Fehérrépa helyett ajánljuk a paszternákot

Piacon te is beszerezhetsz paszternákot, amelyet petrezselyem gyökér helyett árulnak. Íze édeskésebb, selymesebb, felhasználása hasonló a gyökéréhez. Ellenálló magyar fajtái házikerti termesztésre kiválóak.

Ismerd meg a paszternákot!

A zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó paszternák vagy pasztinák (Pastinaca sativa) ehető karógyökereinek köszönhetően gazdagítja a gyökérzöldség választékot. Kétéves, ernyős virágzatú növény akárcsak a petrezselyem. Eurázsiában, tehát nálunk is honos. Magassága elérheti a másfél métert is. Levelei, akár a zelleré, összetettek, a levélkék alakja tojásdad vagy lándzsás, szélük durván fűrészes. Angliában leveléből édes szirupot főztek, amit kenyérre kenve fogyasztottak, vagy édesítőszernek használtak.  Sárga virágai laza ernyőkben állnak. Kórója értéktelen takarmány, levélrózsái akadályozzák a többi. Sok helyen gyomosít kiszorítva más növényeket. Kaszálással lehet védekezni ellene.

paszternák virágzat és termés

Paszternák virágzat és termés

A termesztett fajták karógyökere vastagabb. A karógyökér ízvilága a fehér répáéra emlékeztet, azonban édeskésebb, tápértéke pedig jobb. Energiatartalma a burgonyáéhoz hasonló. Aszalva, szárítva nem szürkül el, mint a petrezselyemgyökér. Takarmányként is használják.

A 18. század végéig egyik legfontosabb élelmiszerünk, de a burgonya elterjedésével fokozatosan háttérbe szorult.

Így neveld a házikertben

Hűvös, csapadékos tájakon érzi magát a legjobban. Hidegre, fagyra nem érzékeny. Tápanyagigénye közepes. Betegségeknek ellenáll, ezért az ökológia gazdaságok kedvelik. A gyökérzöldségekről tudjuk, hogy laza talajba valók. Különösen igaz ez a nagy répatestet fejlesztő növényekre. Kevésbe igényesek a zömök répatestet növesztő növények. Ennél is kevésbé igényes a pasztinák, amely kötöttebb talajba is ültethető, de ilyenkor talajlazítást igényel.

30 cm mélyen lazított, ősszel istállótrágyázott talajba március elején helyre vethető. Négy-öt lombleveles állapotban egyelni kell.

Legjobb, ha hajtásaihoz kesztyűben érsz, mert levelének hangyasav tartalma miatt csúnya allergiás reakciót válthat ki a bőrrel érintkezve. Napfényen a reakciók súlyosbodnak.

paszternák a házikertben

Paszternák a házikertben

Társnövényei az – uborka, saláta, karalábé. A hüvelyesek jó előveteményei. Istállótrágyázás utáni évben vesd. Ugyanarra a helyre 3-4 évnél hamarabb ne kerüljön.

A gyökerek az első év őszén vagy második év tavaszán, még tőrózsás levélzetű állapotban takarítható be ásóval. Az őszi betakarítást késő ősszel végezheted, de a talajban át is teleltetheted. A gyökerek tárolása a gyökérzöldségekével megegyező.

Egy amerikai hölgy, Ruth Stout (1884 – 1980) könyveiben számol be arról, milyen egyszerűen tartja fenn biokertjét. Az elvetett magvakat nem takarja. A kis magvakat elhinti, kicsit rásimogatja a talajt, és már kész is. Ez történik például a pasztinákkal és a kaporral. Az elvetett magvakra gyapotmag liszt kerül (gyapotmag őrlemény, takarmány). A csapadék hatására a lisztből nitrogén oldódik ki, amit a növények hasznosítani tudnak.

paszternák karógyökerei piacon

paszternák karógyökerei piacon

A hazai viszonyokat jól viselik az alábbi fajták

Hazai fajtája a Fertődi félhosszú. Gyökere hosszú, széles válla egyenletesen keskenyedik, felülete sima, színe sárgásfehér. A NÖDIK-től beszerezhető román és fehérgyarmati tájfajta is. (http://www.mintakeres.hu/)

Paszternák használata a konyhában

Levesekben kiváltja a fehérrépát, de kevesebb kell belőle, mert édeskéssé teszi a levest. Lehet olajban sütni, párolni, készülhet belőle chips, püré (elkészítési módja a krumplipüréhez hasonló), krémleves.

paszternák püré

paszternák püré

Gyógynövényként hatóanyagai a petrezselyemével azonosak. Gyökérfőzete vizelethajtó, görcsoldó, illetve emésztésserkentő.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!