Tavaszi hagymások őszi kiültetésre

Zsilinszky Pál okl. kertészmérnök

Az őszi tennivalók közé tartozik a hagymás virágok kiültetése. Ezt szeptembertől egészen a fagyokig megtehetjük.  A jól ismert hóvirágon, tulipánon, nárciszon és jácinton kívül még sok faj kapható az üzletekben.

tavaszi hagymások

Melyek a hagymás növények?

A köznyelvben hagymásnak nevezett növények közös jellemzője, hogy a föld alatt módosult szárrész található, mely botanikailag lehet hagyma, gumó, vagy hagymagumó. A hagymát egymásra boruló levelek alkotják (ilyen a vöröshagyma is), a gumó tömör megvastagodott föld alatti hajtás egymásra boruló levelek nélkül, a hagymagumó pedig olyan gumó mit kívülről egy hártyás burok vesz körül.

Hogyan használjuk a hagymás növényeket?

A hagymásokat mindig csoportosan ültessük, mert így mutatnak jól. A koraiakat lehet gyepbe is, de ilyenkor várjunk a fűnyírással amíg a levelek sárgulni nem kezdenek.
Fontos tudni, hogy csak a nagyméretű hagymákból kapunk virágot, az apróknak még fejlődniük kell. A legtöbb télálló hagymás és gumós növény évekig egy helyen maradhat, csak akkor ültessük át őket, ha már nagyon elsűrűsödtek.
Sok olyan díszhagyma kapható, amely igénytelensége folytán kezdő kertészeknek is ajánlható.

Néhány hagymás növény bemutatása

Kéknyelvű díszhagyma

Nagyon szép növény a kéknyelvű díszhagyma (Allium karataviense), melynek hatalmas gömb alakú virágzata rövid száron pompázik. Májusban virágzik. Napos helyen, jó vízgazdálkodású talajban nevelhető (pl. sziklakert).  díszítheti balkonunkat, teraszunkat is.

Allium karataviense

Bunkós hagyma

A bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) az előzőnél magasabb, hasonló helyre ültethető, szárazságtűrő, szintén májusban virágzó faj. Védett növény.

Allium sphaerocephalon

Pompás sáfrány

A pompás sáfrány (Crocus speciosus) február-márciusban nyíló, szinte mindent kibíró, apró, sziklakertbe, gyepbe, cserjék alá ültethető hagymagumós növény. Nagyon sok színváltozata ismert. Egyéb sáfrányfajok (Crocus) is kaphatók, melyek általában hasonló igényűek. További információk a sáfrányról.

Crocus speciosus

Török nőszirom

A török nőszirom (Iris danfordiae) szintén már februárban nyílik, laza talajon akár sziklakertben, akár máshol csoportosan mutat jól. Hagymagumós növény. Sok fiókhagyma képzésére hajlamos. Ajánlatos a többi nősziromnál mélyebbre ültetni, hogy a hagymák megőrizzék virágképességüket.

Iris danfordiae

Spanyol kékcsengő, vagy harangos csillagvirág

A spanyol kékcsengő, vagy harangos csillagvirág (Hyacinthoides hispanica) a jácinthoz hasonló, az előzőekkel ellentétben félárnyékos, nedvesebb helyeken érzi jól magát. Április-májusban virágzik. Napos, félárnyékos helyre, humuszban gazdag talajba való.  Természethű kertek, ligetek mutatós virága.

Hyacinthoides hispanica

Bókoló csillagvirág

A bókoló csillagvirág (Scilla sibirica) lazább talajra, napos-félárnyékos helyre ültethető, csodálatos égszínkék virágú faj. Jól tűri a hideget.  Nyitott helyen gyönyörű szőnyeget képez, ha ősszel hagymáit szorosan egymás mellé ültetjük. Sok egyéb, hasonló igényű és szépségű csillagvirág is kapható (Scilla). Márciusban virágzik.

Scilla sibirica

Puskin-csillagvirág

A Puskin-csillagvirág (Puschkinia scilloides) a csillagvirágokhoz hasonló, de lepellevelei a tövükön összenőttek. Március-április hónapokban virágzik. Igénytelen, napos helyre, félárnyékba, sziklakertbe, évelőágyba, virágszegélynek, gyep közé, balkonládába ültethető.

Puschkinia scilloides

Császárkorona

A császárkorona (Fritillaria imperialis) áprilisban virít. Az üdébb, félárnyékos-árnyékos helyek  növénye. De napon virít a legszebben. Laza vagy középkötött, jó vízáteresztő  földbe való. Szegélyekbe, gyep szélébe, örökzöld cserjék elé vagy évelőágyba, kisebb csoportokba is ültethetjük. Általában támasztékot igényel.  Az elterjedtebb vörös mellett sárga színben is kapható. További információk a császárkoronáról.

császárkorona

Az előzőekkel ellentétben igen érzékeny, nehezen tartható növények a ciklámen (Cyclamen), a kakasmandikó (Erythronium), a kockásliliom (Fritillaria meleagris), közepesen igényesek a
nemes liliomok (Lilium sp.), a tőzikék (Leucojum sp.) és a tulipánok, nárciszok, jácintok hibridjei. További információk a liliomok telepítéséről. A szellőrózsák (Anemone sp.) közül csak a csinos szellőrózsát (Anemone blanda) vásároljuk, mert a koronás szellőrózsával (Anemone coronaria) és annak hibridjeivel (St. Brigid, De Caen) ellentétben csak ez teljesen télálló. Gyepbe, fák tányérjába, cserjék elé félárnyékba vagy napra ültethető kedves, igénytelen növény.

Tulipánhagymák a Kertlap Webáruházból.

A bemutatott apróbb hagymák, gumók 8 cm, a nagyobbak 10 cm mélyre ültetendők. Kereskedelmi forgalomban 1-5-10-es csomagokban 300-700 ft körüli árban kaphatók. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a színes fényképekkel ellátott tasakokon általában csak a növények latin nevét találjuk meg, mivel hazai nevük még nem terjedt el, vagy nem alakult ki.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!