Téli szálláshely a kert állatainak, rovarlakások

Ősszel ne csak a növényeid készítsd fel a télre, hanem gondoskodj a kert állatairól is. Gondoskodj a hasznos rovarokról, békákról, hüllőkről, sünikről.

Gondoskodj a hasznos rovarokról

Sok talajlakó méhféleség többedmagával behúzódik télire, majd sárral betapasztják az ajtót maguk mögött, mielőtt téli álomra hajtanák a fejüket. A katicák tömegében telelnek át a száraz növényi részek között. A bogarak, pókok és más rovarok szívesen húzódnak be a rovarvár szobáiba. Persze akadnak hívatlan vendégek is, akik akár fel is falják szomszédjuk. De, ha elég helyet biztosítunk, a jófiúk is megmaradnak.

készen kapható rovarvár

Rovarvár

Bár készen is kapható, jó, ha készítesz szállást a hasznos rovarok számára. Az ún. rovarvár menedéket nyújt a rovaroknak a téli időszakra. A rovarok nem csak beköltöznek, hanem ide hordják utódaikat is valamelyik fejlődési formában. Te csak a helyet biztosítod számukra, ők pedig úgy rendezkednek be, ahogy akarnak. A rovarvár október végéig kihelyezendő.

rovarvár

Így készíts rovarvárat

Elkészítéséhez nincsenek szabályok. Kell hozzá régi fiók, láda, raklapok, amiket egymásra rakhatsz tetszés szerinti magasságba. Legjobb, ha egymáshoz drótozod őket. Illessz beléjük elválasztókat. A fába fúrj lyukakat a magányosan élő, majd tojást rakó hártyás szárnyú rovarok számára. A rovarvár ezen részét érje nap. A rekeszeket, üregeket töltsd meg fakéreggel, rövidre vágott gally darabokkal nádszállal, dióhéjjal, fenyőtobozzal, esetleg összegyűrt papír tojástartóval, hullámkartonnal. Ezeket a belevalókat csirkehálóval rögzítheted.

rovartanya

 Ha nem szeretnél építkezni, akkor sok lehetőség van természetes rovarvárak létrehozására.  A száraz levelek, az avarkomposztáló lehet a bogarak, például a levéltetű vadász hírében álló katicabogár szállása.  dréncsöveket. Akár mindegyik lakhelyet elkészítheted. Mindegyik véd az eső ellen és remek búvóhely.

Ha bolygatatlan farakást helyezel el a kertben árnyékos részében, itt nem csak a rovarok találhatnak otthonra, hanem a sünök, a gyíkok is. A korhadó fákat sok rovar is imádja, például a fenséges szarvasbogár és lárvái. A hűvös helyre tett kövek, csempék, törött virágcserepek alá békák, gőték is meghúzódhatnak.

bolygatatlan farakás

Elhelyezés

A legmegfelelőbb a déli fekvés, részben árnyékban, fák, bokrok alatt. Olyan helyre tedd, ahol nem fogod bolygatni.Az épített hotel lehet akár egy méter magasan. Öntözővíz ne érje. Az építmény, bármilyen egyszerű is, legyen stabil.

Cikk ajánlat: Téli védelem az állatoknak

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás