Téli szálláshely a kert állatainak, rovarlakások

Ősszel ne csak a növényeid készítsd fel a télre, hanem gondoskodj a kert állatairól is. Gondoskodj a hasznos rovarokról, békákról, hüllőkről, sünikről. A rovarszálló, más néven rovarház vagy bogárhotel készítése több okból is előnyös és környezetbarát tevékenység.

Sok talajlakó méhféleség többedmagával behúzódik télire, majd sárral betapasztják az ajtót maguk mögött, mielőtt téli álomra hajtanák a fejüket. A katicák tömegében telelnek át a száraz növényi részek között. A bogarak, pókok és más rovarok szívesen húzódnak be a rovarvár szobáiba. Persze akadnak hívatlan vendégek is, akik akár fel is falják szomszédjuk. De, ha elég helyet biztosítunk, a jófiúk is megmaradnak.

Miért gondoskodj a hasznos rovarokról?

 

rovarvár

Készen kapható rovarvár

Biodiverzitás: A rovarszállodák számos hasznos rovarnak biztosítanak élőhelyet, beleértve a beporzókat, például a méheket és a lepkéket, valamint a kártevőirtókat, például a katicabogarak és a ragadozó darazsak. E rovarok vonzásával és menedékének biztosításával növelheti a helyi biológiai sokféleséget.

Beporzás: A méhek és más beporzók kritikus szerepet játszanak a növények beporzásában, ami elengedhetetlen számos gyümölcs, zöldség és virágos növény szaporodásához illetve termésképzéshez. A rovarszállodák segíthetnek a beporzók támogatásában, hozzájárulva a terméshozam növekedéséhez és az egészségesebb kertekhez.

Természetes kártevőirtás: Sok rovarszállodában lakó rovar a kerti kártevők természetes ragadozója. Ez segíthet csökkenteni a vegyi peszticidek szükségességét, és elősegítheti a kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb kerti ökoszisztémát.

Oktatás: A rovarszálló építése oktatási élmény, különösen a gyerekek számára. Lehetőséget ad a különböző rovarfajták, életciklusuk és az ökoszisztémákban betöltött szerepük megismerésére.

rovarhotel

Magad is elkészítheted

Természetvédelem: A rovarpopulációk világszerte csökkennek az élőhelyek elvesztése, a peszticidhasználat és más tényezők miatt. Azáltal, hogy élőhelyet biztosítaz a rovarok számára, hozzájárulhatsz fennmaradásukhoz.

Esztétika: A rovarszállodák dekoratív és tetszetős kiegészítői lehetnek a kertnek vagy a kültéri tereknek. Különféle kivitelben és anyagból készülhetnek, így tetszés szerint testre szabhatod őket.

Alacsony karbantartási igény: A rovarszállodák viszonylag kevés karbantartást igényelnek. Miután megépítették és megfelelő helyre helyezték el, általában minimális figyelmet igényelnek, így egyszerű és fenntartható módja a helyi vadvilág támogatásának.

rovarhotelek

Kertépítő által a támfalba illesztett rovarhotel

Rovarvár

Bár készen is kapható, jó, ha készítesz szállást a hasznos rovarok számára. Az ún. rovarvár menedéket nyújt a rovaroknak a téli időszakra. A rovarok nem csak beköltöznek, hanem ide hordják utódaikat is valamelyik fejlődési formában. Te csak a helyet biztosítod számukra, ők pedig úgy rendezkednek be, ahogy akarnak. A rovarvár október végéig kihelyezendő.Így készíts rovarvárat

Elkészítéséhez nincsenek szabályok. Kell hozzá régi fiók, láda, raklapok, amiket egymásra rakhatsz tetszés szerinti magasságba. Legjobb, ha egymáshoz drótozod őket. Illessz beléjük elválasztókat. A fába fúrj lyukakat a magányosan élő, majd tojást rakó hártyás szárnyú rovarok számára. A rovarvár ezen részét érje nap. A rekeszeket, üregeket töltsd meg fakéreggel, rövidre vágott gally darabokkal nádszállal, dióhéjjal, fenyőtobozzal, esetleg összegyűrt papír tojástartóval, hullámkartonnal. Ezeket a belevalókat csirkehálóval rögzítheted.

 Ha nem szeretnél építkezni, akkor sok lehetőség van természetes rovarvárak létrehozására.  A száraz levelek, az avarkomposztáló lehet a bogarak, például a levéltetű vadász hírében álló katicabogár szállása.  dréncsöveket. Akár mindegyik lakhelyet elkészítheted. Mindegyik véd az eső ellen és remek búvóhely.

Ha bolygatatlan farakást helyezel el a kertben árnyékos részében, itt nem csak a rovarok találhatnak otthonra, hanem a sünök, a gyíkok is. A korhadó fákat sok rovar is imádja, például a fenséges szarvasbogár és lárvái. A hűvös helyre tett kövek, csempék, törött virágcserepek alá békák, gőték is meghúzódhatnak.

bolygatatlan farakás

Bolygatatlan farakás

Elhelyezés

A legmegfelelőbb a déli fekvés, részben árnyékban, fák, bokrok alatt. Olyan helyre tedd, ahol nem fogod bolygatni.Az épített hotel lehet akár egy méter magasan. Öntözővíz ne érje. Az építmény, bármilyen egyszerű is, legyen stabil.

A rovarszálló kialakításakor fontos figyelembe venni a különböző rovarok igényeit, beleértve a menedéket, a fészkelőhelyeket és az időjárás viszontagságaitól való védelmet. Különféle természetes anyagokat, például fát, szalmát, bambuszt és agyagedényeket használhatsz, hogy különböző búvóhelyeket hozz létre az eltérő igényű rovarok számára. Ezzel barátságos környezetet teremthetsz számos rovarfaj számára, hozzájárulva egy egészségesebb és életerősebb ökoszisztémához.

Cikk ajánlat: Téli védelem az állatoknak

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa