Fügét mutatunk

Hazánkban védett helyen szabadban is megél a kertnek mediterrán hangulatot kölcsönző füge. A fikuszok közül az egyedüli ehető gyümölcsű növény. Az ültetés utáni első években fagyérzékeny, ezért tövét télen takarni kell. Gyümölcse különleges módon fejlődik, frissen és aszalva is tápláló.

Az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó füge (Ficus carica) meleg égövi növény, hazája Nyugat-Ázsia. A fikusz ( Ficus) nemzetség egyetlen tagja, amely ehető gyümölcsöt terem. Gyümölcséért a Földközi-tenger környékén évezredek óta termesztik. Már Krisztus előtt kétezerben készített sumér agyagtáblák is említést tesznek róla, a biblia is említi. Manapság a mediterrán országokon kívül Oroszországban és az Egyesült Államokban (Kalifornia, Florida) termesztik nagyobb területen.

A füge bemutatása

Meleg éghajlaton kisebb fácskává serdül. Nálunk inkább bokor. Sima, szürke ágain 3-5 karéjú levelei átellenesen állnak. A levelek felszíne érdes, fonákja bolyhos. A növény nedve bőrirritációt okozhat.

Amit mi fügének hívunk, valójában összetett termés (syconium), amely a teljes virágzatból fejlődik ki. A syconium alapvetően egy lapos tányér, apró virágokkal megpakolva. A törzsfejlődés folyamán a tányér szélei felpördültek, és gömbbé záródtak. A virágok a belső oldalon maradtak, és a megtermékenyítéshez szükséges virágpor egy kis nyíláson keresztül bemászó darázs, (füge fémdarázs Agaonidae spp) közvetítésével jut be a virágokhoz. A virágok egyivarúak, és leggyakrabban vegyesen találhatók a syconiumban. A termesztett fügék három fajtájánál a hím virágok teljességgel hiányzanak.

fügebokor

Száraz, meleg éghajlaton egy fügében gyakran csak hím virágok, és a füge darázs ténykedésének eredményeképpen gubacsot hordozó női virágok fejlődnek. Magvak nem képződnek. Ezek a fügék nem ehetőek. Az állatok sem fogyasztják, ezért a darázsfióka jó eséllyel kifejlődik, hogy később maga is belépjen a fügelátogatók sorába. Ugyanennek a fajnak egy másik egyedén a fügében csak hosszú bibeszálú női virágok fejlődnek, hím virágok egyáltalán nem. A hosszú bibeszálú virágokba a darázs nem tudja berakni a petéjét a virág magházába, mert a tojócsöve túl rövid. Ezekből a fügékből remek ehető gyümölcsök fejlődnek. A kifejlődő magvakat azok az állatok terjesztik el, amelyek elfogyasztják az ínyencséget.

Termeszteni mediterrán klímán érdemes, mert egy-egy hideg tél alkalmával, aha-15 fok alá megy hőmérő higanyszála, a füge menthetetlenül elfagy. A fagykár természetesen a fekvéstől erősen függ. Város közeli házikertben más a helyzet, ott déli házfalnál remekül túlél, ha még egy kis téli védelmet is kap. Lásd.Mit tegyünk a fagy ellen? fejezet.

A füge gondozása

Meleg, száraz klímán fejlődik megfelelően. Legalább 8 órás megvilágításra szükséges számára. A talaj iránt nem igényes, agyagos és köves talajon is megél, ha a talaj elegendő meszet tartalmaz. Komposztra, szerves trágyára gyorsan reagál. Lassan ható Osmocote műtrágya a legmegfelelőbb számára, ha konténerben tartjuk. A gyümölcsfejlődés időszakában meghálálja a rendszeres öntözést. A magas talajvizet nem szereti, nyirkos, vizes talajon hamar elpusztul. Mínusz 10-15 fokos hőmérsékleten elfagy, de még a tövig elfagyott bokrok is új sarjakat hajtanak és a második évben teremnek. Hazánkban a füge az első 2-3 évben takarással, védett, meleg, déli fekvésű helyen vagy konténerben termeszthető. Minden tavasszal, május elején metsszünk. 5-6 fejlett, egészséges vesszõt hagyjunk meg, amelyek hegyét néhány cm-re visszacsípjük.

füge terméses hajtásaFüge szaporítása

Szaporítása tősarjak szétültetésével és dugványozással történik. A tősarjakat ősszel, lombhullás után vagy tavasszal, kihajtás előtt ássuk ki. Az ősszel szedett sarjakat cserépbe ültetjük, tavasszal, rügyfakadás előtt a már meggyökeresedett növénykét kihelyezhetjük a szabad földbe és 15-20 cm magasságig betakarjuk földdel. Ha a szaporítás dugvánnyal történik, a vesszőket lombhullás után szedjük, fagymentes helyen, nedves homokban vagy földbe vermeljük el. Tavasszal a vesszőket 20-30 cm-es darabokra vágva úgy helyezzük el a talajba, hogy a felső végéből kétujjnyi maradjon ki.

A tősarjakról és dugványokról szaporított fügebokrok 3-4 éves koruk után rendszeresen teremnek – az első érett fügéket augusztus végén; hosszú napfényes ősz esetén a második virágzásból is beérhetnek a gyümölcsök, amelyeket októberben szüretelhetünk.

Mit tegyünk a fagy ellen?

Miután a füge fagyérzékeny, fontos a fajta választás. Az egyik leginkább fagytűrő füge a ‘Babits’, amely  Babits Mihály szekszárdi kertjében lévő füge bokorról elszaporított fajta.

Teleltetése szabadföldben: Gyakran nem igényel külön beavatkozást, esetleg talajtakarást. A legszakszerűbben akkor járunk el, ha lombhullás után a fiatal hajtásokat összekötjük, az előre kiásott árokba lehajlítjuk, lekampózzuk, majd szalmával, kukoricaszárral vagy lombbal, végül földdel betakarjuk. Mint a szőlőnél is, márciusban kerül sor a nyitásra. Az edényben nevelt fügét lombhullás után fagymentes helyen, plusz 5 fokos helyen tartjuk március-áprilisig.

Hideg volt a tél, és elfagyott a füge? Nagy baj akkor sincs. Az ép törzsöről vagy végső esetben a gyökérnyakból újra hajt, de azt tudni kell, hogy, ha elfagyott, az újra kihajtástól számított 3 év múlva terem ismét.
érett fügék

A füge termése

A füge akkor érett, amikor a szár felőli részen fehéredni kezd és enyhe nyomásra puhának hat. Rosszul tárolható. Már csak ezért is inkább házikertekben terjedt el, ahol 1-2 fát gondoznak. Nyersen is fogyasztható. A gyümölcs összetétele mg-ban, 100 g szárazsúlyra számítva: Kalcium: 220; foszfor: 133; vas: 2.7; nátrium: 9; kálium: 862; A- vitamin: 347; tiamin: 0.25; riboflavin: 0.25; niacin: 2; C-vitamin: 9.22. Friss állapotban csak néhány napig tartható el. Az érett gyümölcs sok szőlőcukrot is tartalmaz. Nagyon ízletes kompótot, lekvárt, dzsemet, de pálinkát, bort, sőt ecetet is készíthetünk belőle. A füge termesztő országok a fügét 40-50 fokon aszalják, koszorúba fűzik, így exportálják.

A friss füge méregtelenítő hatása jelentős. Kúraszerűen is fogyasztható 2-3 héten keresztül reggeli, illetve délelőtti gyümölcsként. Égési sebekre, kisebb méretű fekélyekre, fogínytályogra a felvágott és leforrázott füge gyógyhatású. A fügéből készített szirup (cukor nélkül) csillapítja a köhögést, gyógyítja a torok és a mandula panaszokat.

Cikk ajánlat: Ha már eluntad a fügelekvárt…

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!