De jó a dió

Elsuhogott az a füttyös
sárgarigó délre.
Sárgul az árva diófa
zöld terebélye.
Levelek lengnek, akár a
színarany rigó-szárnyak,
elszállnak ők is a szélben
puszta határnak.

Nagy László: Dióverés

A diófa a kertek királya. Már a nevében is benne van: Juglans regia, ahol a növény második neve királyit jelent. És valóban. A diófa nagy teret foglal el, óriási lombkoronát fejleszt. Magassága elérheti a 30 métert is. Állítólag egy dél-oszét Kekhva falu temploma mellett nőtt diófa lombja alatt több mint 200 lovas tudott egyszerre hűsölni. Közép-Európában átlagosan 150-160 évig él, de beszámoltak több száz éves fákról is, mint például a fotón látható 600 éves famatuzsálem, amely az ukrajnai Demerdzsi faluban található.

diók

A dió Perzsiából és Közép-Ázsiából származik, de később Kis-Ázsiában és Görögországban is gyorsan meghonosodott. Manapság Európában számos fajtáját termesztik. A diófa nálunk jól termeszthető. Kertünk árnyadó fájáról ízletes és értékes termés szedhető.

A dió jellemzői

Gyorsan növő, hosszú életű fa. Ép szélű, illatos levelei páratlanul szárnyaltak. Metszetlenül szabályos gömbkoronát nevel. Szélporozta növény, termését a rövid vesszőkön hozza. Hímvirágzata a vesszők oldalán, nővirágai a vesszők csúcsrügyében lévő vegyesrügyben találhatók. A virágok barkában fejlődnek, termése a felnyíló, csonthéjas dió. A termés külső zöld héja a diókopács.

A dió környezeti igényei

A dió levegős, mélyrétegű talajon, napsütötte, meleg helyen érzi jól magát. Természetes előfordulási helyén jellegzetes “folyókísérő” növény, vízigénye fokozott, érdemes öntözni. Őszi telepítésekor ne ültessük fagyzugokba. Teleinket jól tűri, de a tavaszi fagyok károsíthatják. A diót tavasszal csak gyenge ritkító metszésben részesítsük. A diófa száraz és fölösleges ágait szeptemberben lehet lemetszeni.

A dió szaporítása

A dió fő alanya a közönséges dió magonca. Ezen kívül még használják a fekete dió magoncait is, de ez az alanytípus vírusérzékenysége miatt kezd kiszorulni a termesztésből. Az oltott dió a magonccal ellentétben jóval kisebb koronát nevel és hamarabb fordul termőre. Saját magból vetett diót azért se ültessünk, mert egy évtizedbe is beletelhet mire kiderül, hogy milyen is lesz a várva-várt termésünk! Inkább ne sajnáljunk a dió oltványra pár ezer forintot.

Cikk ajánlat:Dió termesztése dióhéjban

Dió fajták

Az Alsószentiváni 117 neveli a legnagyobb koronát, de korán termőre fordul. Az egész országban telepíthető. A Milotai 10 termőhelyre igényesebb, legjobban keletkezési helyén, a tiszaháton érzi jól magát. Középerős növekedési erélyű. A Tiszacsécsi 83 inkább jobb minőségű talajokra való, közepes koronát nevel. A Pedro az egyetlen oldalrügyekből is termést hozó forgalmazott fajta, ezért igen korán termőre fordul, kis koronát nevel és bő termést ad, de rendszeres trágyázást és öntözést igényel és kissé fagyérzékeny.

dió tájfajták

Forrás: treemail.hu

Az 1970-es évektől a keresztezéses nemesítés váltotta fel a tájszelekciót. Apai szülőként az Észak-Amerikában előállított Pedro fajtát használták fel. Előnye a bőséges oldalrügy képzés és a világos szín. A Milotai 10-es és az Alsószentiváni 117 fajtákkal végzett keresztezés eredményeként három fajta került elfogadásra: Milotai bőtermő, Milotai kései és az Alsószentiváni kései, kettő (Milotai 10-37 és Alsószentiváni 17-15 /Bonifác/) minősítése jelenleg is tart. Az új nemesítéssekkel kiegészített fajtasor már 5 hetes érési időszakot ölel fel. – Olvasható az agroinform.com oldalán.

A Milotai 10 a közönséges dió  egyik legtermékenyebb és kiváló minőségű fajtája. Gyümölcse nagy, gömb ala­kú, világos színű, könnyen törhető és tisztít­ható, 47-52%-os béltartalommal. Érési ideje szeptember 21-28. között van. (Hagyományok, ízek, régiók – FVM AMC Kht., 2001)

A ’Tiszacsécsi 83’ fajtát a Tisza felső folyásvidékén Tiszacsécse határában szelektálták, nemesítője Szentiványi Péter. Kései fakadású fajta, így a késő tavaszi fagyok esetenként károsíthatják.
Fája közepesnél erősebb növekedésű, koronája ritka, hengeres, a sudár pedig igen határozott. Hímelőző virágzású, a nőivarú virágok hamarabb érnek, együtt virágzik a nőelőző ’Alsószentiváni 118’, a ’Pedro’ és a ’Tiszacsécsi 2’ fajtákkal.
Érésideje szeptember vége-október eleje. A termés középnagy, 11-12 gramm súlyú, átmérője pedig 32-34 mm. A héj világosbarna színű, enyhén barázdált felületű, könnyen törhető. A magbél jó minőségű, sárgásbarna színű és jó ízű. A magbél aránya 48 – 52 %.

A kopács

A termés külső húsos burkát, a kopácsot diószüretkor gyűjtsük be. Vékony rétegben kiterítve, napon szárítsuk. A penészes vagy megfeketedett részeket gondosan ki kell válogatni. A diókopács drogja csersavat (az éretlen még többet) és C-vitamint is tartalmaz. Főzetét izzadás, gyomor- és bélhurut, valamint étvágytalanság ellen használják. A főzettel mosott barna haj csillogóvá válik, sötétebb árnyalatot kap. Az olívaolajban kifőzött kopács kiváló hajkenő, dióolajként árusítják. A barna fapác alapanyaga is a zöld burokból készül.

Dióbél

Átlagosan 75 dg dióból lesz 30 dg dióbél. A dióbél magas tápértékű, ízletes. 186 g fehérjét, 570 zsírt, 117 g szénhidrátot, 17 g szerves sót, 28 g rostot tartalmaz kilogrammonként. A dióolaj gazdag telítetlen zsírsavakban és 72 % linolsavat, valamint 20 % fehérjét és többféle vitamint is tartalmaz.

Orosz Péter, a “Könyv a dióról” című munkájában ezt írja: kutatók egy csoportja a Barcelonai Kórházi Klinikán azt ajánlják, együnk nyolc diót naponta.

Dió olaj

A dióolaj jellegzetes aromája, különböző gyümölcscetekkel vagy citrommal együtt, kiválóan alkalmassá teszi olyan saláták vagy más ételek ízesítésére, amelyeknél “diós aromát” akarunk elérni. Fénytől védve, hűvös helyen, zárt üvegben kell tárolni.

Figyelem! A kozmetikai ipar által árult dióolaj néven árult olaj  olyan olcsóbb olaj, amelyben kopácsot főztek ki.

Franciaországban nagy hagyománya van a dió olaj készítésnek, amelyet ún. préseléses módszerrel állítanak elő. Az amerikai indiánok a diót vízben főzték,  és a forró víz tetejéről az olajat leszedték.

A dióról, dióolajról klinikai kísérletekben mutatták ki, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét, jótékony hatással van az érfalak belsejét bélelő sejtekre. A dióolaj jótékony hatását a magolaj E-vitamin és koleszterin jellegű fitoszterol tartalmának tulajdonítják. Korábbi kísérletek pedig a stresszkezelésre gyakorolt jótékony hatásáról számoltak be.

A dió további gyógyhatásairól itt olvashat: Mi mindenre jó a dió?

dió

Érett dió.

Diószüret

Szeptember derekától már szedhető a dió, hullik is a beteg, férges termés. Szüretre érett a dió, ha  zöld kopács többnyire felrepedt, és könnyen lefejthető a dióról. Téves felfogás, hogy a dió “annál jobban terem, minél jobban megverjük az ágait”. Ha póznával verjük a termést a diófáról, a jövő évi termőrészek könnyen megsérülhetnek. Ezért amit lehet, rázzuk le, szedjük le kézzel, és csak azt verjük le, ami már elérhetetlen, de azt is csak óvatosan és körültekintően.

A legjobb, ha a leszüretelt diót a napon szárítjuk, hogy megszabadítsuk a felesleges nedvességtől. Fektessünk fóliát a földre, és azon terítsük szét a burkától gondosan megtisztított termést. Időnként forgassuk meg a napra kiterített szemeket. Száraz, napos időben 2-3 nap alatt tárolásra kész a dió.

Fontos: a burok könnyebben leválik, ha előbb 1-2 napig letakarva füllesztjük.

Dió törési trükkök

Három trükk Az agrároldaról

Áztatás

Engedjünk tele egy tálat vízzel, majd rakjunk bele annyi diót, amennyi csak belefér. Ezután nincs más dolgunk, mint békén hagyni nagyjából 10-12 órán keresztül. Mi erre véletlenül jöttünk rá, ugyanis egyszer kint hagytunk a vödörben jó pár szem diót, éjszaka pedig a macska ráborította a fölötte lévő vizet, reggel megnéztük, hogy mi történt, és ahogy a vizet kiöntöttük, a dió héja szinte a kezünkben maradt, a dióbél pedig szépen egyben maradt. A következő éjszakán már egy tele vödör dió volt a vízben, reggel pedig azonnal szedtük ki a vödörből és törtük könnyedén, kézzel. Nekem ez a módszer vált be a legjobban.

dióbél

Gőzölés

Engedjünk egy nagy lábosba vizet, majd forraljuk fel, helyezzünk az edényre egy megfelelő nagyságú szűrőt, majd rakjunk bele annyi diót, amennyi belefér. Egy-másfél óra után elérjük a kellő hatást, és ezután már könnyen bonthatóvá válik a dió.

Sós vízben áztatás

Ha a sima vizes áztatás nem vált volna be (amit kétlek), akkor íme, még egy tuti trükk: engedj egy vödörbe vizet, majd rakj hozzá 1-2 evőkanál sót, és ezután áztasd 10-12 órán keresztül a diókat. Ha letelt az idő, rakd be a sütőbe a diókat pár percre, nem kell sok időre, maximum 5 perc elég nekik. Ezután várd meg még kihűl és már törheted is könnyedén, lazán és hatékonyan.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák