüge szaporítása

Szaporítása tősarjak szétültetésével és dugványozással történik. A tősarjakat ősszel, lombhullás után vagy tavasszal, kihajtás előtt ássuk ki. Az ősszel szedett sarjakat cserépbe ültetjük, tavasszal, rügyfakadás előtt a már meggyökeresedett növénykét kihelyezhetjük a szabad földbe és 15-20 cm magasságig betakarjuk földdel. Ha a szaporítás dugvánnyal történik, a vesszőket lombhullás után szedjük, fagymentes helyen, nedves homokban vagy földbe vermeljük el. Tavasszal a vesszőket 20-30 cm-es darabokra vágva úgy helyezzük el a talajba, hogy a felső végéből kétujjnyi maradjon ki.

A tősarjakról és dugványokról szaporított fügebokrok 3-4 éves koruk után rendszeresen teremnek – az első érett fügéket augusztus végén; hosszú napfényes ősz esetén a második virágzásból is beérhetnek a gyümölcsök, amelyeket októberben szüretelhetünk.

Mit tegyünk a fagy ellen?

Miután a füge fagyérzékeny, fontos a fajta választás. Az egyik leginkább fagytűrő füge a ‘Babits’, amely  Babits Mihály szekszárdi kertjében lévő füge bokorról elszaporított fajta.

Teleltetése szabadföldben: Gyakran nem igényel külön beavatkozást, esetleg talajtakarást. A legszakszerűbben akkor járunk el, ha lombhullás után a fiatal hajtásokat összekötjük, az előre kiásott árokba lehajlítjuk, lekampózzuk, majd szalmával, kukoricaszárral vagy lombbal, végül földdel betakarjuk. Mint a szőlőnél is, márciusban kerül sor a nyitásra. Az edényben nevelt fügét lombhullás után fagymentes helyen, plusz 5 fokos helyen tartjuk március-áprilisig.

érett fügék

Sok fügefajta, ilyet ne válassz, termésének nem zárt a vége, sőt az érés során szétnyílik, az odalátogató rovarok pedig tönkre teszik a fügét.

Hideg volt a tél, és elfagyott a füge? Nagy baj akkor sincs. Az ép törzsöről vagy végső esetben a gyökérnyakból újra hajt, de azt tudni kell, hogy, ha elfagyott, az újra kihajtástól számított 3 év múlva terem ismét.

A füge növényvédelme

A füge kártevői, kórokozói még kevésbé okoz gondot hazánkban. Azonban már számolhatunk a fügerozsda megjelenésével. Szerencsére egyszerűen lehet ellen védekezni.

Az alábbiakban Megyeri Szabolcs mutat be 5 hatásos agrotechnikai és kémiai módszert, amelyekkel a betegség leküzdése gyerekjáték lesz:
1. A fertőzött hajtásokat el kell távolítani és megsemmisíteni. Ezzel könnyen elkerülhető, hogy a beteg részekről újra visszafertőződjön a növény.
2. A megfelelő metszés. Mivel a kórokozó a meleg párás klímát kedveli, ezért, ha a lombkorona kellően légátjárható és szellős, akkor nagymértékben csökkenteni tudjuk a fertőzés mértékét.
3. Mivel a lehullott levelekből képes sokszor visszafertőződni, ezért azokat is érdemes összegyűjteni és megsemmisíteni.
4. A talajtakarás vagy mulcsozás is sokat segíthet a helyzeten. A lehullott levelekről a gombának a telelő képletei nagyon könnyedén képesek a talajfelszínre jutni, ezt pedig az eső képes felverni újra a növényre. A mulcsozással ezt képesek vagyunk megakadályozni.
5. ha mindenképpen kémiai növényvédelmet kell használnunk, akkor a rozsdagombák ellen használatos általános készítmények jöhetnek szóba. A vegetáció elején a Dithane M-45 mankoceb hatóanyaggal, míg a vegetáció beindulásával jöhetnek a felszívódó készítmények pl: a difenokonazol hatóanyagú Score 250 EC és a tebukonazol hatóanyagú Folicur solo

A füge levelét nyáron a fügemoly hernyója rághatja meg, a leveleket szita szerűen kilyuggatja, a fehér, pókhálószerű szövedékről biztosan felismerhető. Ez ellen a DIPEL nevű biológiai permetszerrel lehet védekezni.

füge rozsda

füge rozsda

Miért tilos a fügét erőteljesen visszametszeni?

A füge metszésének tavaly van itt az ideje.

  • A fügéről annyit kell tudni, hogy minél jobban metszed, annál nagyobbra nő, ugyanis az idős fügék visszafagyás vagy visszavágás után próbálják lombozatukat egyensúlyba hozni kiterjedt gyökérzetükkel.
  • A visszametszés után a növény inkább a zöldrészek pótlására fordítja energiáit, és kevésbé a termésképzésre.
  • A termés az ágvégeken képződik, tehát metszéssel a leendő termésétől szabadítod meg.
  • Az új hajtások lassabban fásodnak, ezért nő a bokor fagyérzékenysége.

A legjobb, ha a fügét bokornak neveled, nem fának, és őszre  sok fás része legyen, ami kevésbé fagy el.

A fügenövényi nedve bőrgyulladást okozhat!

A Ficus nemzetségbe tartozó növényekre jellemző hatás a fitofotodermatitisz, előidézője a nedvükben található FUROKUMARIN.  Ezért ruhával, kesztyűvel védd magad, bármi ápolási munkát végzel a fügebokrokon. A termést is hosszú ujjú ruhában és kesztyűben ajánlott szedni! A gyerekeket tartsd távol a növénytől!

A füge termése

A késői érésű fügéken ősszel sok éretlen füge marad, ezeket vagy a rothadó fügéket el kell távolítani az ősz végén.

A füge akkor érett, amikor a szár felőli részen fehéredni kezd és enyhe nyomásra puhának hat. Rosszul tárolható. Már csak ezért is inkább házikertekben terjedt el, ahol 1-2 fát gondoznak. Nyersen is fogyasztható. A gyümölcs összetétele mg-ban, 100 g szárazsúlyra számítva: Kalcium: 220; foszfor: 133; vas: 2.7; nátrium: 9; kálium: 862; A- vitamin: 347; tiamin: 0.25; riboflavin: 0.25; niacin: 2; C-vitamin: 9.22. Friss állapotban csak néhány napig tartható el. Az érett gyümölcs sok szőlőcukrot is tartalmaz. Nagyon ízletes kompótot, lekvárt, dzsemet, de pálinkát, bort, sőt ecetet is készíthetünk belőle. A füge termesztő országok a fügét 40-50 fokon aszalják, koszorúba fűzik, így exportálják.

A friss füge méregtelenítő hatása jelentős. Kúraszerűen is fogyasztható 2-3 héten keresztül reggeli, illetve délelőtti gyümölcsként. Égési sebekre, kisebb méretű fekélyekre, fogínytályogra a felvágott és leforrázott füge gyógyhatású. A fügéből készített szirup (cukor nélkül) csillapítja a köhögést, gyógyítja a torok és a mandula panaszokat.

Cikk ajánlat: Ha már eluntad a fügelekvárt…

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák