Fehérrépa helyett ajánljuk a paszternákot

Piacon te is beszerezhetsz paszternákot, amelyet petrezselyem gyökér helyett árulnak. Íze édeskésebb, selymesebb, felhasználása hasonló a gyökéréhez, zöldje azonban nem használható fel, kékre színezné a húslevest! Ellenálló magyar fajtái házikerti termesztésre kiválóak.

Ismerd meg a paszternákot!

A zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó paszternák vagy pasztinák (Pastinaca sativa) ehető karógyökereinek köszönhetően gazdagítja a gyökérzöldség választékot. Kétéves, ernyős virágzatú növény akárcsak a petrezselyem. Eurázsiában, tehát nálunk is honos. Magassága elérheti a másfél métert is. Levelei, akár a zelleré, összetettek, a levélkék alakja tojásdad vagy lándzsás, szélük durván fűrészes. Angliában leveléből édes szirupot főztek, amit kenyérre kenve fogyasztottak, vagy édesítőszernek használtak. Egyébként a levél fogyasztásra alkalmatlan. Sárga virágai laza ernyőkben állnak. Kórója értéktelen takarmány, levélrózsái akadályozzák a többi. Sok helyen gyomosít kiszorítva más növényeket. Kaszálással lehet védekezni ellene.

paszternák virágzat és termés

Paszternák virágzat és termés

A termesztett fajták karógyökere vastagabb. A teljesen kifejlett pasztinák gyökér átlagban 12-40 cm hosszú, és 3-7 cm vállátmérőjű. A karógyökér ízvilága a fehér répáéra emlékeztet, azonban édeskésebb, tápértéke pedig jobb. Energiatartalma a burgonyáéhoz hasonló. Gyökerének köszönhetően élelmiszer-, gyógynövény- és fűszernövény egyben. Aszalva, szárítva nem szürkül el, mint a petrezselyemgyökér, ezért a hetvenes években szárítmány formájában forgalmazták. Takarmányként is használják. Antioxidánsokban gazdag gyökerét régen édesítőként használták. A 18. század végéig egyik legfontosabb élelmiszerünk, egyenértékű volt a sárgarépával és a petrezselyemmel. A burgonya elterjedésével fokozatosan háttérbe szorult. Manapság megint kezd divatba jönni.

Így neveld a házikertben

Hűvös, csapadékos tájakon érzi magát a legjobban, mély termőrétegű, középkötött talajba való, . Hidegre, fagyra nem érzékeny. Fényigénye, tápanyagigénye közepes, vízigénye magas. Betegségeknek ellenáll, ezért az ökológia gazdaságok kedvelik. A gyökérzöldségekről tudjuk, hogy laza talajba valók. Különösen igaz ez a nagy répatestet fejlesztő növényekre. Kevésbe igényesek a zömök répatestet növesztő növények. Ennél is kevésbé igényes a pasztinák, amely kötöttebb talajba is ültethető, de ilyenkor talajlazítást igényel.

30 cm mélyen lazított, ősszel istállótrágyázott talajba március elejétől helyre vethető, de májusig lehet vetni. Nem bakhátas, sík művelésben a magvak csírázóképességüket rövid ideig tartják meg, egy évnél idősebb mag vetésével már ne kísérletezz. Csírázási, kelési ideje kb. 4 hét. Négy-öt lombleveles állapotban egyelni kell. kezdeti fejlődése is lassú.

földből kihúzott paszternák

Legjobb, ha hajtásaihoz kesztyűben érsz, mert levelének hangyasav tartalma miatt csúnya allergiás reakciót válthat ki a bőrrel érintkezve. Napfényen a reakciók súlyosbodnak.

Legfontosabb tennivalók lombzáródásig a gyomirtás, tenyészidőszakban, az intenzív gyökérnövekedés időszakában rendszeres öntözést kíván.

Társnövényei az – uborka, saláta, karalábé. A hüvelyesek jó előveteményei. Istállótrágyázás utáni évben vesd. Ugyanarra a helyre 3-4 évnél hamarabb ne kerüljön.

A gyökerek az első év őszén vagy második év tavaszán, még tőrózsás levélzetű állapotban takarítható be ásóval. Az őszi betakarítást szeptembertől (friss fogyasztásra) késő őszig (téli tárolásra) végezheted, de a talajban át is teleltetheted. Azt mondják édesebb, ha kicsit megcsípi a fagy. A gyökerek tárolása a gyökérzöldségekével megegyező. Párás, nulla fok körüli hőmérsékleten tárolható, almával, körtével ne tárold együtt, mert megkeseredik!

Egy amerikai hölgy, Ruth Stout (1884 – 1980) könyveiben számol be arról, milyen egyszerűen tartja fenn biokertjét. Az elvetett magvakat nem takarja. A kis magvakat elhinti, kicsit rásimogatja a talajt, és már kész is. Ez történik például a pasztinákkal és a kaporral. Az elvetett magvakra gyapotmag liszt kerül (gyapotmag őrlemény, takarmány). A csapadék hatására a lisztből nitrogén oldódik ki, amit a növények hasznosítani tudnak.

paszternák gyökerek piacon

A hazai viszonyokat jól viselik az alábbi fajták

Hazai fajtája a Fertődi félhosszú. Gyökere hosszú, széles válla egyenletesen keskenyedik, felülete sima, színe sárgásfehér. A NÖDIK-től beszerezhető román és fehérgyarmati tájfajta is. (http://www.mintakeres.hu/)

Paszternák használata a konyhában

Levesekben kiváltja a fehérrépát, de kevesebb kell belőle, mert édeskéssé teszi a levest. Lehet párolni, készülhet belőle chips, püré (elkészítési módja a krumplipüréhez hasonló), krémleves, sör, bor, lekvár, salátához is kitűnő. Félig megpárolva bepanírozzák és kisütik..

paszternák püré

Gyógynövényként hatóanyagai a petrezselyemével azonosak. Gyökérfőzete vizelethajtó, görcsoldó, illetve emésztésserkentő.

Yrys Filus [filus.yrys@gmail.com] kertbarát szerint, a szépséges leveléből lehet főzeléket készíteni, pedig Bálint gazda azt mondja, hogy alkalmatlan emberi fogyasztásra, de még takarmánynak sem való. Elő kell főzni, a főzővizet kiönteni, aztán fokhagymás rántással, tejjel felöntve szeretem. Fűszere ízlés szerint só, bors, mást nem teszek bele. Több éve főzök ilyen főzeléket, még él a családom. Szerintem ízlés dolga, ki mit szeret. Hasi görcsök ellen pedig ezt a koktélt szoktam elkészíteni:egy kelkáposztalevél, egy csokor petrezselyem, két paszternák levél, négy-öt sárgarépa.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa